Как се извличат и съхраняват стволови клетки?

Интервю с проф. Станимир Кюркчиев
1 мар 2012 21:14, Румяна Тасева
3
Как се извличат и съхраняват стволови клетки?
Източник: Puls.bg

Проф. Кюркчиев е от водещите имунолози в страната. Научните му интереси са насочени основно към имунология на репродукцията, автоимунните заболявания и стволови клетки. Той е национален координатор за мониторинг на АРТ процедурите и представяне на данните пред ESHRE Monitoring Consortium.
 

Какво представляват стволовите клетки?

Стволовите клетки се характеризират с две основни свойства – способността да се самообновяват и да подържат постоянно ниво на своя брой в организма и способността да се превръщат (диференцират) в специализирани клетки, характерни за различните тъкани и органи и способни да осъществяват точно определена функция. Например, стволови клетки дават начало на образуването на всички кръвни клетки, които изпълняват защитна функция (лимфоцити, неутрофилни клетки, дендритни клетки, макрофаги) или транспортна функция (еритроцити).
 

Каква е процедурата за извличане на стволови клетки от пъпна връв?

След раждането на детето и отделяне на плацентата от майката, при стерилни условия чрез убождане на вената на пъпната връв се събира кръв от нея и се транспортира в съответната лаборатория за обработка. Обработката се състои в центрофугиране и отделяне на кръвната плазма и еритроцитите, така че да се изолират моноцитните клетки и да се намали обема на пробата. Отделят се проби за проверка на стерилността, за отсъствие на полово предавани инфекции (СПИН, сифилис, хепатит В, хепатит С и др.), а броят и жизнеността kd изолираните клетки се определят чрез хематологични броячи. Ако пробата задоволява всички критерии, се пристъпва към нейното замразяване и съхраняване.

Към така отделените моноцити се добавя агент, който защитава клетъчната мембрана от ниски и ултраниски температури и клетките се замразяват при точно определен режим, след което се прехвърлят в течен азот (-196оС) за дълготрайно съхраняване.
 

Колко време е възможно да се съхраняват клетките и при какви условия?

Според редица публикации в чуждестранния печат, стволови клетки, изолирани от кръв на пъпна връв, са съхранявани 18 години при доказване на тяхната жизненост след размразяването им. Приема се, че срокът за съхраняване може да бъде неограничен, ако клетките се съхраняват при изискваните условия.

Останалата част от интервюто можете да процетете в Puls.bg.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
stvolovikletki.org

Извинете ме за линка, в случая става въпрос за некомерсиален проект, който може да бъде полезен за много хора. Информацията за стволовите клетки в България е много разпиляна и недостатъчна, а тук сме се опитали да съберем всичко накуп. Дано сме полезни!
3
3
 
0
 
! Отговори
.... преди 8 години
Стига са лъгали хората!!!! В пъпната връв няма стволови клетки. Всичко е за пари.
2
4
 
2
 
! Отговори
Чичо Д-р преди 8 години
Хепатит В и С много рядко се предават по полов път. Аман от неграмотници! Глупостта - със сигурност - глупавото чедо най-често е генетично обременено.
1
3
 
6
 
! Отговори
VASILISQNISGERMANI преди 8 години
S MERAK GI IZVLICHAT....KATO ZNAQT KAKVI PARI SCHTE GUSCHNAT...