Горските плодове намаляват риска от Паркинсон

Ползата се дължи на флавоноидите в плодовете
6 апр 2012 18:14, Женя Величкова
3
Горските плодове намаляват риска от Паркинсон
източник: Reuters

Консумацията на горски плодове всяка седмица може да намали риска от развитие на Паркинсон с 1/4.

Проучване установява, че хората, чиито хранителен режим е богат на флавоноиди, съдържащи се в горските плодове, ябълки, чай и червено вино, са по-малко застрашени от невродегенеративното заболяване, отколкото тези, които ги консумират рядко.

Учени от Харвардския университет и Университета на Източна Англия проследяват 130 хил. мъже и жени в продължение на 20 години. За този период 800 от тях развиват болест на Паркинсон.

След анализ на фактори, свързани с начина на живот, хранителен режим и други, изследователите заключават, че участниците, които консумират най-много флавоноиди, са 40% по-малко застрашени от развитие на Паркинсон, отколкото консумиращите най-малко.
 
Участниците, които хапват поне веднъж седмично горски плодове, са с 25% по-нисък риск от заболяването. 
 
Смята се, че флавоноидите имат защитен ефект срещу увреждания, свързани с процесите на стареене, намалят риска от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и някои видове рак.
 
Това е първото проучване при хора, което показва, че флавоноидите могат да защитават и мозъчните клетки. Според констатациите на учените антоцианините, подклас на флавоноидите, имат невропротективно действие. 
 
Учените все пак отбелязват, че резултатите трябва да бъдат потвърдени от други големи епидемиологични проучвания и клинични изпитвания.
 
Проучването е проведено в сп. Neurology.
 

3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
аа преди 8 години
Доказано е, че тази болест НЕ СЪЩЕСТВУВА! поинтересувайте се малко. Само на тровят.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
вярно е! пък ако вземем да пасем и люцерна, ще се лекуваме и от алцхаймер! и край, докторите ще умрат от глад!