Всяко трето българче без четка за зъби

33% от децата до 18 години са с по един изваден зъб
Обновена: 3 окт 2011 20:32 | 3 окт 2011 20:32,
38
Всяко трето българче без четка за зъби
Снимка: архив, Булфото

Всяко трето дете няма четка за зъби, съобщи д-р Катя Славова – лекар по дентална медицина. Тя цитира данни от национално проучване, извършено по поръчка на Министерството на здравеопазването. По един изваден постоянен зъб имат 33 на сто от децата до 18-годишна възраст, допълни тя.

Друго проучване, извършено сред 720 деца в София-област, показва, че една трета от тях имат ортодонтски аномалии, допълни Славова. Тези аномалии се дължат на вредни навици и лош начин на хранене.

Смученето на биберон, натопен в мед, смучене на палец, бутането на зъбките с език, наличието на трета сливица и дишането с отворена уста са част от причините за изкривяването на зъбната подредба, добави още специалистът. Ранното отбиване на бебето от кърменето го провокира да компенсира инстинкта за сукане, обясни тя.

"Световният ден на усмивката" ще бъде отбелязан на 7 октомври с безплатни прегледи на всички желаещи, каза д-р Венцислав Стоев – член на Асоциацията на денталните мениджъри. Кабинетите, в които ще се извършват прегледите, ще бъдат публикувани в сайта на асоциацията, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
за какво са м зъби да ги изие баща им
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лоша работа. Статистиката показва и колко много са ***, а именно:"Всяко трето българче е ***", а ся да видим колко от тях като пораснат ще плащат данъци и да видим как ще си формират харчовете нашите управници...
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Честно казано се съмнявам само *** да формират тая статистика. Няма как основната ти храна да е чипс и кола (а действително водка и трева) и още със ставането (към 12-13ч) да се лепваш на компютъра без да поддържаш устна хигиена и всички зъби да са си по местата. Момичешкия бой с вериги и ритници в главата също са предпоставка.
35
0
 
2
 
! Отговори
до 33 преди 12 години
Това точно това означава. *** не ползва ни четка за зъби ни презарватив.
34
0
 
4
 
! Отговори
do 26 преди 12 години
То никой не е виждал и *** на шофьорски курс, ама карат.
33
0
 
4
 
! Отговори
БГ преди 12 години
Дано това не означава, че всяко трето българче е *** !?
32
3
 
4
 
! Отговори
Шофер преди 12 години
Както хапваме и пииваме ***, така и средствата за устна хигиена и зъболекарите са ни под всякаква критика. В устата ми има 4 зъба, които през две години и по малко им се сменят пломбите, и всеки път при различен зъболекар. Е как пък един път не издържаха повече, все едно дъвча желязо...Пастите и четките и те са под всякаква критика, всичко е мижи да те лажем... и май стигнах до извода, че най нерекламираните продукти вършат най-добра работа, а никога не съм пестил за това пари.
31
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Само 1/3 ли? Значи все пак някои мангалета си мият зъбите - браво !!!
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а колко са "штръбавите' в първи клас има ли статистика???? аман от малоумщини,и да включването на *** в статистиките винаги ни дърпа яко надолу,от приятелите на моето дете и братовчедите му НИТО ЕДНО НЯМА ВЕЧЕ ИЗВАДЕН ЗЪБ не пък 33%!!!!!!!!
29
0
 
18
 
! Отговори
смаян преди 12 години
Ама, *** вече станаха ли 1/3 от децата ?
28
1
 
2
 
! Отговори
Gen преди 12 години
Тарикатлък зъби не търпи ;-)
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** ако са в статистиката е нормално
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
някой да е виждал *** с четка за зъби? Ако да, някой да е виждал *** да се бърка за паста за зъби? Ако да някой да е виждал течаща вода в *** гето?
25
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Извод - всяко трето дете e от какъв произход?
24
4
 
15
 
! Отговори
Мангусти гнусни преди 12 години
За сметка това пък всяко трето Българче носи кутия цигари в джобът си....Децата не могат сами да си купуват четки и пасти това е задължение на родителите но има родители, които принуждават децата си да проституират - на тези четките за зъби са им най-малкият проблем....
23
5
 
5
 
! Отговори
VASILIS QNIS GERMAN преди 12 години
VSE SI MISLQ...CHE OT MIENETO S PASTA...ZABITE SE RAZVALQT...ZABOLEKARITE GI REKLAMIRAT.....ZA DA IMAT POVECHE PACIENTI....
22
2
 
2
 
! Отговори
Етнически Турчин преди 12 години
Аз днеска дори си купих беше ми свършило! Препоръчвам ви Лакалут Актиф червен! Четка Лакалут много кървят ама после минава.... Успех на всички! Не забрявяйте. Суртин преди закуска и вечер след закуска!
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз си мия зъбите всеки месец на автомивка. И прахосмукачка пускат. Светят, светят.
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
mnenie na edin stomatolog.......no vsqko vtoro balgar4e s jsm,....prioriteti na roditelite da re4em
19
4
 
24
 
! Отговори
всяко трето българче преди 12 години
Май имате грешка, как така всяко трето българче е без четка за зъби. Истината е друга, че всяко трето дете е *** и няма четка за зъби защото не са му купили, а всички български деца имат четки, защото така се прави във всяко семейство. А защо закриха заболекарските кабинети в училищата и ето сега резултата.