Европа е по-близо до война от когато и да е през последните 30 години

Причината - напрежението по оста Русия - Украйна
14 яну 2022 07:10, Нели Христова
218
Европа е по-близо до война от когато и да е през последните 30 години
Снимка: БГНЕС

Полша, която пое ръководството на най-голямата организация за сигурност в блока, предупреждава, че от няколко седмици Източна Европа е изправена пред перспективата за голяма военна ескалация.

Министърът на външните работи на Полша предупреди днес, че Европа е по-близо до война от когато и да било през последните 30 години, след като Русия даде мрачна оценка на дипломатическите усилия тази седмица за намаляване на напрежението в Украйна.

"Изглежда, че рискът от война в зоната на ОССЕ сега е по-голям от когато и да било през последните 30 години", заяви полският външен министър Збигнев Рау по време на обръщението си към пратениците на 57-те членки на ОССЕ днес, цитиран от TRT World.

Без да назовава Русия, полският външен министър Збигнев Рау спомена напрежението в Украйна, Грузия, Армения и Молдова - все страни с активни или замразени конфликти, в които се твърди, че Русия е страна.

"От няколко седмици сме изправени пред перспективата за сериозна военна ескалация в Източна Европа", каза той, откривайки едногодишното председателство на страната си на най-голямата организация за сигурност в региона.

Той съобщи със загриженост за липсата на пробив на срещата.

"Разлика в подходите“

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви в интервю за телевизия RTVI, че руските военни специалисти предоставят на президента Владимир Путин варианти в случай на влошаване на ситуацията около Украйна, но трябва да се даде шанс на дипломацията. Въпреки това той заяви, че разговорите със Съединените щати в Женева в понеделник и с НАТО в Брюксел в сряда са показали, че има "задънена улица или различие в подходите", и не вижда причина да се седне отново през следващите дни, за да се подновят същите дискусии.

Русия убеждава Запада да забрани на Украйна да се присъедини към НАТО и да направи крачка назад по разширяването на алианса в Европа.

Съединените щати заявяват, че призивите на Москва да наложи вето на украинското членство и да спре военната дейност на НАТО в Източна Европа не са основателни, но че са готови да разговарят за контрола на въоръженията, разполагането на ракети и мерките за укрепване на доверието.

Напрежението може да ескалира

Пратеникът на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви след разговорите с Русия във Виена днес, че Западът трябва да се подготви за евентуална ескалация на напрежението с Москва.

Майкъл Карпентър, постоянен представител на САЩ в групата от 57 държави, заяви пред репортери в конферентен разговор, че Съединените щати няма да се съгласят със сфери на влияние или с ограничения на правата на държавите да избират сами съюзите си. Това беше препратка към исканията на Русия алиансът на НАТО да спре разширяването си на изток.


218
Още от ЕС
И самата Брижит не знае дали Макрон ще се кандидатира за президент
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
0
 
2
 
! Отговори
БПФ преди 5 дни
До Анонимен 189 - дърт комунист си явно. Русия е притегателна днес дори повече от преди... просто защото е НОРМАЛНА държава. Не воюва със собствените си християнски ценности. Семейството е от Мама и Татко. Не толерира изврaтените, но не ги и праща в лагери. Не се намесва в бизнеса повече, отколкото е крайно необходимо. Грижи се за народа си, но не толкова, че да го приучи към мързел. Все неща, които на запад вече не съществуват.
199
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Обективно - сега ще е дори по-лесно и то много. Наполеон и Хитлeр поне имаха армии от мъже, не от обрaтняци с бръснати кранечца и лакирани ноктенца.
198
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Жми скучно ми е с моите приятели. Едно и също, апък повечето са лекари. *** празни им билЕ отделенията, та скучаели. Аз лш до шм тш нопэлна, то да си зарадват?
197
4
 
5
 
! Отговори
пак ни насадиха на.. преди 6 дни
Европа ще стане бойното поле на хищната Британска колония и паразитната крадла на азбуката ни.
196
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Вън наглите англосакси и афропитеците им от България! Нито един българин няма да вдигне ръка против братята си руснаци! Помнете 10-ти януари 1944 г.! Помнете Чешнигирово!
195
1
 
13
 
! Отговори
Така е .. преди 6 дни
Не знам , но света не върви на добре.И в САЩ си спомнят с умиление за 60-те , 70-те и 80-те години на миналия век. Спокойствие , богатства и огромни коли.
194
2
 
14
 
! Отговори
Аз преди 6 дни
Близо е до война, защото се е превърнала в *** на САЩ. На Европа не и необходимо НАТО. Трябва да разкара наглите американци и да си направи европейски въоръжени сили.
193
1
 
27
 
! Отговори
Обективно преди 6 дни
Минат не минат стотина години и Европа тръгва да завладява Русия, получава солидна порция шамари и се успокоява. И след още 100 години пак същото. Последните случаи отзад-напред са: Германия напада СССР през 1941 г и през 1945 г братушките приключват войната в Берлин. Наполеон напада Русия през 1812 г и през 1814 г братушките приключват войната в Париж. Карл XII напада Русия през 1701 г и през 1721 г Швеция е разгромена и изчезва завинаги от голямата политика в Европа. И т.н.
192
3
 
33
 
! Отговори
И Русия има приятели преди 6 дни
Благодарение на Русия и Китай светът не е еднополюсен и това е добре за държави като нашата. Ако ги нямаше тях, САЩ щяха да имат тотален контрол над целият свят и можем само да гадаем как щяха да злоупотребяват с това. Щяха да прилагат политиката на "голямата тояга" към всички.
191
0
 
20
 
! Отговори
Малко за политика преди 6 дни
До Анонимен 189: Всяка страна, която е регионална или глобална сила има и врагове и приятели. Мислиш ли, че в Латинска Америка много харесват САЩ? Толкова години са ги считали за "задният двор на САЩ" и към тях се е прилагала политиката на "голямата тояга". Да, Русия също има врагове, но има и приятели. И е под постоянен натиск от емигранти от централна Азия.
190
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Прав е Боби, четете, стига дрънкахте журналистически небивалици. Какво всъщност става? Икономическо завладяване на територии, пазари. А предтекта е: да има демокрация. Я има, я няма, но първото е факт.
189
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Русия не е привлекателна страна както бе СССР с идеологията на комунизма и имаше привърженици и последователи в цял свят, което му позволи да стане водеща световна сила на времето. Сега наследникър Русия е едно хилаво отроче, което има хардуера (оръжията) но няма софтуера (идеологията) за да стане привлекателен център. Ето защо Русия няма да има голям успхе само заради имперските си амбиции - няма приятели, а със скоростта на звука продължава да си създава врагове.
188
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
На Русия никога не и пукало за хората, камо ли за разни рускоезични тук и там. Те са само бомбите със закъснител, заложени от сталинизма, за да не може да се установи мир по тези ширини, сатанинско дело, а още по -сатанинско е путиниизмът, който използвайки предтекст иска ревизионизъм на студената война, която ссср загуби безапелационно.
187
4
 
14
 
! Отговори
Боби преди 6 дни
До Анонимен "Русия е родена изостанала, ние сега сме 21 век, полети до Марс, изкуствен интелект" ЕТО ПОРЕДНИЯ ОПОРНО ТОЧКОВ ЛОЗУНГОВ - Ех да беше чел повече ИСТИНСКИ НОВИНИ. Първи реактор за рециклиране на ядрено гориво = безкрайно количество ураново гориво. В 3 региона местните власти ползват ИИ за управление на всичко което се сетиш Проект Росатом. 5 по мощност суперкомп пуснаха миналата година. Хардуера(супермагнитите) за новия европейски/световен колайдър кой мислиш го прави. ЧЕТИ ЧОВЕКО!!!
186
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Има само една европейска държава, чиито агенти са залавяни във връзка с терористични атаки в Европа през ХХI век и това е Германия. Факт.
185
3
 
19
 
! Отговори
Кога може да започне преди 6 дни
Когато Киев реши да започне масирана военна операция срещу сепаратистките републики Донбас и Луганск. В сърцевината на конфликта Русия-Украйна е положението на рускоезичното население тамк. Като територия на Русия те не са и нужни. Но Русия не може да си позволи да ги остави на издевателствата на украинските националисти. А САЩ и НАТО подклаждат конфликта като внушават на Киев, че може да решат конфликта с военна акция. Ако от Киев искаха, можеха да им дадат автономия. Не, те искат военна победа
184
0
 
23
 
! Отговори
джо преди 6 дни
Стига Глупотевини..... Дори хипотетично Русия да нападне Украйна , НАТО и ЕС , какво ще направят ???? Ще въвеждат санкции и продават оръжие. Извинявайте ама по - голяма глупост от това , здраве му кажи. Оръжието Украинците няма да имат време да го вдигнат, а ние ще плащаме метана по 2000 долара. Нямаме ход, даже за РЕМИ.
183
29
 
2
 
! Отговори
VIOLENTUS преди 6 дни
Свърши се с чибурашките! USA FOREVER!
182
22
 
2
 
! Отговори
да здраствует преди 6 дни
красний терор
181
25
 
1
 
! Отговори
VIOLENTUS преди 6 дни
КРАЙ С руския!