Бундестагът: България да не поставя повече условия към РСМ

В декларация се казва, че Германия признава македонската култура, идентичност и език
15 юни 2023 18:00, Стела Стоянова
361
Бундестагът: България да не поставя повече условия към РСМ
Снимка БГНЕС

Германският Бундестаг провежда тази вечер дебат за ситуацията в държавите от Западните Балкани. Очаква се той да гласува декларация, в която призовава България да се въздържа от поставянето на допълнителни условия към Северна Македония, освен постигнатия вече компромис за конституционна промяна. Декларацията е изготвена от трите партии в управляващата коалиция на федералната република.

В документа се казва още, че германският Бундестаг признава македонската култура, идентичност и език. “Европейският съюз се характеризира с голямо езиково и култура разнообразие, езиците са съществена част от нашето общо културно наследство. Македонският език и култура ще обогатят още повече това разнообразие”, смятат германските депутати от управляващата коалиция. Според тях въпреки усилията на София, Скопие и останалите държави от ЕС, различията между двете съседни държани все още не са напълно разрешени и те представляват опасност за процеса на разширяване на ЕС, пише БНТ.

Берлин смята, че трябва да се положат всички усилия за бързо намиране на решение, за да се предприеме следващата стъпка в процеса на присъединяване на Северна Македония. Германският Бундестаг приветства усилията на правителствата в Скопие и София да засилят сътрудничеството в различни културни и икономически области с цел сближаване.

Още по темата

Според германските депутати 2023 година е ключова за европейското бъдеще на Северна Македония. Германия е твърдо ангажирана с европейската перспектива на Северна Македония и решително подкрепя страната по пътя ѝ към Европейския съюз, се казва още в документа. Дебатът и гласуването на декларация в Бундестага са тази вечер в 22:30 часа българско време.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Още по темата: бундестагРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
268
1
 
2
 
! Отговори
Списаревски преди 10 месеца
Германците доволно потриват ръчички - дайте бързо работна ръка за без пари. Както взехме България - нашите медицински сестри и плодо-работници работят сега за Райха за без пари. Така ще стане и с тн македонци - нова евтина работна ръка. А ние тука ще духаме супата, защото НАРОЧНО ни държат бедни, а сега и за война с Русия ни сготвят... Трайте си, Ваша работа!
267
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Заповед от западната "демокрация" - те това са "западни ценности " ,като ги чуя ми се дрйфа !
266
2
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 10 месеца
На ви ЕС, на ви НАТО сега ;) !!!
265
0
 
2
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
При започването на втората световна война септември месец 1939 година, Хитлер и Сталин са съюзници, заедно нападат и окупират Полша. След което Сталин напада Литва Латвия Естония и Финландия, а Хитлер западна европа!!!!!
264
4
 
10
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
А за дискриминацията, а за боя над българи?Бундестага така го казва сякаш македоснците света вода ненапита, а България ей така условия си поставя!Тез тотално си противоречат вече....европейски ценности! Бий ***, аз та уважавам!
263
0
 
9
 
! Отговори
Дора преди 10 месеца
Колко измислено звучи само: "Македонският език и култура"...
262
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЕМИ БЕЗУСЛОВНО ША НИ БИЯТ ШАМАРИ.
261
1
 
13
 
! Отговори
ДИСТАНЦИОННО УПРАВЛ. преди 10 месеца
Само си представете Руската Дума да беше обсъдила и приела Декларация, в която призовава България да се въздържа от определени действия, които засягат и що се оптнася до ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ и до ЗАЩИТА НА БЪЛГАРСКИТЕ МАЛЦИНСТВА В ЧУЖБИНА И НА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА РЕПУБЛИКАТА! Ха представете си какви протести пред Руското посолство щеше да има, какви Протестни ноти от Външно.
260
2
 
9
 
! Отговори
Големия памперс преди 10 месеца
С тези дрисливци швабите колкото пъти сме се захванали, толкова пъти сме го отнасяли, така че няма нужда да ни дават акъл.
259
2
 
10
 
! Отговори
Сърпи чук преди 10 месеца
Че , ние тези измисленяци сме ги признали като нация и език още по времето на желев...Те са създадени след 44-та.Просто да не ни крадът историята, и да си таковат таковата, барабар с бундестага.
258
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Отново удар в зъбите и шут в задникът ни от нашите "партньори и съюзници"! Докога? На ушаф ни направихте!
257
3
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ ОТГОВОРИ преди 10 месеца
БУНДЕС-ТАГЧОВЦИТЕ ДА СИ ГЛЕДАТ РАБОТАТА!!! БЪЛГАРИЯ Е СУВЕРЕННА, А НЕ ГАУ(за незапознатите ГАУ - административна територия) НА ДОЙЧО-ШВАБИТЕ!!!...А АДМИНЧЕТАТА , ТРИЕЩИ СА ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИТЕ!!!
256
2
 
16
 
! Отговори
Мика преди 10 месеца
България подкрепя напълно репарациите които Полша изисква от Германия заради втората световна война и извършваните от Германия зверства там. Призоваваме за незабавно изплащане и връщане на западните полски територии.
255
0
 
10
 
! Отговори
Хммм преди 10 месеца
Ей мало ум ни ци, пропагандния винсайт да не е купен от ЕфБет че където и да натиснеш ти изскачат рекламите им. По зле сте от порно сайт маршии!
254
1
 
15
 
! Отговори
Pinko преди 10 месеца
Външно да осъди позицията на На$итата.Посланикът на Германия да бъде веднага привикан да дава обяснения.
253
1
 
21
 
! Отговори
45 преди 10 месеца
Бундестага заповядва на нашето Народно събрание какво да прави а мисирк$те ППЛГДб+ и ГРОБ мълчат?! Сега да си представим, че Русия или Китай ни заповядат какво да правим какъв ВОЙЙЙЙЙЙ ше има от соросоиднитеМекерета! Къде ние е Националната гордост - в долапите и чекмеджетата на ГРОБ и ППДБЛГБТ+! Срам ме е ор Буда, Кокорчо и КироЛъжеца!
252
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Има ли германско посолство в България, което да си уведоми държавата за постоянните нарушения на човешки права на българите в Македония и че македонският народ и македонизмзът са геноцид сътворен за сметка на българския народ?
251
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Човешките права на българите в анклава на комунизма и сърбоманията Македония интересуват ли ви о германски депутати на думи демократи на дело нехаещи за правата на човека в Украйна и Македония?
250
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Македонците са етнически българи, а македонистите са посърбени етнически българи, притърпели геноцида на династията Караджорджевичи и на диктатора Йосип Броз Тито. Неслучайно един от политиците им има име Тито Петковски.Прочети още на: https://dnes.bg/balkani/2023/04/06/pendarovski-skandalno-e-bylgariia-da-e-chast-ot-procesa-na-konstitucionnite-promeni.565686#comment-newest
249
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Еее мии. България ще бъде втората напуснала съветският съюз номер две.