Олиото изчезна и в Германия, цената му - по-евтина от българската

Паника за стоки от първа необходимост в редица европейски страни
Обновена: 17 мар 2022 10:44 | 17 мар 2022 08:46, Петя Славова
200

Не само в България има недостиг на олио. Паника за стоки от първа необходимост се оказа, че има и в редица европейски страни. В Германия олиото изчезна от рафтовете на магазините. А в съседките ни Румъния и Сърбия цените рязко се покачват, предава Bulgaria ON AIR.
Още по темата

Даниела Ангелова живее от 10 години в германския град Васербург. Преди три седмици ѝ се налага да купи олио, обикаля магазините, но никъде не открива - нито евтино, нито скъпо. Рафтовете са празни и висят само табели.

"Цената е обявена - 1,79 евро, а на една бележка е написано, че само по 2 бройки на човек се разрешава, но то просто няма. Зехтин има, масло има - мога да заменя. Попитах служителите в магазините и ми казаха, че

Даниела казва, че паника в Германия няма и не се пазарува истерично. Притеснителното е, че няма доставки на олио.

"Никога досега не съм забелязвала толкова дълго време да не се зарежда някакъв вид стока. Единствено в началото на пандемията хората се притесниха и тръгнаха да купуват брашно и основни продукти, но след втората седмица се успокои всичко", поясни тя.

В съседна Румъния опашки пред магазините. Хора се редят с колички за стоки от първа необходимост. В Румъния цените на слънчогледовото олио растат с всеки изминал ден. Най-евтиното е около 2 евро, а производителите казват, че цените ще се покачват още. А в Сърбия има само скъпо олио.

И докато Даниела чака да заредят магазините с олио в Германия, ще използва заместители, но се притеснява за вкуса на специалитетите, които приготвя.


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Урсулата е европейската версия на Луканов. Не е случайно, че атлантикът Соломон Паси ВИНАГИ е подкрепял БКП.
171
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не сомо олио,а и сол,захар,брашно,и тестени продукти липсват в Германия.От Франкфурт на Майн.
170
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Байдън, мачкай про'стият матрял!
169
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен3 литра олио на месец??? вие да не сте ресторант какво го правите?? пърженото е вредно! една бутилка 1 литър изкарва около 1-1,5 месеца
168
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Олиото НЯМА мирис -не мирише на слънчоглед! Разредено е! Може и да клеясва преди срока на годност да изтече! Понижени вкусови качества и масленост!
167
7
 
10
 
! Отговори
Джаго инджинерин преди 3 месеца
Стига с т'ва олио, бе аграри... Само нафта и олио са ви в ананасите! Цял свят се смее с вашето олио!
166
2
 
6
 
! Отговори
аз преди 3 месеца
и меркел има вина за ситуацията сега, швабите да й търсят сметка.
165
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Наскоро забелязахме,че олиото може и да клеяса, въпреки срока на годност. Това олио, което по магазините е разредено, вкусовите му качества и маслеността му са намалени.
164
1
 
11
 
! Отговори
Хората се бият преди 3 месеца
на опашките за храна, утре, за съжаление, ще се убиват за храна! Поредното Обезчовечаване на човеците!
163
2
 
4
 
! Отговори
Едни се презапасяват преди 3 месеца
за самите себе си, другите - при нужда да продават продукта на хората с висока спекула. Но и при двата случая годността на продукта ще измине и каквито и планове и тарикатлъци да правят няма да се избавят от всеобщия глад.
162
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Нашето домакинство а и повечето изразходват по около 3 литра на месец. Незнам защо е необходимо това презапасяване !" - Защото доскоро ви излизаше по 6 лева на месец. Сега ви излиза около 20. Вероятно, в края на другия месец, ще ви излиза около 30-40. Това 350-400 лева на година ... преразход. Още ли питаш, защо се презапасяват хората? Не всички сме айти с по 20 бона заплата.
161
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Дефицитът е характерна черта за капитализма. Обикновено прикриват дефицита с повишаване на цените" ... Къде изучава икономичекса теория? В Перник?
160
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега, защото 5-6% от населението купиуха олио, дето не мжое да го изразходват 3 години, изпразниха витрините и прозиводители изхитряха и стискат, доакто стане по 10 евро на литър.
159
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До По статията - Ами не точно. Вече имаме 600 кг брашно. Ако най-лоштоо стане - две години по кило хляб на ден ще има, поне.
158
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Освен с олио - Става, ама за домашно и по-малко.
157
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Комшията се счупиха да карат до гемрания. Каза, че два курса ги прави за три дена. Преди преховзваха тежка техника, сега минаха на олио. Пълнят буса с по 4 тона (от гоелмит е). Дано му мине номреа и да продаде псоле, като ситгне 10-12 лева.
156
1
 
2
 
! Отговори
Освен с олио преди 3 месеца
и зехтин, се готви със свинска мас и краве масло. Маргаринът не е препоръчителен. Може да се наблегне и на друг вид растително олио - от рапица, царевица
155
4
 
3
 
! Отговори
По статията преди 3 месеца
Използвам само 2 бутилки от 1 литър слънчогледово олио за 1 месец. Презапасяването е излишно, така или иначе гладът няма да бъде избегнат
154
1
 
8
 
! Отговори
Русия да не изнася преди 3 месеца
на запад олио и жито, първо да задоволи своите пазари, после да с пренасочи към трети страни. Западняците да гладуват!
153
1
 
8
 
! Отговори
Запада сам се преди 3 месеца
самопрецака. Само да не повлече към дъното България!