Радев поиска по-малко недействителни бюлетини на изборите

Президентът се срещна с ЦИК, призова за защита на машинния вот
66
Радев поиска по-малко недействителни бюлетини на изборите
Снимка: БТА

Да се намалят недействителните бюлетини и да се гарантира защитата на машинния вот. Това са част от темите, които президентът Румен Радев постави в началото на срещата си днес с ръководството на Централната избирателна комисия. Разговорът е във връзка с подготовката за евровота, който ще се проведе на 26 май.

Честните и прозрачни избори са залог за демократичните процеси в нашата страна, а това изисква безупречна организация, намаляване на броя на недействителните бюлетини, защита на машинния вот и на личните данни, гарантиране на изборните права на сънародниците ни зад граница, създаване на добра среда за работа на наблюдателите и контрол на всички нива и на всички етапи, особено в процесите на броене, обработка на бюлетините, оформянето на протоколите, обработването и обобщаването на резултатите, посочи Радев.

Държавният глава акцентира на високия брой на недействителните бюлетини в българските избори, които според него не само че създават съмнение в прозрачността на изборния процес, но реално подменят вота на българския избирател.

Като важна задача Радев посочи и защитата на машинния вот, контрола, както и навременната реакция при сигнали. Надявам се тези избори наистина да бъдат прозрачни, честни и да покажем, че нашето общество е зряло и сами уважаваме вота си, отбеляза държавният глава, цитиран от БТА.

Председателят на ЦИК Стефка Стоева изрази надежда, че независимо от напрежението в обществото, нормално в предизборен период, ще бъдат проведени добре организирани и честни избори. Участваме вече в много срещи с други органи, ангажирани с тяхното произвеждане, и сме успокоени, че срещаме разбиране и съдействие и от тях, посочи тя.

До днес машините трябва да са доставени в нашата държава, до 15 май трябва да бъде поставен софтуерът на машините, а до предишния ден преди изборите те трябва да бъдат поставени в секционните избирателни комисии, информира Стоева. Тя припомни, че с нарочно свое решение ЦИК е определила 3000 секции, в които ще има машинно гласуване, на случаен принцип, в цялата страна.

Въпросът с тяхната сигурност е най-основният, вярваме, че с извършването на сертифициране и на одит ще се гарантира честен машинен вот, посочи шефката на ЦИК.

Оказало, че няма държавен орган, който да извърши сертифицирането, затова ЦИК ще разчита на препоръка за специалисти от БАН и СУ.

В момента се обсъжда въпросът с транспортиране на машините и с тяхната физическа охрана от органите на МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В коментарите по-долу троловете на ГЕРБ почти са успели да си създадат паралелна вселена :)
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами виж какво бе другарю Срадев, говори там с Милиончева тоя път да не печата бюлетини като в Костинброд и готово.
46
2
 
4
 
! Отговори
пак ли този преди 4 години
И като иска? Какво от това? Все празни приказки. Нещо да е направил? Този съпруг на Деси е изпразнен от смисъл. Айде да минат европейските избори че да проведем и избори за президент на България.
45
2
 
4
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Хм! Ами Радев да вземе да поиска и по-малко дъжд през уикенда, че ни е малко хладничко! Айде, давай, др. (п)Резидент!
44
1
 
3
 
! Отговори
sofeto преди 4 години
Ще гласувам с недействителна бюлетина защото са ми противни и съм против, един читав няма!
43
1
 
4
 
! Отговори
аритметика преди 4 години
Радев поискал ...по-малко НЕВАЛИДНИ бюлетини..?! това го тълкувам така:Ако има примерно 10 невалидни б. то ЦИК да ги обяви за ВАЛИДНИ, а ако числото 10 умножим по 1000 ще станат невалидните б. с 10 000 по-малко, а валидните..с 10 000 повече и така и процента на гласувалите ...глей ся и той се увеличава...ами ако 10 000 го умножим по 10....бреййй ще се получи 100 000 по-малко невалидни бюлетинки..ЦИК много работа ще има
42
6
 
2
 
! Отговори
До 53 преди 4 години
А пък Бойко Тлъстия не може да направи дори едно набиране.
41
4
 
12
 
! Отговори
Руми Радев за смях.. преди 4 години
Ако бяхме избрали гимнастика Йордан Йовчев щяхме да имаме по-добър президент, защото прави повече коремни...
40
0
 
3
 
! Отговори
Ама преди 4 години
и вие продължавате вече 30 години да гледате на това като мача Левски - ЦС КА!Крайно време е да излезете от наивитета синьо/ червено и да разберете, че системните партии БСП, ДПС, ГЕРБ имат общ генезис - ДС! Вече се оядоха и изтъркаха старите муцуни! Срамота е да гласувате като зомбита за статуквото! Осъзнайте се вече сте на 30, ако хипотетично сте родени в зората на демокрацията 1989, е нямате нужда от попечител!
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много иска тоя президент и все не е удовлетворен. Хем го иска, хем не му стиска.
38
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все пак Президентът е избран на преки избори от 3.5 милиона българи.Докато за ГЕРБ всички знаем как дойдоха на власт и кой ги подкрепя.
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Биволъ направи инвентаризация на облажилите се от къщите касички за гости, по които се откраднаха над 100 милиона лева през държавата при тази власт нейни представители. Става въпрос само за представители на ГЕРБ и ДПС, което още веднъж доказва вече явната им коалиция, по един човек има от НФСБ и един от БСП, но в града на еврокомисарката Мария Габриел, където най-голямата поръчка за над 1,6 млн.лв. отиде при близкия до Цветан Цветанов бизнесмен Шапката, парламентарен сътрудник на групата на ГЕРБ в този парламент, неотдавна облажил се с дадена по специална покана поръчка от 6,4 млн.лв. за об
36
5
 
8
 
! Отговори
Румен Пъпеша преди 4 години
От вас Цика-джиите очаквам пълна победа на наште другари като по бай-тошево време - поне 98%. С биесепето напред към Масква.
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иска да каже на цвъко да не припарва до Костинброд.Обаче па погледнато от друга страна при това положение герб губи изборите.
34
2
 
9
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Де е цецу
33
12
 
16
 
! Отговори
професионалист преди 4 години
Радев е напълно прав,но цвъки-асансьора ще въведе иновационна форма на фалшифициране на и збирите и с вожда ще довършат почти загиналата ни Родина.
32
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 30. Костинбродският печатар се казва Бареков. Питай Станишев и Доган.
31
5
 
11
 
! Отговори
Цецо Пъпеша преди 4 години
Боко, нема да се плашиш. До тебе съм. Като баща си ми.А аз като твое дете.
30
8
 
6
 
! Отговори
Евроизбори, 2019 преди 4 години
Главата на държавата е по-важна от главата на правителството. Все пак, в правителството все още са по-малко българи отколкото в държавата. Освен ако всички не станем министри в третото правителство на Методиев Борисов.
29
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ-гастроезофагеална рефлуксна болест.