Повечето българи удовлетворени, че България е в ЕС

Като първа европейска ценност посочват свободата на движение
6 дек 2023 12:16, Елка Василева
122
Повечето българи удовлетворени, че България е в ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Повечето българи са удовлетворени от принадлежността на България към ЕС и виждат от това ползи, показва проучване на "Евробарометър", представено днес от Европейския парламент.

Според 72 на сто от гражданите на ЕС (57 на сто от българите) страната им печели от това, че е част от Общността.

Според 61 на сто в ЕС (48 на сто у нас) членството в ЕС е нещо положително, 28 на сто (38 на сто в България) са неутрални по този въпрос, а 10 процента (12 на сто у нас) са с отрицателно мнение.

Представата за ЕС е положителна за 45 на сто от европейците (48 на сто у нас), 38 на сто (32 на сто у нас) са с неутрална нагласа, а 16 на сто (19 процента в България) - с отрицателна.

В ЕС гражданите, участвали в допитването, поставят на първо място сред европейските ценности демокрацията (38 на сто), на второ са защитата на човешките права и свободата на словото (27 на сто).

У нас на първо място е посочена свободата на движение (40 на сто), на второ място е върховенството на закона (30 на сто), а третото място е за съпричастността между държавите в ЕС (28 на сто).

Според 70 на сто от гражданите на ЕС (61 на сто у нас) действията на ЕС имат отражение върху всекидневието.

Готовност да гласуват на предстоящите през юни догодина избори за евродепутати изразяват 68 на сто в ЕС (51 на сто у нас), 14 на сто (19 процента в България) не са решили, а 16 на сто (30 на сто у нас) казват, че няма да гласуват, показва проучването.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
0
 
! Отговори
Тон преди 4 месеца
Точно обратното е,започна като съюз и се превърна в диктатура,върнете ни свободата!
109
0
 
3
 
! Отговори
Дали??? преди 4 месеца
Сороски медии!
108
0
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 4 месеца
За 30 години почти нищо или много малко добро видяха българите. Унгария е пример, че с истински политик начело - стандарта на живот на обикновените хора се подобрява в пъти. Но Кирчо, Бойко и сие само приказват и крадат за себе си...
107
0
 
5
 
! Отговори
Това е пълна лъжа преди 4 месеца
Статистиките са ви изкуствени като самия ЕС! Пропагандни Западни ид..оти кога попитахте мен и приятели,нещо ни взехте хептен за балъци! 70% от българите не искат ЕС и ФАШИСТКИТЕ ИМ ЗАКОНИ И МЕРКИ!!!!ЖЕВЕЕМ В ДЕМОКРАЦИЯ АМА ДРУГ ПЪТ!!!!НА ТОВА МУ СЕ ВИКА ДЕМОНКРАЦИЯ ДА ХОДИШ НАДУПЧЕН С ПЕТ ДОЗИ НА РАБОТА ДА НЕ ЗАРАЗЯВАШ Е ЛЕКО КАЗАНО ИЗВРАТЕНО!!!!
106
0
 
6
 
! Отговори
Ас преди 4 месеца
Пълни глупости
105
0
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Факт е, че за ЕС гласуват само неграмотните и некадърните, които чакат някой да ги командва и дава МРЗ...
104
0
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
При положение, че 85% СА неграмотни и текадърти про'с'таци, гласуващи някой чужденец да ги управлява, стига да им дава МРЗ, резултатите са очаквани.
103
0
 
6
 
! Отговори
Последният плаща преди 4 месеца
Скоро в ЕС ще останат самички само българите и неплатените сметки.
102
8
 
1
 
! Отговори
Децата ни европейци преди 4 месеца
Умните ни деца са бели хора европейци!Гордеем се че сме в ЕС!
101
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
От цифрите в статията разбрах, че има груба подвеждаща грешка в заглавието.
100
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тая стъкмистика много измислена бе. Особено обяснението за доволството, че си в ЕС. Няма как да знаеш дали е по-хубаво в ЕС след като в същото време не си живял, работил и развивал извън ЕС. Такива сравнения са меко казно неадекватни. А свободата на движение я бъркат с бягането на пометеното щото не искат в собствения си дом да си оправят нещата.
99
6
 
7
 
! Отговори
до 105 преди 4 месеца
Неукият селянин вижда светът през призмата на своя живот. Огромна част от българите не са чистачи и берачи в Европа (още повече това е сезонна работа, а не редовна), защото имат образование. Тези, които "обслужват" пенсионерите и берат домати са такива като теб, едвам завършили средно, нямащи никакви умения. Те после се прибират на село в България, и се хвалят на останалите селяни как са изкарали 6000 лв. за 3 месеца.
98
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всичкото лошо в света е от че рве ни чки те държави, раша, чина, те искат техен ред да наложат, е дано да се разпаднат, та света да си отдъхне.
97
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Те другите (Възрожденците) искат България да стане като Беларус - държава "кукла на конци" на РФ, минималната заплата да е 400 лв., БВП да е 1/4 от сегашното, да не може да се ходи никъде по света, ама алкохола да е евтин и да се узакони биенето на жени. Възрожденците/русофилите са необразовани и бедни, не могат да търпят успели хора, затова искат всички да мизерстват като тях. Селяндурска завист и злоба.
96
6
 
7
 
! Отговори
Възраждане преди 4 месеца
Ние от Възраждане не сме удовлетворени! Не искаме в Европа, искаме в СИВ и да пътуваме с визи!
95
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дано никой не живее повече в соц държава и не опита от техните благинки, които и днес са в раша и при чините.
94
1
 
1
 
! Отговори
кк преди 4 месеца
Повечето от тези, които вие попитахте т.е.
93
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз очаквах от членството, да ми дават 2000 Евро помощ за безработен у Бг
92
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Недорасло общество, елементарен народ, сбъркани хора.
91
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До до 84 Абсурдите продължават. Първо ми говорихте за ТРЕБИЧ, а всички знаем къде е ТЕРБИЧ и колко хора пътуват оттам и колко в нормалните квартали на София, полсе взехте да обянсявате, че децата и пенсионерите не можели с колело, след това, че трябвало да качвате колелото в метрото и така нататък с все повече извинения. КАжете честно, кога за последно се качихте на колело/преди колко години, и приблизително какво разстояние изминахте тогава?