Краставицата - подценявана витаминозна бомба

Тя включва ненадмината комбинация от полезни нутриенти
28 май 2014 07:41, Румяна Тасева
4
Краставицата - подценявана витаминозна бомба
Снимка: Reuters

Краставицата не се слави като особено полезен зеленчук, което се обяснява с високото водно съдържание. Въпреки това обаче тя включва ненадмината комбинация от полезни нутриенти, които я правят уникалка.

 
Три са водещите й съставки – кукурбитацини, лигнани и флавоноиди. Тези фитонутриенти се смятат за сериозни антиоксиданти, които имат силно противораково и противовъзпалително действие.
 
Какви още са ползите на краставицата?
 
Заради високото водно съдържание – 96% от краставицата представлява вода – тя поддържа организма добре хидратиран. Това обяснява действието й да охлажда след консумацията й, което я прави особено подходящ продукт за летните жеги и при желание за отслабване.
 
Краставицата непременно трябва да се включи в менюто при излагане на слънце, особено ако е допуснато изгаряне. Подходящо е върху кожата да се наложат и резенчета от нея.
 
Според някои краставицата има действие на метла, тъй като с редовната й консумация се извеждат отпадните продукти от обмяната на веществата и се разграждат камъни в бъбреците. С редовната й консумация се понижава количеството на пикочна киселина в организма, което се отразява благотворно и на този важен отделителен орган.
 
Краставицата зарежда с витамин А, В и С, което се отразява благотворно на имунната система и жизнения тонус.Освен това в нея се съдържат още витамин К, желязо, калций, които допълват й ефекта да зареждат с енергия.
 
Силицият пък допринася за укрепване на тъканите около мускулите и ставите, прави косата и ноктите по-здрави и блестящи. Казват, че хапването на няколко краставици преди лягане, предотвратява или намалява появата на мускулна треска и болка в ставите.
 
 

4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Краставицата е свещенна. Не я подценявайте.Ох шопската с ракия, Ох таратора след мастика.
2
0
 
3
 
! Отговори
краставичар преди 7 години
След Кончита Вурст ми стана ясно , защо ЕС забрани кривите краставици
1
2
 
12
 
! Отговори
СЕЛТАК преди 7 години
КРАСТАВИЦАТА ТРЯБВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ПОГЛЪЩА СЛЕД ГЛЪТКА РАКИЯ . ТОГАВА ВКУСЪТ И СТАВА НАЙ-ПРИЯТЕН !!