Танкове за Украйна: Това вече е война между Запада и Русия

Военната помощ поставя по-голяма част от бъдещето на Украйна в ръцете на САЩ
26 яну 2023 22:45, Йоана Цонева
326
Танкове за Украйна: Това вече е война между Запада и Русия
Снимка: БГНЕС

Изпращането на още западни танкове в подкрепа на Украйна не означава, както някои политици понякога са опасно близо до това да намекнат, че войната вече е почти приключила - с изключение само на боевете. Войната в Украйна все още ще продължи месеци, ако не и години, и днешните решения са по-скоро стратегически завой на тялото, отколкото пълен и напълно осъществен обратен завой. Въпреки това това е безспорно важен момент, и то по три основни причини, пише в. "Гардиън".

Първата е, че бойните танкове дават на Украйна военно предимство, което, по думите на Ед Арнолд от Кралския институт на обединените служби, може да бъде трансформиращо. Трите типа западни бойни танкове, които сега се предоставят на Украйна - американският M1 Abrams, германският Leopard 2 и британският Challenger 2 - са значително по-мощни от Т-72 от съветската епоха, които формират основната част от руските и украинските танкови сили. Същото се отнася и за френските танкове Leclerc, чието изпращане в Украйна също не е изключено.

Всички тези западни танкове имат по-голяма мобилност, по-смъртоносна огнева мощ и по-силна броня от използваните от Русия. Това ги прави и по-тежки, което дава предимство на по-леките руски танкове в блатисти местности, каквито в Украйна не липсват след размразяването. Въпреки това системите за управление и навигация на съвременните западни танкове им дават възможност да действат в комбинирани маневри с участието на артилерия и пехота, включително и през нощта, с които руснаците не могат да се сравнят.

Тези предимства дават на западните танкове потенциала да пробият руските линии и да контролират формата на конфликта на значителни участъци от окупираната територия. Танковете ще играят ключова роля и в защитата на украинските линии от контраатаки. Но най-съблазнителният потенциал на тези оръжия за Украйна и нейните съюзници е, че ако те са толкова успешни, колкото се предполага, че са, те биха могли в крайна сметка да поставят Киев в позиция да диктува на Москва условията за прекратяване на огъня и мира.

До това обаче има да се извърви дълъг път. Две непосредствени възражения се открояват - числеността и логистиката. Украйна настоява за 300 танка. Днешните съобщения в Берлин и на други места показват, че броят им е по-малък от 100. Арнолд казва, че тази война е показала, че на съвременното бойно поле са необходими много танкове. Сегашният общ брой на Запада все още е много недостатъчен.

Немаловажен е и въпросът за транспортирането на танковете до фронтовата линия. Танковете на САЩ очевидно все още са в Северна Америка. Те също се нуждаят от много подкрепления. Ню Йорк Таймс съобщи, че американски служители предупреждават, че разполагането им може да отнеме години. За разлика от тях германските "Леопарди" се намират в Европа и могат да бъдат обслужвани в съседните на Украйна държави. Въпреки това всички те трябва да стигнат до бойното поле. Трябва да се създадат подходящи линии за снабдяване и поддръжка. Това е задължително секретна област, но разполагането няма да стане с едно натискане на копчето.

Втората причина, поради която днешните решения са преломни, е, че Германия се изправи срещу тях. Като се има предвид, че Германия вече е похарчила повече средства в подкрепа на Украйна, отколкото която и да е друга европейска държава (включително Великобритания), и е изпратила големи мобилни оръдия и бронирани машини, това може да изглежда грубо, но Олаф Шолц ръководи държава, която (за разлика от Великобритания или Франция) трябва постоянно да гледа както на изток, така и на запад. Той се въздържа да изпрати танкове, докато САЩ не бъдат убедени да последват примера му. Той действаше в своето време, а не по заповед на независими трибуни като Борис Джонсън. Обърнете внимание, че германският ангажимент все още е ограничен, както и този на Вашингтон, въпреки че несъмнено ще нарасне.

Още по темата
Имаше много причини за германското колебание. Всяка от тях е разбираема по свой собствен начин. Сред тях са нежеланието да се разминава със САЩ; наследството от военната история на Германия през 20-ти век; нежеланието да бъде военен лидер на Европа; разногласията в общественото мнение по военните въпроси; желанието да се запази крехкото единство на трипартийното коалиционно правителство; назначаването едва миналата седмица на нов министър на отбраната, Борис Писториус; и - никога, никога не трябва да се подценява - тревогата за отношенията с Русия.

И все пак фактът е, че необходимостта от защита на Украйна и от спиране на руската заплаха надхвърля всички тях. Шолц най-накрая премина Рубикон, макар и по характерен за него предпазлив начин, който може да послужи за подкопаване на някои от собствените му цели.

Последната причина, поради която съобщенията от тази седмица имат значение, е, че сега, по-ясно от преди, става дума за война на Запада срещу Русия за независимостта на Украйна. Това не означава, че Западът се стреми към тази война. Нито пък, че украинските сили са просто пълномощници на западните интереси; този аргумент, както казва професор Лорънс Фрийдман, би отказал на украинците правото, което те очевидно притежават. Целите на Запада също не са само отбранителни; те не се простират отвъд помощта за освобождаване на Украйна от нашествениците.

Ангажирането на бойни танкове показа, че няма точно съответствие между целите и тактиката на Украйна и нейните военни съюзници. Това е вярно още от началото на войната, когато западните държави се стремяха (както и сега) да избегнат изпадане в ядрен конфликт или се противопоставяха на призивите на Киев за създаване на забранена за полети зона над Украйна. То продължи и докато западните съюзници спореха за оръжията, предоставени на Киев, и за мащабите им - процес, в който бойните танкове дават още един пример.

Няма съмнение, че сега отношението на Запада се е втвърдило, а съюзниците на Украйна са съгласни, че е настъпил ключов момент във войната. Ангажирането на танковете потвърждава, че сега посоката е към настъпление за украинска победа. Но несигурността по отношение на броя и логистиката при разполагането на танковете не се дължи само на необходимостта от секретност. Тя отразява и продължаващата политическа амбивалентност.

В бъдеще най-важната липса на пригодност вероятно ще настъпи по отношение на прекратяването на войната, особено по отношение на намерението на Украйна да си върне Крим от Русия. Ключова тук ще бъде позицията на незаменимия поддръжник на Украйна - администрацията на САЩ. Днес Володимир Зеленски най-накрая получи част от това, което поиска, когато отлетя за Вашингтон преди Коледа, но постигайки това, той неминуемо предаде по-голяма част от бъдещето на Украйна в ръцете на Джо Байдън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


326
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
258
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали това е войната между русия и запада или путин ще нападне Запада след Украйна няма почти никакво значение.
257
1
 
1
 
! Отговори
Куку преди 1 година
До Пинколин Знам те,ти си безстрашен на две ракии а на сутринта пак шофьор в градски транспорт.Време е да отидеш в Бахмут и изтребваш п.ци,само се кръсти да не попаднеш на чеченският батальон защото се връщаш жена!
256
2
 
3
 
! Отговори
Пинколин преди 1 година
До Куку какви свирепи бойци са тия п.серковци ве патагонец я лягай да спиш!!!
255
6
 
5
 
! Отговори
Куку преди 1 година
До Боби Умник,как за една година руснаците драпат в две области и не могат да мръднат.Къде е стратегията и технологиите като виждаме Т72 и БТР60.Много подценихте украинците,забравихте,че в Руската империя и СССР украинците са юмрука на армията!Свирепи бойци
254
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До ++++3000 Хайде поредния ДИПЛОМАТ - Павиш ли разлика между МЕМЕОРАНДУМ и ДОГОВОР - какво е необходимо един МЕМЕОРАНДУМ да стане ДОГОВОР? РАТИФИКАЦИЯ ОТ ПАРЛАМЕНТА. Въпрос кои страни са подписали Меморандума и кои са го ратифицирали? Да ти подскажа - НИКОЙ! Дори Ъкрайна дори САЩ за РФ сам знаеш не са го ратифицирали.
253
1
 
10
 
! Отговори
Отговорът преди 1 година
Русия е победител от самото начало незнам кой се надява на нещо друго ???
252
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добър ден. Войната не е от вчера. Просто е преминала на друго ниво.
251
2
 
5
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Куку "Който напада дава по-големи жертви..." Това още от Колониално време не е вярно. Може да погледнеш как Англичаните се справят със Зулусите. Нали се сещаш реално Англичаните нападат Зулу Ланд... Жертвите зависят от Технологии, Стратегия и Тактика. А РФ доказаха в този конфликт че и трите компонента много много бързо ги докарват до адекватно ниво. За разлика от Киевската Хунта които определено загробват ВСУ.
250
5
 
1
 
! Отговори
Куку преди 1 година
До Анонимен Тия данни от вестник Правда ли са?Простата наука казва,че тоя който напада дава по големи жертви.При това положение Раша е с2-3 милиона назад.Първо обяви частична мобилизация след това ще дойде и цялостна
249
7
 
5
 
! Отговори
Куку преди 1 година
Както казват поляците за 40 години научихме руснаците да си слагат вратовръзки.Изостанал народ
248
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
80г по късно германските танкове отново всяват страх и ужас,но и възторг.Ужас за едни възторг за всички останали.Някои за 80г не можаха да направят нищо.След още толкова ще е същото.Туй то.
247
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последните данни за украйските загуби са за над 1,2мл убити и ранени,както се очаква войната да продължи 3 години,няма остане никой в тази държава.Затова вече и насилствено мобилизират украинци!Отвличат ги направо от улиците, дрогират ги и ги пращат да бъдат пушечно месо на руснаците,с идеята че те като разберат какви войници имат срещу себе си ще проявяват милост и ще забавят атаките си.Зеленски иска танкове единствено за защита на Киев,той така си го и каза когато разбра, че Германия ги дава!!
246
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До 261 "Китай няма боен опит, ако се стигне до военен конфликт китайците ще свършат като руснаците в първите 3 дена на специалната им операция" Китай няма Боен опит??? Нещо което не знаете за Китай. За да станеш ПРО в КНА трябва преди това да служиш наборна служба. За всяко място в НАБОРНАТА СЛУЖБА има 20(ДВАДЕСЕТ) Доброволци конкуриращи се. Освен това Китай нямат никакви проблеми с финансиране на армията си. А боен Опит Китайците имат - В колко ООН миротворчески мисии са участвали а?
245
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нема нужда да ги карате до украина тези танкове. Имам фирма за изкупуване на скрап от железо и др метали и неметали! Карайте ги при мене. Ша ви дам хубава цена - 23 ст. на кило. После ше ви е теудно да ги товарите като ги гръмнат. Че и на ла.на ще миришат. Карайте ги у нас, айде!
244
4
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Пешев и ЗападоРобите не се ли усетихте че Путин победи? Какво става в МикроБритания - Икономическа криза и дори обща стачка, Какво става в Франция - Същото само дето Жълтите жилетки ехидно усмихвайки се казват "Ние от преди колко време ви казвахме" и се стягат за поредния протест. Февруари ще се смени състава на Конгреса в САЩ и като минимум ще има РЕВИЗИЯ на това което е дадено на Ъкрайна С интерес ще гледам КОЛКО МИЛИАРДА $ ще са зачезнали някъде в небитието - повече ли ще са от БВП на БГ??
243
1
 
0
 
! Отговори
Вярвам ти преди 1 година
До Анонимен 258....Абсолютно сигурно е,че говориш на базата на собствен опит.......в близането!
242
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е пътник.
241
7
 
6
 
! Отговори
Клошари преди 1 година
Пр0тивна и крадлива нация са руснаците !
240
11
 
7
 
! Отговори
Янаки преди 1 година
Горещи новини: днес другаря Владимир Путин каза: загубихме войната тавариши! Трябва да си признаем пълната некадърност на Русия на всички нива! Нашето не е държава ами полуразрушена психиатрия! За да спася поне малко от честта си ще си направя харакири и ще скоча от часовниковата кула на Кремъл!
239
10
 
10
 
! Отговори
Пешев преди 1 година
Русо'робите трудно приемат факта че Русия не може да победи нито Украйна, нито Бангладеш! А Китай не смее да мръдне защото ще стане на Русия 2: глад, студ и разкошна мизерия!