Западът е икономически зависим от Китай, има ли изход от ситуацията?

Бизнесът по света вижда сериозна заплаха в конфликта САЩ - Китай
15 авг 2022 17:00, Анисия Иванова
88
Западът е икономически зависим от Китай, има ли изход от ситуацията?
Снимка: БГНЕС

Глобална пандемия и пълномащабна война в Европа са рискове, които изглеждаха почти невъобразими, докато не се случиха. Сега напрежението с Китай, провокирано от посещението на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван миналата седмица, се засилва. Едва месеци, след като Русия нападна Украйна, бизнесите по света трябва да приемат възможността за нещо, което отдавна се смяташе за почти невъзможно и далечно – конфликт между САЩ и Китай или поне сериозно влошаване на отношенията.

Компаниите бързо трябва да променят мисленето си. В епохата след Студената война и след приема на Китай в Световната търговска организация през 2001 година битуваше вярването, че задълбочаването на търговските отношения на Запада с Китай може да включи страната в световния либерален ред, а бизнесите свикнаха да работят в относително благоприятна среда и можеше да се даде приоритет на изцяло икономическите аргументи като къде има най-голяма логика да се построи завод от търговска гледна точка.

Сега Пекин отново се превръща в геополитически конкурент съображенията за сигурност отново надделяват над икономическите. Западните правителства вече смятат, че е жизненоважно да се изградят вериги за доставки, които разчитат по-малко на потенциални врагове като Китай и вместо това са базирани около стратегически съюзници.

Корпоративният свят, който е инвестирал много - във всеки смисъл в предишното статукво, подцени степента на промяната в мисленето на правителството. В действителност търговските мита на Доналд Тръмп за Пекин, ограничаването на демокрацията от страна на Китай в Хонконг и преследването на уйгурите в Синдзян накараха много компании да започнат да преразглеждат зависимостта си от Китай преди години. Пандемията също ги накара да преразгледат зависимостта си от отделни доставчици за критични компоненти и да работят върху стабилизирането на своите вериги за доставки. Натискът да се изтегли от Русия след нападението ѝ срещу Украйна принуди почти всяка американска компания да се изправи пред въпроса какво би направила, ако Китай нахлуе в Тайван.

Оттеглянето на McDonald’s от Русия, където стъпването на компанията през 1990 г. беше ключов момент в напредъка на глобализацията, беше натоварено със символика. Западните компании разбраха, че кризата около Тайван може по подобен начин да доведе до блокиране, отмяна или отписване на инвестиции и да хвърли веригите за доставки в хаос, но в много по-голям мащаб. За разлика от Русия, Китай, заедно с Тайван, който произвежда 90 процента от най-модерните полупроводници в света, е както ключов производствен център, така и огромен пазар. Всичко, което принуди западния бизнес да замрази или да се оттегли от операции там, ще бъде крайно болезнен двоен удар.

Както много компании вече са разбрали, да заменят Китай е трудно в много индустрии. Опитите за създаване на вериги за доставки в рамките на конкретни блокове също се натъкват на проблеми; дори простите продукти могат да включват стотици глобални компоненти. Масовото „отделяне“ на западните компании от Китай поради страх от бъдещи търкания или конфликти е непостижимо и нежелателно. Това ще увеличи разходите и ще отслаби западните икономики. Но мултинационалните компании не трябва просто да заключат, че намаляването на експозицията на Китай е твърде трудно и да се надяват Пекин да намери мирно решение със САЩ относно Тайван.

Опитът на Кремъл да прекрои европейските граници показа опасностите от самозалъгването. Компаниите, които извличат значителна част от приходите и печалбите си от Китай, трябва да намерят начини, където е възможно, да хеджират излагането си на този пазар.

Инвеститорите трябва да изискват разкриване на повече информация за тяхната уязвимост. Бордовете също така трябва да отделят повече време за оценка на геополитическия риск и да планират при извънредни ситуации — за евакуиране на персонала или преместване на дейност. Както показа противопоставянето между Украйна и Тайван, не само немислимото може да се случи, то може да стане много внезапно.

Още анализи - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 74 - За купичка ориз ще работим , ние , Украина , Румъния , Македония , Албания , след като мине тази зима , защото "братята " Американци се погрижиха да ни заробят , а пък специално в Бг повечето се надяват на безвизом режим за Щатите ! Повярвахте че сте в клуба на развитите и богатите , но истината е доста по-горчива !
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изходът е само един - Всички сенатори ( без значение дали могат да ходят или не ) да отидат в Тайван , и да се оплезят на Китайците !
77
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 75 - " когато върне призводството при себе си ..." - Това вече няма как да стане , и ако малко разбираш от икономика ще се сетиш , че западният работник няма да работи за Китайска заплата , темпо и брой часове на ден , защото себстойността на продукта който ще произведе е непродаваем при мащабите на съвременното КОНСУМАТОРСТВО ! Другият вариант е западния стандарт да падне , което ще доведе до хаос и пак нищо няма да се случи ! Именно заради евтиния труд и печалби запада отиде там !
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 77 - Явно не е , защото обикновенният Китаец може да продължи да си кара на купичка ориз и може и да не разбере че са свършили трюфелите гуакамолето , но разглезения и вечно мрънкащ западняк , ще разбере когато е на купичка ориз и му е студено ! Това е разликата , макар и да не е много същественна !
75
0
 
0
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
До 76 Какво значи "без тях"? Де ще идат?
74
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То пък щото Китай не е зависим от Запад.
73
4
 
6
 
! Отговори
едно стана ясно: преди 1 месец
Източника на благоденствието на "цивилизования" запад са развиващите се страни. Без тях запада не е цивилизован и 'благоденстващ'!
72
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
китай просперира благодарение на това че почти целият тъй наречен западен свят си изнесе производството при тях което беше грешка.когато си върне производството при себе си китай ще спре да е фактор но това ще отнеме известно време.
71
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И как да се върне това производство в европа? Цените ще са 3 до 5 пъти по-високи. Кой в европа ще ти работи 12 часа за купичка ориз?
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И къде ще си ги сложат тези 90% полупроводници!?
69
9
 
6
 
! Отговори
ъъъ преди 1 месец
Русия не дава тя иска само да владее Затова и нейните сателити са мизерници
68
0
 
22
 
! Отговори
До 68 преди 1 месец
То тъй се връщат производства и то технологични.......туй да не е като да сееш картофи. Въпреки че ние и едни картофи вече не можем да посеем като хората. Ти за да правиш технологични производства трябва на първо място да имаш хора! Умове и работна сила. Китайците имат по много от всичко. А Европа е застаряващ континент който в момента се пълни имигранти от третия свят.
67
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС играе по гайдата на САЩ .Очертва с студуване , гладуване и всякакви такива екстри . А в същото време САЩ си пазят газа . Що не ни карат евтин газ , заради тях и продажните политици сме на това дердже
66
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Време е производството да се върне в Европа и Америка. Да го духат жълтите.
65
3
 
12
 
! Отговори
Ами преди 1 месец
Да излезе Кирчо и в подкрепа на Байдън да скъса и икономическите отношения с Китай, както го направи с Русия. Накрая ще видите, че САЩ нищо няма да помогнат, а страните от ЕС гледат само собствения си интерес.
64
0
 
10
 
! Отговори
В грешка си преди 1 месец
#40 обедняване съвсем планово заради парижкото споразумение за климата. От което САЩ излезе а Русия даже и не влезе. Китай също не влезе. Всичко друго, ковид, Украйна, Тайван, пожари, е само повод да се оправдае обединяването и да не се бунтуват плебеите.
63
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези са луди...без евтините китайски стоки ще го закъсаме.Едно време е нямало стоки по магазините и пак ще стане така.Най-елементарното...няма да имате пликчета да си сложите храната в тях.Не само Запада е зависим от Китай,но и Китай е зависим от нас.Целият свят е свързан.Едно голямо семейство с годините сме станали и единия като не е добре цял свят страда.
62
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сърбия която се води кученце на Раша каза, че те зависят изцяло от търговията си с ЕС, монголците не им давали нищо, освен празни обещания разбира се :)))
61
2
 
1
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
#61 има изход, топки няма.
60
2
 
9
 
! Отговори
Западно слабоумие преди 1 месец
Идиотизма на запада може дасе види от самата статия. Разсъждават само в термини на компании, долари и инвестиции. Колкото и долари да сложите, те няма да направят нищо, нито една молекула нафта, нито една пластмасова китайска кутийка. Този, който произвежда нещо може да го продаде на който не може да си го произведе по технически или политически причини (каквито са само забраните на Европа), за каквато си цена иска. Пример: лекарството за хепатит С в САЩ е 60000,в Индия 103 долара.