Ракът на простатата яде все по-млади хора

Повечето от пациентите са мъже, но има и жени с онкопроблеми на пикочния мехур и бъбреците
24 сеп 2008 15:20,

Онкозаболяванията в урологията зачестяват, като на първо място е ракът на пикочния мехур, на простатата, а напоследък и на бъбрека. Повечето от пациентите са мъже, но има и жени с онкопроблеми на пикочния мехур и бъбреците, съобщи доц. д-р Лидия Петкова, началник на клиниката по урология в МБАЛ “Св. Анна”.

По отношение на възрастта с рак на пикочния мехур преобладават болните между 45 и 65 години, за бъбреците и простатата – между 60 и 70 години. Забелязва се обаче подмладяване на болните, като доц. Петкова е лекувала от рак на простата 36-годишен мъж, а е имала и 31-годишен пациент с рак на пикочния мехур.

Тази година по повод 15 септември – Световния ден на простатата, за първи път в клиниката на МБАЛ “Св. Анна” – Варна, се организираха профилактични прегледи, които ще станат традиционни всяка година.

Доц. Петкова сподели, че има какво да се желае още за подобряване на връзката между доболнична и болнична помощ. Българското урологично дружество се обявява категорично и против самолечението и особено към подвеждащите реклами на медикаменти, чиято употреба без консулт със специалист утежнява лечението. За съжаление болните търсят помощ в късен стадий, което затруднява добрата прогноза след операцията, каза още доц. Петкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание