При най-ниски цени българинът плаща най-много за лекарства в Европа

Нашата страна е на последно място по цени на лекарства и с, и без ДДС между 33 страни в Европа, сочи изследване
6 апр 2008 13:02,
6
При най-ниски цени българинът плаща най-много за лекарства в Европа
Снимка: БГНЕС

Цените на лекарствата в България са най-ниски в сравнение с другите европейски страни, но българинът вади най-много пари от джоба си, за да си ги купи. Това заяви изпълнителният директор на Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители в България Деян Денев.

Нашата страна е на последно място по цени на лекарства и с, и без ДДС между 33 страни в Европа, сочи изследване на Евростат. Дори с ДДС цените у нас са 72% от средноевропейските.

В същото време много болни са принудени да намаляват лечебните дози и дори да се отказват от лекарства поради липса на средства. 60% от новите лекарства, които ще се появят на пазари в ЕС през тази и следващата година, няма да дойдат у нас.

Ще бъде прекратен вносът на 220 медикамента за онкологични, кардиологични, неврологични и други заболявания, прогнозира Деян Денев. Според него причината се крие в това, че държавата продължава да свръхрегулира цените, вместо да увеличи своя дял в изплащането на лекарствата.

Във всички държави, членки на ЕС, държавата плаща над 50% от цената на лекарствата, подчерта Денев. В Гърция и Испания този процент е 14-15%, в Словения – 31%, в Унгария – 38%, дори в Румъния е 46%, показва изследване на IMS Health.

Според друга статистика на Евростат ДДС-то върху лекарствата у нас е най-високо в сравнение с 33 европейски страни. В останалите страни този данък е между 5 (в Унгария, например) и 15%.

Според Денев здравето на българина може да се подобри, ако държавата поеме по-голям ангажимент в цената на лекарствата. В Словения публичните средства за лекарства на глава от населението са 220 евро, а в България – само 40 евро.

Друг път е намаляване на данък добавена стойност върху лекарствата. Пред БГНЕС Денев коментира, че в по-бедните европейски страни се избира не най-ниската (както изисква МЗ), а средната от трите най-ниски цени. Това е парадокс – да имаме най-ниски цени и да плащаме най-мног оза лекарства, заяви и доц. Атанас Щерев.

Французите плащат за едно лекарство 3 евро, българинът плаща 30 евро, каза той и призова за обществена дискусия, която да принуди държавата да промени лекарствената си политика и да поеме по-голям антажимент към болните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Коел преди 16 години
"Цените на лекарствата в България са най-ниски в сравнение с другите европейски страни"-това е вица на деня!!! Преди да изчезне "Атропин"колир в България цената му беше 15-16 лв. От Гърция ми го донесоха за 1,22 Евро!!!
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
da az jiveya v izpania , i polzvam edno lekarstvo , koeto struva 80 euro , a go vzimam , za 4.50 euro . no zastrahovkata mi na mesetz e 300 euro, zadaljitelnata , koyato ya plashta firmata razbirase
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
един познат живее във франция и казва че много рядко плаща 2-3 евро за лекарство. Имали толкова добри здравни осигуровки че си показвали картите и им давали лекарствата безплатно. Даже и на чужденци които са с редовни документи естествено.
2
0
 
0
 
! Отговори
??? преди 16 години
darjavata nichto ne plachta, zastrachovkite plachtat v zavisimost kak si zastrachovan.
1
0
 
0
 
! Отговори
mak преди 16 години
gledaite go "sicko" na maikl mur.....