Еврокомисар отхвърля искането за оградата по българо-турската граница

"Ако харчим пари за стени и огради, няма да ни останат за други неща"
26 яну 2023 15:26, Елка Василева
181
Еврокомисар отхвърля искането за оградата по българо-турската граница
Снимка: архив, БГНЕС

Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон е отхвърлила искането на австрийския канцлер Карл Нехамер за финансиране на допълнителното изграждане на оградата по българо-турската граница, предаде австрийската агенция АПА.

Още по темата
„В бюджета на Европейския съюз за това не са предвидени средства. Ако харчим пари за стени и огради, няма да ни останат за други неща“, е заявила Йохансон, цитирана от АПА. Това изказване тя е направила преди неформалната среща на министрите на вътрешните работи на  страните членки н Европейския съюз, провеждаща се днес в Стокхолм, Швеция.

Днес министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е повторил искането на Австрия за отпускането на европейски средства, посочва АПА. Агенцията допълва, че според министъра по темата са се състояли оживени дебати, като в края им е имало „раздвижване по случая“.

Много държави, чиито граници са и външни граници на ЕС, имат нужда от помощ, е подчертал австрийският министър вътрешен министър. „Мисля, че много страни ще имат интерес границата да стане по-добре охранявана“, е заявил министърът, визирайки българо-турската граница. За тази цел е необходима подкрепата на Европейската комисия „в различни аспекти“, например за технически съоръжения, но и по въпроса, „отнасящ се за оградите“.

Австрийското радио и телевизия ОРФ цитира и изявление на Карнер, направено преди днешната среща с колегите му от Европейския съюз. „В Австрия натиснахме спирачката на бежанците, сега се нуждаем от мерки в Европа, с които да се борим срещу злоупотребите с този статут“, е заявил той, визирайки бежанския статут.

Карнер отново е поставил въпроса за разработване на пилотен европейски проект - така наречената „Директива за отказ“, която ще помогне всички, които идват незаконно в Европа по икономически причини, да бъдат връщани още на външните граници на ЕС.
(Цветана Делибелтова, специално за БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
2
 
! Отговори
Додо преди 1 година
Същата сцена я разигра и Меркел като каза елате в ЕВРОПА ЕВРОПА ВИ ОЧАКВА И ТЕ ДОЙДОХА СЕГА НИКОИ НЕ ГОВОРИ ЗА ТОВА А КАШАТА Е ЗАБЪРКАХА ТЯ
131
0
 
5
 
! Отговори
Тая пък преди 1 година
Тая пък като не дава пари за ограда да ходи сама да я пази границата Австрия се застъпва за нас и това е добре
130
1
 
4
 
! Отговори
Ппп преди 1 година
До 107. Явно като си живял в Западна Европа си бил в някой лагер. Или поне това си заслужил. Ама нали са те наели да чистиш тоалетните, та си стигнал до прозрение. Ако беше в нещо по-така щеше да видиш, че и там държат на историята и традициите си. Това не е пречка. Явно ти си някакъв безродник и дано скоро пак да отидеш там и да останеш въртейки тяхната плоча. Изме.кяр гну.сен. информирай се малко поне да си в час, колко чужденци се възхищават на обичаите и традициите ни. Висш хигиенист.
129
2
 
5
 
! Отговори
тя преди 1 година
Българските управници направиха така , че тия зап---- къз--- да не ни уважават , колкото повече им се кланяш ,толкова повече те ритат !
128
0
 
7
 
! Отговори
тя преди 1 година
Наши момчета гинат покрай тая ограда ,но на тая не й пука !
127
0
 
5
 
! Отговори
тя преди 1 година
Нямя да ти останат за оръжие за Украйна !
126
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наскоро се прибирах от ГДР то.на границата беше пълно с Bundesgrenzschutz....та незнам що става.
125
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А така, нали много слушаме Европа и се жертваме за нея и правим какви ли не компромиси със собствения си народ, а тия ни мачкат. Сега ще ни осъдят и за отстъпката за горивата, щото сме много послушни!
124
0
 
15
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Илва , във Виена имате доста от въпросните емигранти, вероятно голяма част са пристигнали и от Бг, щом нямаш нужда от ограда предлагам 10-на от тях да преспят няколко вечери у вас белкем размислиш :) auf Wiedersehen
123
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За украйна има за нас няма
122
0
 
19
 
! Отговори
Кобра преди 1 година
Изключително тъпо изказване на тази ***.За какво точно друго ще има пари - например за социална издръжка на тези мигранти, които липсващата ограда няма да задържи вън от ЕС.
121
0
 
9
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Е няма го трудоваците вече, да направят една ограда и да вземат занаят.Решението е просто-връщане на Строителни войски. Тук има много голям капацитет за СВ. То май само за това и има.
120
0
 
16
 
! Отговори
Бивш канадец преди 1 година
Решението е много просто. Да дадем на тия навлезе български паспорти, валидни 7-8 месеца. И да ги оставим свободно да шетат из Еуропата. Бас слагам, че само след три месеца евротиквите ще ни построят безплатно ограда като китайската стена!
119
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И защо да ми пука. Мигрантите само минават през България. Тяхната цел са Германия, Австрия, Холандия.
118
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пари за ограда няма, ама ни натискат да приемем еврото. Защо ли?
117
8
 
30
 
! Отговори
Ме преди 1 година
Нали направихме златна стена по грраницата с турция! Колко хиляди левове на метър струва и сега се минава за секунди. Да не са луди пак, да ни дават пари за едно и също нещо! Пак в чекмеджето на боко ще отидат
116
3
 
30
 
! Отговори
Пфу преди 1 година
Бабушкерата иска черни паламарки
115
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям номер ни погодиха. Следващия път, като дойде някой наглец от там да го заведат на Капъкуле и точно на границата да му бият шута за Турция.Да отиде да се разправя там а не да ни дава акъл. Пари трябват,ние акъл си имаме. На Турция им на брои Меркел 6 милиарда за три години. А на нас ни показват среден пръст между свити безименен и показалец.Затова всеки наглед дошъл тук да ни дава акъл директно шута отзад и в Турция, да се обяснява там.
114
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зад стената трябва ров зад ровът минно поле и зад минното поле ограда.
113
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На нас ни трябва стена не телена ограда дето се минава за 30 секунди.