Европа е по-близо до война от когато и да е през последните 30 години

Причината - напрежението по оста Русия - Украйна
14 яну 2022 07:10, Нели Христова
218
Европа е по-близо до война от когато и да е през последните 30 години
Снимка: БГНЕС

Полша, която пое ръководството на най-голямата организация за сигурност в блока, предупреждава, че от няколко седмици Източна Европа е изправена пред перспективата за голяма военна ескалация.

Министърът на външните работи на Полша предупреди днес, че Европа е по-близо до война от когато и да било през последните 30 години, след като Русия даде мрачна оценка на дипломатическите усилия тази седмица за намаляване на напрежението в Украйна.

"Изглежда, че рискът от война в зоната на ОССЕ сега е по-голям от когато и да било през последните 30 години", заяви полският външен министър Збигнев Рау по време на обръщението си към пратениците на 57-те членки на ОССЕ днес, цитиран от TRT World.

Без да назовава Русия, полският външен министър Збигнев Рау спомена напрежението в Украйна, Грузия, Армения и Молдова - все страни с активни или замразени конфликти, в които се твърди, че Русия е страна.

"От няколко седмици сме изправени пред перспективата за сериозна военна ескалация в Източна Европа", каза той, откривайки едногодишното председателство на страната си на най-голямата организация за сигурност в региона.

Той съобщи със загриженост за липсата на пробив на срещата.

"Разлика в подходите“

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви в интервю за телевизия RTVI, че руските военни специалисти предоставят на президента Владимир Путин варианти в случай на влошаване на ситуацията около Украйна, но трябва да се даде шанс на дипломацията. Въпреки това той заяви, че разговорите със Съединените щати в Женева в понеделник и с НАТО в Брюксел в сряда са показали, че има "задънена улица или различие в подходите", и не вижда причина да се седне отново през следващите дни, за да се подновят същите дискусии.

Русия убеждава Запада да забрани на Украйна да се присъедини към НАТО и да направи крачка назад по разширяването на алианса в Европа.

Съединените щати заявяват, че призивите на Москва да наложи вето на украинското членство и да спре военната дейност на НАТО в Източна Европа не са основателни, но че са готови да разговарят за контрола на въоръженията, разполагането на ракети и мерките за укрепване на доверието.

Напрежението може да ескалира

Пратеникът на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви след разговорите с Русия във Виена днес, че Западът трябва да се подготви за евентуална ескалация на напрежението с Москва.

Майкъл Карпентър, постоянен представител на САЩ в групата от 57 държави, заяви пред репортери в конферентен разговор, че Съединените щати няма да се съгласят със сфери на влияние или с ограничения на правата на държавите да избират сами съюзите си. Това беше препратка към исканията на Русия алиансът на НАТО да спре разширяването си на изток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
2
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
До Анонимен 189 - дърт комунист си явно. Русия е притегателна днес дори повече от преди... просто защото е НОРМАЛНА държава. Не воюва със собствените си християнски ценности. Семейството е от Мама и Татко. Не толерира изврaтените, но не ги и праща в лагери. Не се намесва в бизнеса повече, отколкото е крайно необходимо. Грижи се за народа си, но не толкова, че да го приучи към мързел. Все неща, които на запад вече не съществуват.
150
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Обективно - сега ще е дори по-лесно и то много. Наполеон и Хитлeр поне имаха армии от мъже, не от обрaтняци с бръснати кранечца и лакирани ноктенца.
149
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жми скучно ми е с моите приятели. Едно и също, апък повечето са лекари. *** празни им билЕ отделенията, та скучаели. Аз лш до шм тш нопэлна, то да си зарадват?
148
4
 
5
 
! Отговори
пак ни насадиха на.. преди 2 години
Европа ще стане бойното поле на хищната Британска колония и паразитната крадла на азбуката ни.
147
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вън наглите англосакси и афропитеците им от България! Нито един българин няма да вдигне ръка против братята си руснаци! Помнете 10-ти януари 1944 г.! Помнете Чешнигирово!
146
2
 
14
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Близо е до война, защото се е превърнала в *** на САЩ. На Европа не и необходимо НАТО. Трябва да разкара наглите американци и да си направи европейски въоръжени сили.
145
3
 
34
 
! Отговори
И Русия има приятели преди 2 години
Благодарение на Русия и Китай светът не е еднополюсен и това е добре за държави като нашата. Ако ги нямаше тях, САЩ щяха да имат тотален контрол над целият свят и можем само да гадаем как щяха да злоупотребяват с това. Щяха да прилагат политиката на "голямата тояга" към всички.
144
0
 
20
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
До Анонимен 189: Всяка страна, която е регионална или глобална сила има и врагове и приятели. Мислиш ли, че в Латинска Америка много харесват САЩ? Толкова години са ги считали за "задният двор на САЩ" и към тях се е прилагала политиката на "голямата тояга". Да, Русия също има врагове, но има и приятели. И е под постоянен натиск от емигранти от централна Азия.
143
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е Боби, четете, стига дрънкахте журналистически небивалици. Какво всъщност става? Икономическо завладяване на територии, пазари. А предтекта е: да има демокрация. Я има, я няма, но първото е факт.
142
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия не е привлекателна страна както бе СССР с идеологията на комунизма и имаше привърженици и последователи в цял свят, което му позволи да стане водеща световна сила на времето. Сега наследникър Русия е едно хилаво отроче, което има хардуера (оръжията) но няма софтуера (идеологията) за да стане привлекателен център. Ето защо Русия няма да има голям успхе само заради имперските си амбиции - няма приятели, а със скоростта на звука продължава да си създава врагове.
141
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Русия никога не и пукало за хората, камо ли за разни рускоезични тук и там. Те са само бомбите със закъснител, заложени от сталинизма, за да не може да се установи мир по тези ширини, сатанинско дело, а още по -сатанинско е путиниизмът, който използвайки предтекст иска ревизионизъм на студената война, която ссср загуби безапелационно.
140
3
 
19
 
! Отговори
Кога може да започне преди 2 години
Когато Киев реши да започне масирана военна операция срещу сепаратистките републики Донбас и Луганск. В сърцевината на конфликта Русия-Украйна е положението на рускоезичното население тамк. Като територия на Русия те не са и нужни. Но Русия не може да си позволи да ги остави на издевателствата на украинските националисти. А САЩ и НАТО подклаждат конфликта като внушават на Киев, че може да решат конфликта с военна акция. Ако от Киев искаха, можеха да им дадат автономия. Не, те искат военна победа
139
0
 
23
 
! Отговори
джо преди 2 години
Стига Глупотевини..... Дори хипотетично Русия да нападне Украйна , НАТО и ЕС , какво ще направят ???? Ще въвеждат санкции и продават оръжие. Извинявайте ама по - голяма глупост от това , здраве му кажи. Оръжието Украинците няма да имат време да го вдигнат, а ние ще плащаме метана по 2000 долара. Нямаме ход, даже за РЕМИ.
138
29
 
2
 
! Отговори
VIOLENTUS преди 2 години
Свърши се с чибурашките! USA FOREVER!
137
22
 
2
 
! Отговори
да здраствует преди 2 години
красний терор
136
25
 
1
 
! Отговори
VIOLENTUS преди 2 години
КРАЙ С руския!
135
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз само да напомня на журналистите писали статията, че до 1995 имаше война в Босна и Херцеговина, после през 94-96 имаше война в Чечня, които също са в източна Европа въпреки, че ги мислим за Азия, след което 1999-2000 беше другата чеченска война, после 2014-та беше войната в Украйна. Та не знам какво искат да кажат под това заглавие. Може би имат предвид ЕС/НАТО, а не Европа, щото в Европа през 5-10г си има войни, повечето подклаждани от Русия между другото.
134
26
 
3
 
! Отговори
Русская сволоч преди 2 години
Слънце, въздух, путлеpизъм - здрав и бодър организъм
133
2
 
2
 
! Отговори
и кой с кого преди 2 години
ке се бъхти? оти я не го видим те тва точно ка ке биде
132
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Русская *** ....Пише се с -ь накрая, говведо неграмотно, зло и противно! Къдее проляа кръв Русия през последните години? Ето сега бъркаха американите с неочаквания за тях ход да изтеглят войските си от Казахстан! В Русия управляват глави, а не ***!Винаги имат едно асо в ръкава!