Всекидневната доза аспирин може да ни убие

Причината е ген, който в комбинация с аспирина удвоява опасността от инфаркт
28 юли 2014 15:20,
2
Всекидневната доза аспирин може да ни убие
Снимка: Reuters, архив

Всекидневната доза аспирин, приемана от милиони хора за защита от инфаркт, всъщност може да се окаже пагубна за тях, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Авторите му от Харвардския университет са установили, че приемайки хапчето като предпазна мярка, много хора несъзнателно се излагат на повишен риск от сърдечен удар.

Специалистите са открили ген, който в комбинация с аспирина удвоява опасността от инфаркт. Приблизително една четвърт от възрастните (23 процента) са носители на специфичния ген. Това означава, че близо един на сто души с въпросния ген, приемащи хапчето чудо, е вероятно да пострада от проблеми със сърцето, които могат да бъдат предотвратени.

За целите на изследването харвардските специалисти са анализирали данните за близо 40 000 жени, наблюдавани над 10 години. Изследователите са установили, че близо една четвърт от тях са носители на вариант на гена COMT, предпазващ от проблеми със сърцето.

Приемът на аспирин обаче не само премахва защитата, но и увеличава с до 300 процента риска хората да пострадат от сърдечносъдови проблеми.

Д-р Катрин Хил, ръководител на изследователския екип, обяснява, че ако резултатите от проучването бъдат потвърдени, логичната стъпка ще бъда хората да се тестват, преди да им се предписва аспирин с превантивна цел.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: лекарствоаспирин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Моя близка роднина доживя 88-годишна възраст и щеше да живее още, ако не беше се подхлъзнала и счупила крак - дългото залежаване я унищожи.През последните няколко десетилетия от живота си тя пиеше три пъти дневно по два аспирина, тоест по шест аспирина дневно. Когато била на 50 и няколко години, прочела някъде, че "аспиринът раздвижва кръвта" и по този начин възпрепятства стесняването на кръвоносните съдове. Сама си определила дозата от 6 таблетки дневно. Изглежда, стомахът й е бил здрав.