Минималната заплата в Европа - ще има ли баланс между икономика и справедливост?

В България е 332 евро, в Люксембург - 2202 евро
29 ное 2021 22:00, Анисия Иванова
69
Минималната заплата в Европа - ще има ли баланс между икономика и справедливост?
Снимка: Pixabay

Европейският съюз търси пътища за хармонизиране на минималните трудови възнаграждения в страните членки, опитвайки се да намери баланс между защитата на работниците, спазването на принципите на конкуренцията и социалната справедливост. И този процес продължава вече над 15 години.

В четвъртък (25 ноември) Европейският парламент даде зелена светлина за започване на преговори със Съвета по директива, която ще гарантира на всички работещи в ЕС справедлива и адекватна минимална работна заплата (МРЗ). Очаква се регулацията да бъде приета през второто полугодие на следващата година.

Намирането на минимално заплащане, което осигурява достоен живот на най-нископлатените членове на обществото, без същевременно да поставя под натиск компаниите и да ги провокира да изнасят работни места към други страни е повод за разгорещени дебати, откакто МРЗ е въведена за първи път в света - в Нова Зеландия в средата на 19-и век. Постепенно институтът обхваща все повече категории служители и се разширява географски, като в момента е в сила в 21 от 27-те членки на ЕС.

Универсална минимална заплата не е предвидена в законодателството на Италия, Дания, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция, където заплатите се регулират от колективни трудови договори.

Минималното месечно заплащане в ЕС варира силно - от 332 евро (650 лева) в България до 2202 евро в Люксембург и предвид постепенното задълбочаване на интеграцията и динамиката на цените тази огромна разлика провокира социално недоволство и политическо напрежение в страните и от двата края на доходната скала.

Въпросът за минимална заплата на европейско равнище е сред най-разгорещените в текущия мандат на Европейския парламент. Включващ европейски и национални институции, работодателски организации, експертни и граждански групи, той бе допълнително изострен от тежката икономическа и социална криза, предизвикана от пандемията от Ковид-19.

Предложението за директивата бе представено от Европейската комисия на 28 октомври 2020 г. и целта е да се гарантира, че "минималните заплати са определени на адекватно равнище и работниците имат достъп до защита, гарантирана от минималната заплата под формата на законна минимална заплата или възнаграждения, определени съгласно колективни трудови договори".

Според чл. 153 от Договора за функционирането на ЕС евентуалното определяне на МРЗ влиза в компетенциите на страните членки и затова планираната директива не залага минимален общоевропейски праг на заплатите, а по-скоро принципи, които да гарантират справедливо и достатъчно възнаграждение на работещите в отделните страни членки.

Референтната стойност, чрез която се оценява адекватността на минималното възнаграждение, е съотношение на МРЗ към средната работна заплата от 50 на сто и съответно 60 на сто от медианната работна заплата.

В България представители на КНСБ предлагат минималната заплата да се повиши до 764 лева от 1 януари 2022 година, чрез което страната ни ще изпълни референтната стойност, преминавайки съотношението от 50 на сто от средната заплата.

Сред страните членки на ЕС освен в размера съществени различия има и в режима на договаряне, определяне и обхват на МРЗ, пише БТА.

Германия е сред страните, които сравнително неотдавна приложиха единен минимум на заплатите - от началото на 2015 година. Единното минимално заплащане бе въведено след продължителни дискусии, които превзеха голяма част от кампанията преди парламентарните избори в страната от 2013 година. При въвеждането на минималната заплата тя е 8,50 евро на час и постепенно нараства, като от 1 януари 2022 г. според плановете на комисията трябваше да стане 9,82 евро на час, а от юли догодина - 10,45 евро на час. Коалиционното споразумение на "светофарната коалиция", постигнато миналата седмица, заложи на минимална ставка от 12 евро на час. След увеличението месечната МРЗ в Германия ще премине прага от 2000 евро за заетите на пълно работно време.

Минималната работна заплата във Франция е сред най-високите в ЕС, тя е гарантирана от закона и работодателите подлежат на наказателни санкции, ако не спазват изискванията за размера й. Преоценка на МРЗ се прави на 1 януари всяка година. През 2021 година месечният брутен размер на минималната заплата във Франция е 1589,47 евро или 1258 евро нето на основата на заложената в закона 35-часова работна седмица, или 10,48 евро бруто на час. Годишната минимална заплата се равнява на 19 073 евро бруто или 15 084 евро нето.

На 28 септември 2021 година Испания обяви увеличение на минималната заплата до 965 евро. С този размер, който влезе в сила със задна дата от 1 септември 2021 година, Испания се доближи до други водещи страни в Европа и следващата цел е през 2023 година да постигне 60 процента от средната заплата в страната, която бе 2064,37 евро месечно през второто тримесечие на 2021 година. Властите в Мадрид поеха по този път през 2019 година с рязко вдигане на МРЗ - с 22,3 процента до 900 евро. През 2020 и 2021 размерът й се установи на 950 евро, към които бяха прибавени допълнителни 15 евро през септември. Въпреки увеличението страната не се изкачи в класацията на страните с най-висока минимална заплата и запази седмата си позиция.

Италия е една от шестте членки на ЕС, които нямат единна минимална заплата, макар че през последната година все повече се обсъжда определянето на минимално равнище да се повери на закона, а не само на колективното договаряне, както е в момента. Поради липсата на закон за минималната заплата в Италия всичко се основава на колективното договаряне. Минималните възнаграждения в някои сектори са: туризъм - 7,48 евро на час; текстилна промишленост - 7,09 евро на час; социални услуги - 6,68 евро на час. Италия има проблем и с феномена "работещи бедни", чиито доходи са под съответния праг за относителна бедност, тъй като са на непълно работно време, макар да са редовно наети.

Литва от 1 януари догодина ще достигне минимална заплата от 730 евро спрямо едва 238 евро през 2010 година - според министерството на социалната сигурност и труда повишението с 88 евро спрямо текущата година е сред най-големите за последното десетилетие.

Социалните партньори в Естония миналия месец договориха увеличаване на минималното възнаграждение до 654 евро догодина или 3,68 евро на час, което се равнява на 39,5 процента от основната заплата, по изчисления на естонската централна банка за 2022 година, след като миналата година МРЗ бе замразена заради коронакризата.

Латвия през 2021 г. повиши минималната си заплата до 500 евро, след като тя бе на ниво 430 евро от 2018 година. Същевременно страната подпомага гражданите си с най-ниски доходи чрез необлагаем минимум, който от 300 евро тази година ще се повиши до 350 евро през първото полугодие на 2022-а и 500 евро през втората половина на годината, изравнявайки се на практика с размера на минималната заплата.

Кипър е държава без фиксиран единен размер на минимално заплащане. Вместо това всяка година се договарят минимални възнаграждения в девет сектора, в които синдикализацията и обхватът на колективните договори са слаби - продавачи, канцеларски сътрудници, помощен медицински персонал, помощен персонал (например детегледачки) в яслите, детските градини и основните училища, охранители, болногледачи и чистачи. За охранителите и чистачите минималната ставка е фиксирана почасово, а за останалите категории - на месечна основа. За най-нископлатените категории се формира минимално заплащане от около 870 евро месечно.


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 18 Тук хората мислят, че парите на запад се хвърлят по улицата и само ги събираш. Иди обясни, че в Люксембург най-евтиното жилище под наем е 4-5000 евро за една стая 20кв.м.- хол, кухня, спалня в едно с ниша за тоалетна в единия край, и затова масата живеят в Германия или Белгия на по 2000-2800 евро и пътуват всеки ден по над 100км. Българинът иска ония пари, ама да плаща нашите цени. А там парите са от високите цени- кафето е 5 евро и има за Ханс сервитьора за заплата 3 евро вътре.
63
0
 
0
 
! Отговори
лобизъм до кретенизъ преди 1 месец
Това е същото като защитата на правата на тираджиите, с което всъщност направиха неизгодни нашите превозвачи и докараха някои до фалит, други да намалят заплати. В Централна и Източна Европа западняците не изнасят производства заради качествени хора и подобни. Бягат от данъци и високи заплати. Ако заплатата на Пешо стане тази на Хайнц, защо немец да си изнася фабриката в България? Ще му е по-изгодно и удобно да работи там. това съответно ще убие работата на нашите "защитени" работници.
62
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Има решение!/52"Да дадат на Люксембург същата минимална заплата като в България" - в Люксембург не чакат да им дадат, а си взимат. Само некадърниците чакат....
61
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До петър/56"Ако Европа направи нещо" - само некадърните роби чакат друг да направи нещо за тях.
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Увеличение на минимална заплата без увеличени на парите в страната е еквивалентно на увеличение на инфлацията изкуствено. Ако не влизат допълнително пари, т.е. увеличение в икономиката и съответно БВП просто взимат пари от средната класа и не обогатява бедните изобщо. Ако с 500лв можеш да купиш 500 хляба и вдигнеш заплатата на 600лв, но цената се качи на 1.20лв пак можеш да купиш 500 хляба, само тези дето не получават увеличение обедняват. Бедните си остават бедни, другите обедняват.
59
3
 
2
 
! Отговори
№18 преди 1 месец
Стига сте ревали бе, кой работи за минималната заплата? Това че, все още някой се осигуряват на нея е друга тема. МРЗ е по-скоро измерител за социални помощи, заплати на някой държавни чиновници - например получават най-малко 3 пъти МРЗ и др. Ако пък някой е толкова мързелив, неук и некъдърен и работи за 650лв си е негов проблем. Имайте впредвид, че 2-3000 евро в Люксембург и въобще на Запад не са никакви пари и едва ли ще стигнат на някой за нещо повече от 1200-1300лв тук.
58
0
 
5
 
! Отговори
Мдааа преди 1 месец
Няма как нещо да се развивва в тази държава, защото самите управници нямат стратегическо мислене и слагат пръчки в икономиката и наказват всеки по предприемчив като му вдигат данъците ... ЧЕСТИТО убихте държавата господа политици.Сега като умрат и последните ви дойни крави ще ви питам с какво ще се занимавате и кой ще крадете
57
0
 
6
 
! Отговори
Ъхъъъ преди 1 месец
България е черната дупка за населението в държавата. Тук управляват само спонсорирани от задкулисието политици. Едните те крадът нелегално другите ти вдигат данъците за да те крадат легално ... ТОВА Е тя нащата мила България.
56
1
 
9
 
! Отговори
петър преди 1 месец
Това е единствената надежда. Ако Европа направи нещо иначе сме приклюзили
55
7
 
7
 
! Отговори
Глупита преди 1 месец
България е дупката на Европа до там ни докараха протестиращите
54
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Минималнат заплата няма да се вдига, а ще пада заради инфлацияа, същото и с пенсиите. От януари вече няма бонус от 120лв а ще увеличат пенсиите с 80лв. Да ви е честито комунистическото управление
53
12
 
8
 
! Отговори
Киро, Киро? преди 1 месец
Честита коледа! Пенсиите падат с 10% от 1 януари, а цените се вдигат с 30% от 1 декември. Да ви е честито новото правителство.
52
4
 
6
 
! Отговори
Има решение! преди 1 месец
Да дадат на Люксембург същата минимална заплата като в България. И всичко ще се подреди.
51
2
 
3
 
! Отговори
Ама излиза някак си преди 1 месец
Че нали половината офецерски състав на българската армия избит, най-,големите писатели и телектуалци политици избити, двадесет хиляди души през Септемврийското възстание избити цитирам:"Клаха народа така както турчин го не е клал и разбираш ли излиза, че всичко това е маловажно, а посредствените отрепкииии на Сакскобурга са по-важни!
50
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важното е да живеем по добре от руснаци
49
1
 
11
 
! Отговори
Хаяско преди 1 месец
Това е ужасно! В България минималната заплата е двапъти по ниска от най ниската минимална заплата в Европейския съюз. Жалко за робите
48
4
 
0
 
! Отговори
Излиза нали: преди 1 месец
Някак си от пренаписана та история, че Народният съд бил Великият терор. И как така нито един от тия избитите през народният съд някак си не знам нищо за тях? Некой велик писател да има, артист, художник,, учен ...? Къв интелектуален елит на нацията е бил избит през Народният съд?Както и църквата "Света Неделя" било дело на комунистите, а не на Сакскобурготе - някак си военния елит, интелектуалния елит, както и хората въстанали някак си ,.... Като Романови срещу Декабристите, много сходно...
47
3
 
0
 
! Отговори
Имам основание: преди 1 месец
Да смятам, че голяма част от Българската история особено периода 1878-1945, 1990-2021 е изключително невярна и пренаписана в нечия изгода!Ето например Септемврийско възстание срещу Народен съд! Обаче към жестоката кланица на Септември се добавят и системния тормоз върху интелигенцията и мъртвите имена ,- Алеко Константинов, Гео Милев, Никола Вапцаров, Христо Смирненски, Иван Милев както и втълпеното убеждение историческо, че това не е интелектуален елит ,те не са репресирани, не са убити ...
46
2
 
0
 
! Отговори
Бе да Ви кажа: преди 1 месец
Грам не съм се изпотил от няколко години ...ама някой е! Пипам си челото! Тц. Не - нормална кожа с нормална влажност ...
45
2
 
2
 
! Отговори
Знаеш ли лафа? преди 1 месец
"Защо изпотихте моя Методи да се разправя с простаците?"Това май беше от "Житие и страдание на грешния Софроний"Или не беше ...