Хронични болести, които през зимата се изострят

Диабет и артрит мъчат най-много в студа
7 яну 2014 08:08, Мария Дуковска
3
Хронични болести, които през зимата се изострят
Снимка: Sxc.hu

През зимата организмът е по-уязвим от настинки и грип. Но неразположенията през зимните месеци биха могли да бъдат и от по-широк характер, особено ако страдате от хронично заболяване. Ако страдате от някои от изброените тук заболявания, особено важно е да обърнете внимание на здравето си, за да намалите риска от усложнения.

Астма
 
Астмата е хронично заболяване, което причинява възпаление на дихателните пътища, което от своя страна прави дишането трудно. През зимните месеци студеният въздух причинява стесняване на дихателните пътища, което може да усложни още повече симптомите на хората, страдащи от астма. Зимата е и сезонът на настинките и грипа.
 
При една вирусна инфекция симптомите на астма могат да се обострят. Тъй като през зимните месеци хората прекарват повече време на закрито и проветривостта на помещенията е намалена, тези, които имат алергии към прах също могат да бъдат засегнати.
 
Диабет
 
Диабетът е хронично състояние, характеризиращо се с високи нива на кръвната захар, което често води след себе си редица усложнения. През зимата нивата на кръвната захар биха могли да се променят. Освен това през зимата хората са по-малко активни, спортуват по-малко, а за пациенти с диабет движението е от особено значение.
 
Артрит
 
Артритът е хронично заболяване, което причинява болка, скованост и подуване на ставите, което може да направи движението затруднено. Въпреки малкото научни доказателства за това, че студеното време влошава състоянието на хората страдащи от артрит, много от тях споделят, че техните стави са като барометър за лошото време. Намалената активност както и рискът от настинки и грип могат да направят болките и неразположенията по-силно изразени.
 

3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
глупости