ƒемографски колапс: »тали€ с най-малко млади хора, н€ма кой да издържа възрастните

ћелони отхвърли иде€та мигрантите да спас€т страната
16 окт 2023 22:00, Ќели ’ристова
167
ƒемографски колапс: »тали€ с най-малко млади хора, н€ма кой да издържа възрастните
—нимка: Pixabay/StockSnap

Ѕро€т на младите хора в »тали€ е намал€л с близо една четвърт през последните 20 години поради спадащата раждаемост.

¬ момента »тали€ има най-малко хора на възраст 18-34 години спр€мо населението си от вс€ка страна в ≈вропейски€ съюз. ¬ проучване на възрастовата група националната статистическа агенци€ Istat откри, че бро€т им е намал€л с три милиона, или 23%, от 2002 г. до 10,2 милиона миналата година. “ова застрашава способността на »тали€ да поддържа работната си сила.

"¬ече виждаме въздействието върху работната сила, точно когато се нуждаем от работници, за да плащаме данъците, за да покрием пенсиите, тъй като италианците живе€т по-дълго", каза јлесандро –озина, демограф в  атолически€ университет на —вещеното сърце в ћилано.

Ќамал€ването на населението на »тали€ се следи отблизо от ƒжорджи€ ћелони. “€ изключи необходимостта от повече мигранти за попълване на работната сила, вместо това об€ви мерки за увеличаване на националната раждаемост, ко€то спадна до рекордните 393 000 миналата година. «а миналата година населението е намал€ло със 179 000 до малко под 59 милиона.

Ќовите данни от Istat обаче показват, че спадът в раждаемостта продължава от едно поколение, което означава, че днес ще бъде трудно да се насърчат италианците да поддържат раждаемостта, когато те просто са по-малко.

"Ќиската раждаемост преди 20 години означава, че днес има по-малко 20-годишни", каза –озина. "ƒо средата на 70-те години »тали€ беше над средното за ≈вропа ниво на раждаемост, след което падна до едно от най-ниските в света до кра€ на 80-те години и оттогава не се е подобрило."

—лед като достигна сво€ пиков брой хора на възраст 18-34 години - 15,2 милиона - през 1994 г., възрастовата група спадна до 17,5%  от населението през 2021 г. спр€мо средно за ≈— от 19,6%

—падът в бро€ от 2002 г. насам е най-гол€м в южната част на »тали€, достигайки 40% в —ардини€. ƒокладът на Istat казва, че има не само по-малко италианци в детеродна възраст, но тъй като те остават у дома по-дълго и се жен€т по-късно в услови€та на ограничена икономика, самите те раждат по-малко деца.

Ќа юг 71,5% от възрастовата група живе€т с родителите си, в сравнение със средно за ≈— 49%. ¬  алабри€ 35,5 процента са така наречените Neets, нито заети, нито учещи или обучаващи се.

ћъжете от ёжна »тали€ сега се жен€т на средна възраст от 36 години спр€мо 32 през 2004 г. "“ова е поколение, за което времето рискува да спре", казват от Istat. —поред аженци€та през 90-те години на минали€ век »тали€ е станала първата страна в света, в ко€то хората над 65 години са повече от тези под 15 години.

"—ега те са повече от хората под 25 години и до 2050 г. най-често срещаната възраст за италианеца ще бъде 75 – нещо, което никога не сме виждали", допълват от агевци€та.

Istat съобщи, че останалата част от ≈— не изостава. Ѕлокът е загубил 16,6 милиона души на възраст 18-34 години между 2001 г. и 2021 г., се казва в него, свивайки общи€ брой от 104,3 милиона на 87,6 милиона.

–озина каза: "≈вропейските страни, в които двойките имат по-малко от две деца, следват стъпките на »тали€."

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


167
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
137
0
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒа забран€т джендерска та пропаганда- поне 10% от младежите ще се увред€т от тази идеологи€ в близките н€колко години!
136
2
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
¬»Ќќ¬≈Ќ ≈ —ј“јЌ»«ћј, ѕќ-“ќ„Ќќ, ѕ–≈ƒЋј√јў ¬—я ј ¬» »« ”Ў≈Ќ»я, широко налаган от управл€ващите марионетки навс€къде, нооо —јў,  анада, јвстрали€ си имат достатъчно младо население,  итай отчете грешката си от политиката на 1 дете налагана жестоко преди, –уси€ също леко обръща тренда, ”нгари€, ѕолша...които се осъзнаха ще се спас€т, а Ѕългари€ загива пред очите ни, Ќј–ќƒ≈! «ащо нико€ парти€ не въведе например 400 ≈ детски като в ѕолша, да вдигнат помощите за раждане на работещите ит.н.???
135
12
 
0
 
! ќтговори
Gogo преди 4 месеца
ѕоредната русофобска старика. »тали€ е една от държавите приели най много емигранти и спокойно може да разчита на т€хната сила. “ова че италианците ги мързи както и да не искат да плащат си е техен проблем. ћомчетата от јфрика и близки€ изток могат да помогнат в земеделието на »тали€ както и в индустри€та.
134
4
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
"—Џўќ“ќ ¬»∆ƒјћ≈ » ¬ Ѕ√! ¬»Ќќ¬≈Ќ ≈  јѕ»“јЋ»«ћј, ѕ–≈ƒЋј√јў ћЌќ√ќ »« ”Ў≈Ќ»я,  ј “ќ » Ќј–ќƒќѕ—»’ќЋќ√»я“ј!" - Ќе е капитализмът, а разни "модерни" идеологии. ¬с€ка втора иска да е като они€ кон от —ексът и √рада
133
4
 
11
 
! ќтговори
¬редните преди 4 месеца
’рани вод€т също до демографска криза! “ова също е направено умишлено, защото ≈—≈— »ћј“ ѕЋјЌ!!
132
2
 
11
 
! ќтговори
“ова направи преди 4 месеца
”мишлено ≈—.«јўќ“ќ ≈— ≈ ≈ƒЌј —ќ–ќ— ј Ќ≈ќ‘јЎ»—“ ј ќ–√јЌ»«ј÷»я –јЅќ“≈ўј ѕ–ќ“»¬ „ќ¬≈„≈—“¬ќ“ќ!!!!
131
0
 
12
 
! ќтговори
ќт »тали€ преди 4 месеца
ћного е скъпо и €дене и особено жилището в северна итали€ Ќа юг има жилища и е по евтино но пък н€ма работа за квалифицирани млади хора .ѕовечето като в бг търс€т начин да отидат да работ€т в германи€ или скандинави€
130
2
 
22
 
! ќтговори
Ўопа преди 4 месеца
—поко, арабеските ще насел€т региона .... Ќали затова напълнихте ≈вропа с резани кочани , те се множат като плъховете .ƒемокраци€ баце !
129
4
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
“о па Ѕ√ е еднааа, цъфнала ивързала кратуни.
128
5
 
18
 
! ќтговори
»¬јЌ преди 4 месеца
2004  ј“ќ Ѕя’ —“”ƒ≈Ќ“, »ћјЎ≈ ≈ƒ»Ќ »“јЋ»јЌ≈÷,  ќ…“ќ —≈ ќѕЋј ¬јЎ≈, „≈ »“јЋ»јЌ »“≈ —≈ ћ»—Ћя“ «ј ћ»— ¬—≈Ћ≈Ќј » Ќ≈ ѕ–ј¬я“ ƒ≈÷ј! —Џўќ“ќ ¬»∆ƒјћ≈ » ¬ Ѕ√! ¬»Ќќ¬≈Ќ ≈  јѕ»“јЋ»«ћј, ѕ–≈ƒЋј√јў ћЌќ√ќ »« ”Ў≈Ќ»я,  ј “ќ » Ќј–ќƒќѕ—»’ќЋќ√»я“ј!
127
3
 
10
 
! ќтговори
Istat преди 4 месеца
ћай в това проучване не е включена Ѕългари€....»тали€ 59ћ жители - млади 18-34г. - 10.2ћ - това са - 17.3% както пишатЅългари€ 6,47ћ - ћлади 18-34г - 0.96ћ - това са 14.8%јйде да пишат кой е номер едно да не шикалкав€т....
126
1
 
6
 
! ќтговори
т преди 4 месеца
—игурна икономика и регионално развитие. Ќе да се чудиш, как да се преместиш в "гол€м" град и там пак да останеш без работа.
125
2
 
17
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
–ешението - повече либерализъм и гендерски ***... извращени€. ¬секи млад - с пауново перо в трибуквието!
124
2
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ќще един  ќ¬»ƒ и целуване в устата на китайци по улиците и то€ въпрос ще се реши за следващото поколение. Ќе може да се реши, обаче липсата на достатъчно жени за младите исл€мски завоеватели. “ова ще доведе до многогодишна гражданска война.
123
6
 
19
 
! ќтговори
1234 преди 4 месеца
Ќапротив, именно хората, които имат значителни финанси, раждат. ћогат да си позвол€т да отдел€т пари и най-вече време, които да подар€т на децата си. ƒругите, масата към днешно време, имат пари, за да си задовол€т нуждите такива, каквито техните родители не са могли да посрещнат. «аблуждават се, че са богати, и не раждат...
122
5
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
ƒемографски срив, адска мръсноти€- ¬ ≈вропа и —јў си хвърл€т сметта на улицата и никой не го прибира, антисанитари€-плове, ***, дървеници, инфлаци€, безработица, безумно скъпи комунални услуги, икономии, реална заплаха от чести терористични заплахи....и още, още има и ще има. –айската градина на Ѕарел!
121
1
 
21
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
Ќе така, при т€х е пълно с пришълци, а те са млади, но уви не им се бачка искат само помощи.
120
5
 
12
 
! ќтговори
Gyy преди 4 месеца
Ѕогатите не раждат!
119
0
 
27
 
! ќтговори
јнонимен преди 4 месеца
јми вземете пример от »зраел и техни€ закон за завръщането. ¬секи с една четвърт еврейска кръв има право да се установи и натурализира. јржентина, »тали€ има милиони хора с италиански произход.» —јў но там ще е по- трудно. јко ще внас€те хора, съберете си диаспората, не пускайте чужди на културата и в€рата си нашественици.
118
4
 
16
 
! ќтговори
 омунист преди 4 месеца
ѕо нашето управление пенсионата система работеше безоткатно.