Под името аромати се крият над 4000 съставки, причиняващи алергия

Опасни вещества налагаме върху кожата си с козметиката
Обновена: 12 яну 2012 16:02 | 12 яну 2012 14:51, Румяна Тасева
4
Под името аромати се крият над 4000 съставки, причиняващи алергия
Източник: Reuters

През 2003 г. Европейската комисия забрани 1100 съставки в козметиката. В САЩ – само 11. И все пак има още толкова химически съставки в козметиката, които причиняват различни заболявания, като една от най-честите форми са алергиите.

Около 30% от жените и 20% от мъжете имат отрицателна реакция към козметичните продукти. Някои от тези реакции са субективни, но все пак 20 % от пациентите в дерматологичните кабинети са алергични към козметиката.

Повечето опасни съставки се съдържат в дезодорантите, парфюмите, кремове за лице, продукти с грижа за косата и за ноктите.

Най-честите причинители на кожните дерматити са в ароматите, консервантите и оцветителите.

Повечето козметични продукти включват съставки, които не са точно посочени, а са скрити зад думи като „аромат“ или „оцветител“. Затова често е трудно откриването на точната съставка, към която е алергичен човек и трябва да се направят анализи в лаборатория, която да открие причината за алергията чрез провеждането на поредица от сравнителни тестове.

Под името аромати, например, се крият над 4000 отделни съставки. Освен на алергии, те често са причинители на рак или други токсични заболявания.

Акрилатите в лаковете за нокти, както и синтетичните UV филтри, са доказани причинители на дерматологични проблеми.
 
Imidazolidnyl urea и DMDM Hydantol. Това са само два от многото консерванти, които при използването им освобождават формалдехид. Освен алергии и раздразнение на кожата, предизвикват увреждане на дихателните пътища, депресия, главоболие и дори рак.

Има два вида дерматити. Те предизвикват едни и същи симптоми, но са различни. Алергичният контактен дерматит се появява у хора, когато те имат контакт с определена съставка. Неалергичният контактен дерматит се появява при стрес или нараняване. Обикновено една или няколко съставки в козметичния продукт могат да предизвикат раздразнение или причина за алергия.

Признаците за козметична алергия са зачервяване, сърбеж, подуване. Кожата може да стане суха или да се появят лишеи.

Изчезването на симптомите може да стане едва след прекратяване на контакт с алергена.

В отговор на създадените проблеми от самата козметична индустрия, някои производители създават т.нар. хипоалергенна козметика. Няма обаче стандарт, който определя какво е хипоалергенна козметика и това в по-голямата си част е маркетингова стратегия, която не е подкрепена законодателно. Затова трябва да се четат съставките, а не рекламните послания на производителя.

Продължението на статията можете да прочетете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами да не го правете защото изглеждате на чучала сред полето или в най-добрия случай като ***!!!! това не е красота, това е излъчване на ***...каквато имат повечето българки - ОСЪЗНАЙТЕ СЕ
3
0
 
1
 
! Отговори
13 преди 12 години
Е сега какво да правим - да не се гримираме и парфюмираме ли? То всичко е вредно - дори въздухът в големите градове!!! Н е разбирам смисъла на статията!
2
0
 
2
 
! Отговори
учЯн преди 12 години
Я гледай ти... ла*ното почнало да се вмирисва.... До тук добре, разбрахме че някой казал че имало хиляди алергени, чудесно!!! Но защо не кажем как имунната система полудява от тях и...виждаме какво става с автоимунните заболявания... Отделно никой не говори тук за канцирогенните и ХОРМОНАЛНО ИЗМЕНЯЩИ ВЕЩЕСТВА с които е бъкана всяка козметика...???И мъжете също употребяват козметика, не е само при жените... А хормонално изменящите вещества са наречени ендокринни разрушители или ксеноестрогени
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еми сами си го правят жените като се мажат като клоуни по цял ден с разни помади.