Мъж пуснал фойерверк по хеликоптера на Макрон, искал да "си разлее кафето и да се изплаши"

Той прекарал 3 седмици в ареста
5 юли 2023 18:38, Нели Христова
24
Мъж пуснал фойерверк по хеликоптера на Макрон, искал да "си разлее кафето и да се изплаши"
Снимка: БГНЕС

Работник в супермаркет е обвинен, че е пуснал фойерверк по хеликоптера на президента Макрон, докато машината е била във въздуха, което според прокурорите е застрашило френския лидер.

Мъжът, идентифициран като Матиас Р., на 22 години, насочил ракетата към президентския хеликоптер Super Puma, вярвайки, че Макрон е на борда, след като президентът присъствал на събитие през април близо до Понтарлие, до швейцарската граница в планините Юра.

Подробности се появиха, след като апелативен съд в Париж нареди освобождаването под гаранция на Матиас Р., самоопределящ се като поддръжник на анархистите. Той прекара три седмици в затвора и ще бъде съден по обвинения в използване на опасни средства и застрашаване на президентска собственост.

Ракетата, популярна търговска марка, носеща 75 грама барут, избухнала на около 30 метра от хеликоптера, докато той пътувал да вземе Макрон от церемонията, която беше прекъсната от шумни протести срещу непопулярното увеличение на пенсионната възраст.

Пилотът докладвал за инцидента и Матиас Р. е проследен от полицията и службите за сигурност. Той казал на полицията, че не е имал намерение да убие президента, а просто да му направи незабравимо изпращане.

"Целта беше да го накараме да разлее кафето си и да го изплашим", свидетелствал той. "Някои хора чупят прозорци. Исках да предам съобщението, че... тук има опозиция", добави той, според полицейската стенограма, цитирана от вестник Le Parisien.

След като държи Матиас Р. под наблюдение преди ареста му, полицията заключава, че той не представлява терористична заплаха и целта му наистина не е била убийство. Неговите акаунти в социалните медии показват, че той е поддръжник на жестокото протестно движение "черен блок", което атакува полицията и частна собственост при бунтове срещу пенсионната реформа по-рано тази година. Освен това му беше наредено да посещава курс по гражданство, след като беше арестуван във въоръжена група по време на демонстрация в Париж през февруари.

Пилотът твърди, че ракетата, ако беше ударила хеликоптера, вероятно не би могла да направи нищо повече от това да спука предното стъкло на деветтонния военен самолет. Прокурорите поискаха предварителното задържане на Матиас, тъй като "действието му можеше да причини загуба на самолет на стойност три милиона евро, смъртта на военен персонал и на президента на Франция", пишат от Le Parisien, цитирани от The Times. Първоначалните обвинения за "нападение срещу фундаменталните интереси на нацията" бяха намалени до престъплението с по-лека вреда, което въпреки това носи максимален срок до 15 години лишаване от свобода.

Матиас не бил доволен, защото морските командоси, елитна военна сила, отказали молбата му да служи в нея, твърдят от полицията. Пиер-Хенри Берт, неговият адвокат, приветства съдебното решение да го освободи като "строго и справедливо, с оглед на реалността на този случай".

Комерсиалните фойерверки са широко използвани срещу полицията от младежи от бедни квартали, които се разбунтуваха във Франция, след като 17-годишно момче беше застреляно от полицай. Докато безредиците започнаха да стихват в неделя, много бунтовници, повечето от които тийнейджъри, изстрелваха ракети, подобни на тези, използвани срещу хеликоптера, директно по полицията, причинявайки десетки наранявания.

В понеделник вечерта Макрон предложи бързи глоби за родителите на деца, заловени да участват в такова улично насилие. Повече от 1200 от 4000 арестувани бунтовници са непълнолетни.

"С първото престъпление трябва да намерим начин да санкционираме семействата финансово и лесно", каза Макрон на служители в полицейски участък в Париж.

През годините  са правени няколко опита за убийство срещу скорошни френски президенти, а мерките за сигурност около Макрон бяха затегнати, откакто привържениците на масовото протестно движение gilet jaune заплашиха да го убият по време на широко разпространените демонстрации през 2018 г. и 2019 г., като някои от тях призоваваха за нападение над Елисейския дворец, официалната резиденция на президента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"1200 непълнолетни от 4000 задържани за безредиците" - на тия кел еши да им вдигнат пенсионната възраст с по още 5 години за причинените вреди по частно имущество.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Матиас е немско име. Явно става въпрос за немски партизанин, воюващ на територията на Франция.
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не разбирам такива хора защо го правят. Ето, дори кафето не си е разлял, а сега този ще го съдят. Много големи лични щети срещу никакъв постигнат ефект.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Разлял си е друго по панталона, ама не се споменава какво.
11
0
 
4
 
! Отговори
Мосю льо Президон преди 9 месеца
След като ми пуснаха пиратката, и аз пуснах едно в гащите!
10
0
 
9
 
! Отговори
Браво преди 9 месеца
Да се награди с орден стара планина
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Баба Макронца добре ли е?
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Един французин му зашлеви ромски шамар преди време.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Първите години на тихия кървав терор в НРБ и насилствената КОЛЕКТИВИЗАЦИЯ 1944- 1950 . Се появяват и в България анархисти в отговор на несъгласия с комунизма ,но и с омраза към Царството България и със симпатия към руските емигранти. Така те се определят като анархисти. Хем на свобода избегнат ударите на БКП , но от друга страна очакват благини от СССР. И не се определят като комунисти
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Автора сигурно не прави разлика също между мотоциклет и автомабил.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Двадесет и две годишно л н . ц е определящо се за анархист . Направо да се чуди човек как е преживял тия години, че да заобича анархията.
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"ако беше ударила хеликоптера, вероятно не би могла да направи нищо повече от това да спука предното стъкло на деветтонния самолет" . Вие разликата между хеликоптер и самолет не знаете ли че е съществена и едното не е синоним на другото ?
3
4
 
8
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 9 месеца
Скъпи зрители , как сте ? След като се попечете и съберете витамин Д лятото , идва новата пландемия. Ще ви затворим за 40 години, навивайте ръкави за ФАКсиниране.
2
4
 
6
 
! Отговори
Омакрон : преди 9 месеца
"Бриджит,мила... Подай ми един от твоите памперси... Не този кафявия,другия новия... Оххх,кеф,топличко и мекичкоооо..."
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Фа шиста мЪкарон сигурно се е о akaл