Страшна гледка: Лавата в Ла Палма поглъща къщи

Тя напредва бавно към океана
22 сеп 2021 11:48, Нели Христова
12
Страшна гледка: Лавата в Ла Палма поглъща къщи
Снимка: БГНЕС

Потоците от лава с температура от 1000 градуса по Целзий от вулкана Кумбре Виеха на испанския остров Ла Палма продължават да напредват бавно към крайбрежието, за да се влеят в океана.

Лавата се движи със скорост 200 метра в час и се намира на около 2 километра от водата, предаде Франс прес.

Правителството на Канарските острови, сред които е и Ла Палма, посъветваха жителите на района да си покриват носа и устата, когато излизат навън и обособи зона от две морски мили, в която никой няма право да плава, около мястото, на което се предвижда да навлезе лавата в океана. Властите препоръчват на любопитни жители и туристи да не се трупат там, за да гледат очакваното зрелище.

Смята се, че вливане на нажежената лава в океана може да предизвика експлозии, вълни от кипяща вода или отделяне на токсичен газ. Облаците, които може да се образуват от взаимодействието на лавата с морската вода са много киселинни и могат да бъдат опасни за хората, ако те са прекалено близо, предупреждават вулканолози и геофизици.

Утре на остров Ла Палма пристига испанският крал Фелипе Шести, за да оцени лично ситуацията, информира БТА.

Изригването на вулкана в неделя предизвика евакуацията на над 6 100 души, от които 400 туристи. Това е първо изригване на вулкана от 1971 г. То причини огромни щети, оценявани засега на 400 милиона евро, казва премиерът на Канарските острови Анхел Виктор Торес. Лавата от вулкана е разрушила 185 сгради, от които 63 жилища. Тя е покрила 103 хектара.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 1 месец
Канарските- острови,....- Това- е, един- хребет, растящ- на- дъното,.На, 2000 километра- от, извора-на- Конго,.Кинк- Конго,....И, всеки- обед, 30 градуса- дъжд ....
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Страхотия! Господ да пази!
8
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
направили си къщо до вулкан после плачат
7
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лавата носи, както смърт, а така и живот. Затова повечето големи градове са на разломи. Който може да си позволи къща с басейн на остров, пак ще може да го направи. Да му мислим ние простосмъртните бачкатори.
6
5
 
13
 
! Отговори
Гоце преди 1 месец
Еййй , направо си мечтая за тази гледка в София.... Витоша да избълва и да оправи простотиите, построени от човека!
5
0
 
15
 
! Отговори
Ко? Не? преди 1 месец
"пристига испанският крал Фелипе Шести, за да оцени лично ситуацията" ?! Що, нещо най вещия оценител на държавата ли е?
4
1
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ЗАСТИНАЛИТЕ ВУЛКАНИ КОИТО СА ОФОРМЕНИ КАТО НЕВДЛЪБНАТ ВРЪХ ПОЧТИ НЕ СЕ АКТИВИЗИРАТ , ДОКАТО ТЕЗИ КОИТО СА ОФОРМЕНИ КАТО ЕДИН ОГРОМЕН КРАТЕР ВСЕ ЕДНО МЕТЕОРИТ Е ПАДНАЛ ТАМ И ЗАСТИНАЛИ ОБИЧАТ ДА СЕ АКТИВИЗИРАТ! АКО ПОГЛЕДНЕТЕ СНИМКА НА СМРЪДЛИВИЯ ВУЛКАН ЕТНА ПРЕДИ ДА СЕ АКТИВИЗИРА Е БИЛ КАТО ЕДИН ГОЛЯМ КРАТЕР! ТОЯ СЪЩАТА РАБОТА ЗАСТИНАЛ НО ЕДИН ОГРОМЕН КРАТЕР ВДЛЪБНАТ НАДОЛУ! ТЪЙ, ЧЕ НЕ Е НЕЩО НЕОЧАКВАНО!
3
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Световните ковид - фашисти си плащат за греховете! Ако сте си помислили че Бог и природата ще ви оставят да си разигравате сатанистките планове, доста сте сбъркали! Апокалиптичните пожари от това лято не ви послужиха за урок, сега се гответе за още по-големи бедствия
2
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Природата си взема това което е нейно.. явно там е нямало място за бетон !
1
2
 
23
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
КОГАТО ИМАШ КЪЩА НА МАЛЪК ВУЛКАНИЧЕН ОСТРОВ СИ НАПРАВИ ЗАСТРАХОВКА!