Прекомерен прием на витамин D при децата – до какво води?

Макар да е полезен, не бива да се прекалява
18 фев 2015 16:28,
1
Прекомерен прием на витамин D при децата – до какво води?
Източник: Reuters, архив

През последните години се проведоха представителни проучвания, доказващи дефицита на витамин D сред голяма част от човешката популация и корелацията на този дефицит с различна патология. Освен това, за медицинската общност отдавна е известно, че дефицитът на този витамин в детската възраст може да бъде сред водещите фактори за отключване на заболяването рахит.

В резултат на преоткритата важност на витамин D, на българския фармацевтичен пазар се появиха множество продукти, обогатени с витамина или съдържащи самият витамин като прекурсор или активна молекула. Витаминът се приема като добавка към храната особено много през есенно-зимния период, поради разпространеното правилно мнение, че през тази част на годината организмът е по-малко изложен на действието на слънчевата светлина, която е основен стимул за образуването на витамина ендогенно в тялото.

Предвид доказаните полезни ефекти на витамина, голяма част от майките го дават като добавка на децата си. Трябва да се отбележи обаче, че при пълноценно хранене на детския организъм и умерено излагане на слънчева светлина, количеството на витамина в тялото е в норма и допълнителният прием на витамин D няма да направи детето по-здраво.

Според някои учени в гастро-интестиналния тракт се всмуква такова количество от приетия като добавка витамин D, каквото е необходимо за попълване на резервите на организма. Случаите на хипервитаминоза D се определят като рядкост. Въпреки това, в практиката се среща предозиране, особено при децата, и тенденцията е честотата на тези случаи да нараства.

Това се обяснява с нарастващата информираност на родителите и тяхното желание децата им да са максимално профилактирани от всякакви болести. Това не означава, че хипервитаминоза D не може да се наблюдава и сред възрастните.

Повече за витамин D и прекомерният му прием при децата може да прочетете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и до какво води?