Москва мести фокуса на войната си към НАТО и Запада

Санино защити Берлин и Вашингтон за доставките на военно оборудване за Украйна
Обновена: 28 яну 2023 18:22 | 28 яну 2023 17:51, Йоана Цонева
284
Москва мести фокуса на войната си към НАТО и Запада
Снимка: БГНЕС

Русия изведе войната си срещу Украйна на "друг етап", като извършва безразборни атаки срещу цивилни и невоенни цели. Това заяви Стефано Санино, генерален секретар на Европейската служба за външна дейност, пред "Асошиейтед прес".

На пресконференция в Токио като част от азиатско-тихоокеанска си обиколка той разкритикува Москва, че е тласнала Германия и Съединените щати да изпратят модерни танкове на Украйна.

Санино защити Берлин и Вашингтон за доставките на военно оборудване за Украйна и упрекна руския президент Владимир Путин за воденето на война срещу НАТО и Запада.

По негови думи Путин е "преминал от концепцията за специална операция към настоящата концепция за война срещу НАТО и Запада".

Той подчерта, че германските и немски и американските доставки на танкове са предназначени да помогнат на украинците да се защитят във войната, а не да ги направят нападатели.

"Мисля, че това последно развитие по отношение на оръжейните доставки е просто развитие на ситуацията и на начина, по който Русия започна да измества войната към различен етап", отбеляза Санино.

Още по темата
ЕС не измества войната към друг етап, а "просто дава възможност за спасяване на животи и позволява на украинците да се защитят от тези варварски атаки", подчерта той.

В сряда Германия и САЩ обявиха, че ще изпратят модерни бойни танкове на Украйна, предлагайки ѝ "бронирана ударна сила", за да излезе страната от безизходицата на бойното поле, докато руската инвазия навлиза в своя 12-ти месец.

Този ход отбеляза първия етап от координираните усилия на Запада за предоставяне на десетки тежки оръжия, които според украинските военни ще позволят да се предприеме контранастъпление, ще намалят жертвите и ще помогнат за възстановяване на намаляващите доставки на боеприпаси.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че страната му ще изпрати 31 танка M1 Abrams и отхвърли предишните аргументи на Вашингтон, че те са твърде трудни за експлоатация и поддръжка от страна на украинските военни.

След решението на САЩ и Германия даде съгласието си да изпрати 14 танка Leopard 2 A6 от собствените си запаси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
7
 
22
 
! Отговори
Към НАТ Овците преди 1 година
Първо бяха Хаймарс после Леопард утре ще нахлуе Вермахта...Наполеон Бонапарт 1812г. с Великата армия от цяла Европа и Адолф Хитлер 1941г с 3 милионна армия пак от цяла Европа стигнаха до Москва единият дори влезе в Кремъл, но накрая руското знаме се вееше в Париж и Берлин.
129
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Global leaders for tomorrow. А къде сте Вие? Yang global leaders. СкакаУци за лъвовете! Споко за скакаУците в храните, котакът ми ги хапва с кеф!
128
12
 
8
 
! Отговори
ПРАЯЧ СЕ НА ГЛЕДАЧ преди 1 година
Истинските разбирачи, тълкувайки фактите виждаме че Русия, въпреки превъзходството във въздуха и ракетните войски ще загуби войната, защото ръководството в лицето на колективния Путин прави грешка след грешка. Не унищожава логистиката в ж.п. и пътната инфраструктура и почти всичкото оръжие достига до фронта. Не преследва ръководството на Украйна, отстъпва от червените си линии, отстъпва територии без бой и разреши зърнената сделка, която финансира Украйна и не предприема огледални мерки срещу...
127
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ако сега САЩ нападне Тайван какво прави САЩ като са по слаби от Китай във военно отношение?
126
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако сега Китай навлезне в Русия край!На малки незабележими отряди от по 5 милиона души ще превземат до Москва всичко!
125
3
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Добре че се осъзнаха кой е истинския враг.
124
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е най после признахте че не украйна а нато и сащ воюват с русия - като използват зомбираните укри
123
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин заяви в едно интервю че може да унищожи САЩ за по малко от половин час ако пожелае.
122
4
 
9
 
! Отговори
ох преди 1 година
Тоя от КОВИД го страх и се крие в бункера ви чакайте във война да победи
121
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой го излъга Путин да нападне,че сега да си търси оправдание?!КОЙ?!Кой пали света?!
120
15
 
10
 
! Отговори
До Протестиращ преди 1 година
Само дето тези танкове са за Украинксата земя ,не за руската, стига и ти повтаря путинските опорки , никой не заполашва Русия .На минутата в която руската армия е на руска земя - войната спира
119
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази война руснаците можеха да я спечелят ако Вовата и неговите олигарси не бяха лапали толкова много от Русия. Сега обаче нямат шанс.
118
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В началото на Февруари миналата година председателя на НАТО каза ,че Русия планира да нападне и ако го направи ще помогнат на Украйна с оръжие но не и с войски .Путин/Лавров каза че който мисли че Русия ще нападне братска Украйна е или луд или параноик. Я кажете сега кои изявления има смисъл да се слушат
117
5
 
26
 
! Отговори
Протестиращ преди 1 година
Нали се сещате руснаците като видят отново немски танкове на земята си как ще запеят Ставай страна огромная ! И войната за която бяха принудени да започнат ще стане Отечествена а отечествена война никога не са губели !
116
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин да внимава НАТО да не обърне фокуса към него ,че както мрънка за дузина ХАЙМАРС-а - стотина джавелина , ако срещне истинският потенциал на НАТО .................
115
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
. . . Москва, че е тласнала Германия и Съединените щати . . . Е тук няма как да не се реагира! А бе вие не четете или не сте чели приказки от 1001 нощ до Андерсен! Това е от Андерсен за агнето и вълка!
114
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да замените от НПО-тата, защото в прайда на хиените чукат само главните, а вие сте от гладните.
113
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия, Китай и Индия са гръбнакът на националните държави. България вече е претопена за скраб държава.
112
9
 
12
 
! Отговори
КАТО ВСЕКИ КОМУНИСТ. преди 1 година
Джуджи си търси враг , за да прикрие собствената си немощ и некадърност..НИЩО НОВО!АКО НЯМА ВРАГОВЕ НАВЪН----ТОЙ ЩЕ ПОЧНЕ ДА ИЗБИВА СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД , ЗА ДА ДОКАЖЕ СЕБЕ СИ!..../...точно като всички Диктатори..СТАЛИН НЕ БЕШЕ ЛИ СЪЩИЯ..???!/
111
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато Путин ви казва: Кои сте вие, че да налагате санкции на моята държава?- този въпрос ме радва. Ще ви задам и аз въпрос: Според вас колко МИЛИАРДА човека ще празнуват победата на Русия в тази война?! Марш империалистическата англосаксонско-юдейска *** в Ко чи на та им! 8 милиарда човека ще празнуваме победата над капиталистическия империализъм, а вие ще останете безработни прислужници.