Край на живачните термометри

Вече се забранява пускането на пазара на живачни термометри
26 юни 2008 12:10,
3
Край на живачните термометри
Снимка: Булфото

С промяна в Наредбата за опасните химични вещества и препарати, подлежащи на забрана или ограничения при търговия и употреба, правителството забрани пускането на пазара на живачни клинични термометри за измерване на телесната температура.

Това съобщи правителствената информационна служба.

Забраната обхваща и други живачни средства за измерване, предназначени за продажба на масовия потребител като манометри, барометри, сфигмоманометри и др. Тя не засяга живачните средства за измерване, произведени преди повече от 50 г. към 3 октомври 2007 г.

Промените влизат в сила от 3 април 2009 г. Наредбата не урежда въпроси, свързани с изтеглянето на пазара на изброените продукти.

Съгласно изискванията на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и препарати, Министерството на здравеопазването, респективно неговите регионални структури (РИОКОЗ), осъществяват контрол на пуснатите на пазара уреди.

При констатиране на нарушения на изискванията на наредбата след 3 април 2009 г., РИОКОЗ ще предприемат съответните административно-наказателни мерки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Ангелката преди 15 години
Така и така е отворена темата - събирам батерии, за да ги изхвърля, където трябва, но така и не съм потърсила... Някой би ли бил така добър да ме упъти? Благодаря!
1
0
 
0
 
! Отговори
Eliza / studentka / преди 15 години
как и къде трябва да се изхвърля живачен термометър?