На фермерите им остава да се молят: Резервоарите с вода в Европа са пълни едва на 30%

Предстоящото лято буди страх
1 апр 2023 17:52, Нели Христова
80
На фермерите им остава да се молят: Резервоарите с вода в Европа са пълни едва на 30%
Снимка: БГНЕС

Езерото Монбел е блестящо тюркоазено езеро, което се простира на 1400 акра в югозападна Франция, в подножието на Пиренеите – убежище за дивата природа, жизненоважен източник на напояване за фермерите и вода за местните реки и туристически рай. Но след най-сухата зима от повече от шест десетилетия, той е сянка на предишното си аз.

Свили се водни нива, заседнали лодки, шамандури, почиващи върху напуканата земя на дъното на езерото – гледката към езерото Монбел напомня повече на това, което може да се очаква в края на едно горещо лято. Не в края на зимата.

В момента то е на около 28% от капацитета - по-малко от половината от обичайното за това време на годината ниво.

"В историята на езерото, появило се в началото на 80-те години, това е първият път, когато тази ситуация е толкова сериозна", казва Борис Руке, фермер и водач на Националната федерация на синдикатите на фермерите в Ариеж, регион, където се намира езерото Монбел.

Езерото е било изправено пред трудни времена и преди, "но това е изключително", добавя Руке пред CNN.

Тази история за крайности се разиграва в цяла Европа.

Докато в Съединените щати снегът и дъждът, които удариха Калифорния, помогнаха за напълването на резервоарите и облекчиха безмилостната суша, зимата далеч не беше добра за много части на Европа.

Все още разтърсени от миналогодишното бурно лято и най-лошата суша от 500 години насам, части от континента претърпяха толкова ниски нива на сняг и дъжд, че нарастват страховете за това, което може да се случи с наближаването на лятото – и след това.

Тъй като изменението на климата се засилва, учените казват, че можем да очакваме сушите и горещите вълни да станат по-чести и по-тежки – оказвайки огромен натиск върху водните ресурси.

Температурите в югозападна Франция скочиха до 30 градуса по Целзий в сряда, според Météo-France, метеорологичната служба на страната. Това беше най-горещият мартенски ден, регистриран в страната от 1900 г. насам, посочва агенцията. А топлото начало на годината върви ръка за ръка с изключително малко валежи.

Между януари и февруари във Франция имаше повече от 30 последователни дни без значителни валежи – най-дългият период от началото на записите през 1959 г. А снеговалежите бяха много ниски, което означава по-малко снеготопене за презареждане на реките през пролетта.

През март е паднал повече дъжд, но не достатъчно. "Езерото Монбел остава на необичайно ниско ниво", казва пред CNN Франк Солакруп, регионален директор на Водната агенция Adour-Garonne, която покрива района, включващ езерото Монбел.

Фермери като Руке, които разчитат на езерото, трябва да вземат трудни решения какво да отглеждат. Някои са спрели засаждането на определени култури, други са засяли повече зърнени култури с надеждата, че ще завали дъжд. Животновъдите се притесняват дали имат достатъчно фураж за животните си и някои дори може да бъдат принудени да намалят стадата си, допълва Руке.

"Освен ако езерото не се напълни достатъчно, фермерите няма да могат да напояват и оцеляването на много ферми е заложено на карта", казва той. Това вреди на морала на фермерите. "Често говорим за финансовата страна, но човешката страна е много засегната."

С наближаването на лятото ситуацията "не вещае нищо добро", на мнение е Солакруп. Миналата година близо 400 общини в региона са ограничили или прекъснали подаването на питейна вода.

Точно зад границата, в Каталуния, североизточна Испания, има подобна ситуация с пресъхнали резервоари и жадни култури.

Средните нива на водата в резервоарите на Каталуния са около 27% и вече има въведени някои ограничения за използването на ресурса.

Резервоарът Sau, на около 60 мили северно от Барселона, сега е пълен само на около 9%, според данни на Каталунската водна агенция. Тъй като нивото на водата е спаднало, са се появили останките от вековно село и неговата църква, които са били наводнени при създаването на резервоара през 60-те години на миналия век.

В средата на март Каталунската агенция по водите започна да изважда риба в опит да спаси част от популацията й и да защити качеството на водата в останките от резервоара, на който повече от пет милиона души разчитат за питейна вода.

"Това е извънредна мярка... и е приета, за да се запази качеството на водата... и да може да се гарантират нуждите на населението, доколкото е възможно", се казва в изявление на каталунското правителство.

Водата е толкова оскъдна, че някои фермери в региона им остана единствено да се молят. В неделя стотици жители на планинското село L'Espunyola, на около 70 мили северно от Барселона, поведоха процесия, за да се обърнат към Дева Мария от потоците да им донесе дъжд.

Италия, разположена в "горещата климатична точка" на Средиземно море, също е силно засегната.

В Северна Италия, която преживя най-лошата си суша от повече от 70 години миналото лято, планините имат много ниски нива на сняг и езерата са се свили, включително езерото Комо, което е пълно с по-малко от 18%. Водата в река По, която се вие през северната земеделска земя, е близо до рекордно ниски нива, като някои участъци са в "екстремна суша".

Фермерите усещат напрежението. Производителите на ориз прогнозират, че количеството, което сеят тази пролет, ще бъде най-ниското от повече от две десетилетия, според проучване на Enterisi, италианската национална институция за ориз. "Април и май ще бъдат от решаващо значение, тъй като по-слабите валежи през зимните месеци трябва да бъдат компенсирани", казва говорител на Enterisi пред CNN.

В Италия въздействието на климатичната криза, съчетано със застаряващата, пропускаща водна инфраструктура, прави страната силно уязвима към "критични водни условия", добавя Симона Рамберти от националната статистическа институция Istat пред CNN.

През 2020 г. повече от 42% от водата в системата не е достигнала до потребителите, според преброяването на Istat. Това е еквивалентно на дневна загуба от около 157 литра за всеки жител – което би могло да задоволи нуждите на 43 милиона души за една година.

Като се има предвид миналогодишната суша, при която 10 региона обявиха извънредно положение поради недостиг на вода, Рамберти каза, че сегашната суша "не предвещава нищо добро за следващите месеци".

"Наблюдаваме доста специална ситуация", казва Мануела Брунер, асистент по хидрология в ETH Цюрих и Института за изследване на снега и лавините в Давос, Швейцария.

Гледайки през прозореца на офиса си в Давос, на надморска височина от близо 1600 метра, Брунър казва, че може да види кафява и зелена трева, но много малко сняг. "Това е най-екстремната зима по отношение на ниската снежна покривка", казва тя пред CNN. "И това е проблем."

По-малкото вода, съхранявана в снега, означава, че по-малко снеготопене ще достигне реките през пролетта. "Дефицитът на сняг се превърна в по-важен двигател на летните засушавания през последните 50 години", обяснява Брунър.

В Швейцария сега се нуждаят от продължителни дъждове, казва тя. "Но колкото повече напредваме към пролетта, толкова по-малко вероятно става това."

Големи части от Европа се надяват на валежи през следващите няколко месеца – и то много. "Идните седмици са решаващи", казва Андреа Торети, климатолог от Съвместния изследователски център на Европейската комисия, пред CNN.

Въпреки че остава трудно да се припишат конкретни събития на климатичната криза, "това, което наблюдаваме, е в съответствие с това, което очакваме от изменението на климата", казва Торети.

Миналата година лятната суша в Северното полукълбо е станала 20 пъти по-вероятна заради изменението на климата, според World Weather Attribution, група от изследователи, които се стремят почти в реално време да определят каква роля играе климатичната криза в екстремното време събития.

Обратно в югозападна Франция, Солакруп казва, че трудностите от изминалата година трябва да бъдат предупреждение да мислим за дългосрочна адаптация, вместо просто да реагираме на въртящи се кризи. "Лятото на 2022 г., което може да изглежда изключително, ще бъде средна година през 2050 г.", каза той.

Дългосрочните промени са ясни и не са добри, каза Руке. "Има връзка с изменението на климата и ние, фермерите, я виждаме от няколко години. Дъждът пада различно. Вали силно или изобщо не вали."


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поредния литературен шедьовър!!!! От кога язовирите се казват резервуари ???? Тъпотия до шия !
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще се вдигнат цените и по-простите и бедни ще измрат. Просто Дарвин.
58
0
 
5
 
! Отговори
Nnnn преди 2 месеца
Затова язовирите не трябва да се източват никога. Щом има заплаха от преливане трябва да се премести вода в друг резервоар ,който е за такива цели.Така хем няма да прелее,хем се пази водата.
57
0
 
7
 
! Отговори
Nnnn преди 2 месеца
Нали се радваха,че зимата е топла и няма да ползват много газ. Сега пак се оплакват.
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поредните либерастки мозъчни промивки, този път любимото им глобално затопляне причинено разбира се от човека. При по-високи температури е логично да се изпарява много повече вода от световния океан, следователно няма как да се затопли климата и да намалят валежите, това е тотална псевдонаука, откровена лъжа. Науката много отдавна е установила, че в миналото е имало периоди от десетки милиони години с много по-топъл климат от днешния и за ужас на зелените сектанти, се наблюдава биологичен взрив.
55
2
 
6
 
! Отговори
джо негърът преди 2 месеца
Когато кривокраката проклета усойница предателка беше казала,че са намалили разходите за природният гза с 15%. Всъщност повечето от меката зима и много от големите фирми намалиха а някои даже затворих или спряха производството си.И се радваха ----както се радва лудият тъй като не знае за последствията защото е луд -----така и тези лицемерни чакали предатели се радваха. Италия 2.5 трилиона ,Франция около 3 трилиона Германия 2.7 трилиона дългове и печатането на хартията наречена Евро може и да не помогне особено при жизнено важни за съществуването на човечеството например - ограничения , забр
54
4
 
4
 
! Отговори
Нема страшно преди 2 месеца
Ако стане голем проблем ще се направят инсталации да се пречиства водата от морето, има инсталации за дистилиране на морска вода до питейна, също така за извличане на вода от въздуха, струват 30 долара в алиекспрес.
53
3
 
13
 
! Отговори
Умишлено се направи преди 2 месеца
Сушата в Европа!
52
3
 
2
 
! Отговори
contractor преди 2 месеца
Сега ще ви кажа как аз лично ще поливам, ще чакам да се пущи отгоре. 100% ефективно, напълно безплатно като не се пущи ще пасем камили и толкова.
51
5
 
7
 
! Отговори
vale_karo преди 2 месеца
До Дали е само Виц ?Много си прав. Но ведно не си прав. При царот работливите работеха за него и тези около него, а при бай Тошо работеха за себе си.
50
3
 
9
 
! Отговори
Кой както може преди 2 месеца
Посявките на арабите объркаха схемите. В пустинята рекинтекът от няколко години, Саудитска Арабия плаща средно по 10 милиона долара за посявки в облаците з ада вали дъжд. Фактически теглят влагата към тях с пари.
49
4
 
11
 
! Отговори
Fool преди 2 месеца
До 30 Христо Христов - ако ще и арменския поп да е направил язовири като няма вода да се пълнят нямат смисъл. Какво общо имат комунистите с пълненето на язовира? Освен да идат да се облекчават в него, да се напълни? Колко е *** средностатистическия човек в БГ, направо не е истина.
48
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Така, така крадците от ЕС, бюрократите и измислените фермери да започват да ядат евро на хартия и монети. Раздаваха си както им е угодно земеделско подпомагане, на нас ни подхвърлиха трохи от парите и те под масата си ги разделиха с нашите шарлатани и мошеници от всички партии и цветове. Онзи от горе раздава справедливост. Сега всички ще се борим кой да руча боклуциите, които ни пробутват за храна. За десерт да не ни дойде и нашествие от скакалци, които някой измислен еврогеей иска за ядене.
47
10
 
2
 
! Отговори
Румен преди 2 месеца
Държава ама 16 република на СССР. С право да се пита първо Москва.
46
3
 
11
 
! Отговори
Хйнжх преди 2 месеца
Днес, знаем кои са ви собственици и, че държат всички силози за зърно и слънчоглед в североизточна България. Няма да ви мине номерът - цените ще падат.Благодарности на Украйна, защото ако го оставим на вашите шефове хлябът ще е 5 лева
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Близките месец - два ще има понижение на цените на хранителните продукти, който може да се запасява, щот есента ще подсмърчаме за толкова ниски цени като на февруарските краставице
44
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Румене, аре по сериозно , при Тошо имаше държава и нация , а сега 5 самолета и вертолета не можем да си купим, само крадци и мошеници
43
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Плюя на Франция!
42
6
 
5
 
! Отговори
до 30 преди 2 месеца
прав си товариш, ние комунистите не ги мразим за дето построиха индустрия, а ги мразим щото са мизантропни *** с комплекс за величие и направиха сума ти мизерии в нашата страна докато ги изритаме
41
1
 
8
 
! Отговори
статистиката преди 2 месеца
Драгалевци, Симеоново , Бояна , Бистрица ,Железница . Със знанието на с. вода се оставят дворищните чешми да течат за да незамръзват.