Важни за здравето ни храни, които ядем неправилно

Като ябълките, на които най-ценното е в кората
21 юли 2015 07:24, Мария Дуковска
9
Важни за здравето ни храни, които ядем неправилно
Снимка: Freeimages.com

Когато се заговори за здравословно хранене, много от нас вдигат гордо глава, защото често похапват здравословни храни.

Това е много хубаво, но и здравословните храни могат да носят повече калории на организма, ако не бъдат приготвени по правилния начин. Освен това, грешната обработка на полезните продукти пречи на усвояването на пълния капацитет от важни хранителни вещества.

Дори да имаме добри намерения, ние често грешим при избора и приготовлението на здравословните храни. Ето няколко примера:

Фъстъчено масло

Фъстъченото масло е чудесен източник на полезни протеини. То е една от най-подходящите храни преди тренировка, но само в случаите, в които е напълно натурално и приготвено от пресоване на фъстъчената ядка.

Много от готовите фъстъчени масла съдържат добавени захари, хидрогенирани масла, сол, които влошават качествения прием на полезни вещества.

Затова избягвайте ненужните мазнини и захари. Избирайте натурално фъстъчено масло, ако искате наистина то да е здравословно.

Сушени плодове

Сушените плодове са много подходящи за бърза закуска, когато нямате нищо друго под ръка, а сте гладни. Вместо да се обръщате към бързата храна, винаги носете сушени плодове или ядки в чантата си.

Те утоляват глада по здравословен начин. Но това не важи, ако в тях има отново добавена захар. Някои хора се заблуждават, че ако ядат здравословен продукт, независимо какво е добавено към него, организмът им ще си извлече ползите.

Това е заблуда, която не трябва да се следва. Добавените захари трябва да се избягват във всичките им разновидности, ако искате тялото ви да е здраво, а талията – тънка.

Иначе, сушените плодове са прекрасни, защото засищат глада за „нещо сладко“ и дават на организма полезни въглехидрати.

Бобови храни

Бобовите храни са с ниско съдържание на мазнини и богати на бавно разграждащи се сложни въглехидрати. Освен това, те дават на организма полезни фибри, подпомагащи перисталтиката на червата и ускоряващи метаболизма.

Кои са останалите храни, прочетете в Az-jenata.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ko?,ako си готов да не ядеш бобови ,само за да не ти донесът псих.дискомфорт,не си прав,или си много млад,срамежлив..Германците си *** на воля,без да се притесняват.А комбинацията от к, пърдиш като кон е боб на фурна с ориз (бамбал ако знаеш какво е),суров кромид лук 1-2 глави,(ям ги като ябълка) и кисело зеле .Никога не съм имал проблем ако съм ял само фасул.Е фасула аз си го произвеждам,лесно увира,подбирам си сортове и т.н
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези съвети за здравословно хране са за кифлите
7
0
 
3
 
! Отговори
Ko? преди 8 години
ддт, изобщо не е много вярно това, което си написал.Има си храни, които са по-трудни за смилане от човешкият организъм. Ако газовете и да не са реално здравословен проблем, който да застрашава здравето, то те не са приатни, когато са в големи количества и носят доста дискомфорт, чисто физически и психологически, особено на публично място. Относно "комбинацията" от храни би ли разяснил, какво имаш предвид, защото на толкова алабализми съм се наслушал за комбиниране/разделяне, интересно ми е.
6
2
 
3
 
! Отговори
ddt преди 8 години
как може да смятате предизвикването на газове за проблем?ТРудна еза смилане ако се яде в неправилна комбинация с други храни.
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ко?Напълно подкрепям казаното от теб. Освен това никъде не прочетох за гмо, а не знам остана ли изобщо някакъв читав плод или зеленчук освен в домашните стопанства.
4
1
 
19
 
! Отговори
Ко? преди 8 години
И накрая, относно ябълката, за която така и не става дума, е подзаглавие на статията, да, кората е ценна, голяма част от полезните вещества са в нея, но и почти всички химикали, с които обработват здраво ябълките са в нея. Така че, в общия случай, освен ако не берете ябълките от домашното си дърво, белете ги, просто яжте повече и по-разнообразни пресни плодове, поне 2 пъти на ден.
3
1
 
15
 
! Отговори
Ко? преди 8 години
3. Боб. Да, може би единственият що годе полезен съвет в тази статия, но с едно наум, много хора имат трудна поносимост към бобовите растения, предизвикват им газове и храносмилателни проблеми, това е трудна за смилане храна. Полезна е, добри растителни протеини, фибри. И все пак, едно доста по-добро попадение от боба, в тази насока е лещата (например).
2
4
 
17
 
! Отговори
Ко? преди 8 години
2. Сушени плодове. Най-лошият избор за консумация на плодове. Много висок гликемичен индекс, което е излишен пик на инсулин в тялото на човека (дори и на здрав човек). Няма никакъв смисъл да се консумира сушен плод, ако човек има достъп до плодове и зеленчуци в пресен вид.
1
1
 
22
 
! Отговори
Ko? преди 8 години
Толкова много лоши съвети в толкоа малка статия...1. Фъстъчено масло. Кой яде тоя ***? Защо някой би се тъпкал с този мазноч, като се има предвид, че човешкото тяло има нужда от много малко мазнини, и то най-вече мастни киселини, които ги има в рибата, орехите, лененото масло, зехтина.