Нощните смени предразполагат към рак на гърдата и простатата

Съществува 40% по-голям риск...
Обновена: 30 май 2012 10:55 | 30 май 2012 10:44,
1
Нощните смени предразполагат към рак на гърдата и простатата
Снимка: Reuters

Жените, които полагат нощен труд, са изложени на 40% по-висок риск от рак на гърдата, предупреждават изследователи. 

 
В проучването, подкрепено от датското общество за борба с рака, участват повече от 18 500 жени. Участничките попълват подробен въпросник, който включва въпроси за режима на работа, употреба на лекарства и др.
 
Служителките с повече от две нощни смени на седмица са с два пъти по-висока опасност, отколкото тези с една нощна смяна, се казва в нов научен доклад. 
 
По-висок е рискът и при работещите нощем, които се описват като „чучулиги“ и ранобудници, в сравнение с тези, които казват, че са „нощни птици“. 
 
Според експертите постоянното излагане на светлина през нощта потиска производството на мелатонин, който се произвежда от епифизата в мозъка, в часовете между 21 ч. вечерта и 8 ч. сутринта. А хормонът, който диктува природните цикли, управляващи моделите на съня, помага за потискането на туморите.
 
Необичайно ниските нива на мелатонин, които се наблюдават при работещи нощем, вероятно насърчават растежа на тумори, уточняват учените.
 
Може да се окаже, че нощните смени, сами по себе си, не са единствената причина, тъй като работата през нощта увеличава риска от други фактори, свързани с начина на живот, като липсата на физически упражнения, смята д-р Рейчъл Грег.
 
Лишаването от пълноценен сън е друг рисков фактор. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
2
 
! Отговори
Ее.... преди 11 години
Еееееееееееее.....................стига, деДа направят проучване какви пари вземат за проучвания тези хрантутници