Чолаку: Няма да приема австрийският канцлер да унижава Румъния

Той ще атакува Австрия в Съда на ЕС, ако отново наложи вето за Шенген
26 сеп 2023 19:17, Елка Василева
31
Чолаку: Няма да приема австрийският канцлер да унижава Румъния
Снимка: архив, БГНЕС

Ако през декември Австрия отново използва правото си на вето за Шенген, Румъния ще се обърне към Съда на ЕС и ще помоли Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент да бъдат страна заедно с Румъния в този процес. Това заяви в интервю за телевизия Антена3 премиерът Марчел Чолаку, визирайки ветото на Австрия срещу присъединяването на България и Румъния в пространството без граници.

Още по темата
Според него това, което прави канцлерът Карл Нехамер, е неприемливо.

“Докато съм министър-председател, няма да приема австрийският канцлер да е лицемер и да продължава да унижава Румъния. Не може, след като е одобрил влизането на Хърватия в Шенген, да дойде и да каже, че не приемате Румъния и България. Въпреки че всички доказват, че няма миграция през Румъния, той идва и казва, че е против”, коментира министър-председателят.

Той отново припомни, че Румъния губи поне 2% от своя БВП, като не се присъединява към Шенгенското пространство.

“Европейската комисия, Европейският съвет, Европейският парламент направиха препоръка - че Румъния заслужава това от 10 години. Отговаряше на абсолютно всички технически изисквания. Австрия има право на вето, но трябва да го обоснове”, добави Чолаку.

Запитан дали Румъния ще блокира достъпа на някои австрийски служители до срещи на НАТО, премиерът каза: „Определено“.

Той отбеляза, че Румъния държи тила на фронта в Украйна, спазва всички санкции срещу Русия и помага на Република Молдова да не бъде повече зависима от Русия.

“От няколко седмици Република Молдова е независима по отношение на руския газ. Австрия, която е военно неутрална страна, не харчи нито едно евро за придобивки на армията. Румъния увеличава разпределения си БВП от 2% на 2,5%, за да възпре това, което Русия иска да направи. Нещо повече, от началото на войната те купуват газ и петрол от Русия – на стойност почти 7 милиарда евро. Пари, които Путин използва в руската икономика и след това допълнително, за да подкрепи войната в Украйна. Мръсни пари”, каза в заключение Чолаку.  
(Кореспондент на БТА Мартина Ганчева)
 


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо не сме с румънците в тази борба? Не само сме в една лодка за Шенген, но сме и съседи и съюзници. Това е позор.
23
1
 
9
 
! Отговори
мунчо преди 2 месеца
Нормално е да лаем но нищо да не правим за шенген, всеки ден минават хиляди бежанци хващат 10% а Румънците го нямат този проблем. Защо всяко лято гори баира до Хсанти, ами от там минават всички бежанци от Гърция в Бг и после към Сърбия, няма как да ги хванат. Ако Румънците влезнат в шенген без нас ние никога няма да влезнем, Странджа и Родопите няма как да бъдат завардени, там има пътеки, които ги знаят малцина и правят мангизи...
22
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Парите са чисти, но австрийците (устрици на американски) са патриоти. А нашите вогат ли да кажат, че през България не минават стотици мигранти, всеки божи ден.
21
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не ви ли е срам чужд министър да брани повече българските интереси от вашите?
20
19
 
6
 
! Отговори
Аврам преди 2 месеца
Румъния достатъчно е унизена щом си има истински австриец за президент,какъвто се явява Йоханес.А България се е унизена по рождение тъй че ние не се оплакваме.
19
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чолаку защитава българските интересни от нашите.
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Власите са наследници на Влад Цепеш и не приемат ковид фашагите от Австрия да се гъбаркат с тях. Цепеш заради проявена липса на уважение е нареждал да забиват пирони в главите на турски пратеници.
17
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Еми продължавайте да си избирате Кирчовците и чакайте някой да ви вземе на сериозно. Денков дори едно евро не поиска за наводненията , а Мицотакис си поиска 2 милиарда евро и ги получи.
16
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като махнеш Молдовските княжества и Трансилвания, Влашко е малка област, навремето под Българско етнокултурно влияние
15
8
 
12
 
! Отговори
Нане преди 2 месеца
Нема империя, която да се е занимавала с Нас и да не се е разпаднала... Наред е краваршингтаюн... ===)))
14
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Надявам се тях да ги приемат,а ние като си траем да не влезем. Да видим Просто Киро и Тиквун какво ще обясняват после. Много е лесно да се репчат на някакви бг журналисти,но когато е време за мъже ги няма никакви. Трайкат си ,за да не засегнат господарите. Станахме робски народ. Ако Аспарух можеше да види какви льольовци сме станали щеше да се откаже от нас и да се присъедини към Византийската империя. *** Тиквун,слаба държава
13
3
 
7
 
! Отговори
пламен йотински преди 2 месеца
живее съвременният рускиH, арменските, и сръбските се надяваха на росият и фалираха
12
1
 
27
 
! Отговори
Българ преди 2 месеца
Кога ще стигнем Румънците???
11
3
 
11
 
! Отговори
Нане преди 2 месеца
До 1...улавецо,сръбетата за разлика от наще улави политици са печеливши в двете световни войни, а ние сме губещите... И сега и с таквиз, кат теб сме на път да загубиме и третата... ===)))
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
САЩ да си опичат акъла винаги сме били с губещите.
9
7
 
14
 
! Отговори
Емо преди 2 месеца
Николай Денков както мънка и той ще удари секирата на Австрия като Румъния... Мекушавия Борисов нямаше да свърши никаква работа...
8
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А Боко в аериканското посолство сигурно го карат да пълзи под масата.
7
9
 
13
 
! Отговори
Нане преди 2 месеца
Ква крачка са били пред нас ве... румънските фашисти бяха изпратили войска на източния фронт и руснаците ги бяха направили държава от третият свят заради туй нещо... А нас сега краварите ни направиха колония... ===))) за сега...
6
7
 
20
 
! Отговори
До 3 преди 2 месеца
България винаги е била на страната на губещите! Навремето бяхме с Германия и ядохме много бой. После бяхме с Русия и пак ядохме много бой и още не можем да се оправим. И сега сме с Американците и пак ядем бой и си плащаме като попове. България явно е обречена прокълната държава. Никога няма да имаме стандарта на западните държави защото все се опитваме да се прикрепим към някой голям брат. Нямаме смелост да си градим наша система и да си отстояваме интересите. Затова и никой не ни уважава.
5
3
 
15
 
! Отговори
Xaxa преди 2 месеца
Помага на Молдова да е независима от Русия или искат да лапнат цяла....?!?!