Хомеопатията подпомага имунитета, той е важният!

Д-р Томова: В организма ни е заложен потенциал сам да се лекува
6 дек 2015 10:40, Анисия Иванова
27
Хомеопатията подпомага имунитета, той е важният!

Хомеопатичното лекарство е количество и качество информация, извлечена от различни вещества. Всичко около нас може да бъде направено на хомеопатично лекарство, можем да направим лекарство от дървото, от минерала, от храната или от която и да е част на човешкия, растителния, минералния и животинския свят. Това обясни пред Dnes.bg хомеопатът д-р Пламенка Томова.

От 15 години тя е практикуващ хомеопат. 20 години преди това е работила в условията на стандартната медицина като пулмолог. Обръщането й към алтернативната медицина започва след като се разболява от системен лупус. Заради развитието на болестта е принудена да спре да практикува, а перспективата, която докторите й дават, е инвалидизация.

Специалистът разказа пред Dnes.bg какво представлява методът и хомеопатичното лекарство.

Първият човек, направил тази систематизация е основателят на хомеопатията Самуел Ханеман, един уникален човек, който е доказал принципа на метода, използвайки го първо върху себе си.

Правейки от веществото хинин хомеопатичното лекарство хинин се оказва, че то може да лекува симптомите на треска не само предизвикани от маларията. Знаем, че хининът успешно лекува малария, но лекува симптоми и на други заболявани, протичащи по същия начин, но предизвикани от друг причинител. На практика това е принципът на подобието. Ние разчитаме симптома и търсим сходната картина на това хомеопатично лекарство, което е приготвено от съответното вещество и има сходна картина, обяснява д-р Томова.

При тези лекарства няма доза, има честота на приемите и потенция на самото лекарство – тоест разреждане, което е съобразено с организма. Смята се, че над потенция 9С в хомеопатичното лекарство почти няма молекула от веществото, от което е направено. В него няма активно вещество, което да предизвиква в нашите клетки биохимична реакция в чисто физически план. Ние имаме и ниски потенции, които влияят предимно върху физическите състояния. Имаме бивалентни потенции – 9, 12, които са една преходна потенция за влияние както за физическото тяло, така и върху останалите функции в нашия организъм. Имаме и високи потенции – в Боарон това е 30, но в класическата хомеопатия е значително по-голяма – там се работи с милионни потенции.

По думите й хомеопатичните лекарства могат да вървят паралелно с традиционните.

Основната цел на хомеопатията е да подкрепи жизнената сила, която работи в нас, т.е. нашия имунитет, с който се раждаме и има за цел да ни пази, "защото той е важният, той ще реши проблема ни". Всеки трябва да знае, че в него е заложен потенциал да се излекува сам, уверена е докторката.

Лекарката обясни, че при хомеопатията лекарствата могат да се дават в няколко направления. При острите състояния се дава медикамент, който да преодолее за кратко време симптомите.

При хроничните заболявания се дават лекарства – първо, за да се преодолее острия момент, това което е на повърхността, но едновременно с това трябва да преценим хроничния тип на реакция на организма. Тогава се дава лекарство, което е различно за всеки един човек. В лечебния процес при хомеопатия има още една много важна част – подаване на лекарство за патогенетичните промени в организма в резултат на заболяването. Тоест когато имаме промени вече в структурата на органа и целта е да се подпомогне неговото възстановяване.

В първите си години като хомеопат д-р Пламенка Томова работи по стандартния начин – провежда интервю за преценка на състоянието, в резултат на което назначава хомеопатично лечение. От 13 години тя прави и нелинеен спектрален анализ чрез руска апаратура, разработена от Института по приложна психофизика (до преди няколко години засекретена, използувана само за космическата медицина). 

"Не ми беше достатъчно да виждам само това, което виждах като реакции в хората. Исках да знам защо и как се случват нещата", разказва тя.

"Един първичен анализ на състоянието на човека отнема около час, в началото го правех за едно денонощие. Апаратурата дава данни за състоянието на всеки един от органите, на всяка част от организма ни. Тя дава диагноза за всеки орган с определени коефициенти, които показват разликата между нормалното състояние на всяка една зона според пола и възрастта, и сегашното състояние на човека. Разликите между тези коефициенти ми дават информация за това колко и дали значимо сме отдалечени от нормите. Според резултатите може да се види в кои орган има проблем", обяснява за работата си д-р Томова.

Ако апаратурата отчете по-голяма слабост в стомаха, не означава, че страда само той. Може да има страдание и в дванадесетопръстника, и панкреаса. При изследването те също дават степен на промяна във функциите си. Понякога първият, най-голям проблем, може да се скрие, казва хомеопатът

Например, ако имаме кожно заболяване. Знаем, че кожата е най-голямата чистеща повърхност в тялото ни и тя показва всичко, което трябва да бъде изхвърлено от него. На повърхността й ще се види това, което е вътре в нашите органи и което те не могат да елиминират в момента. Предимството на хомеопатичния метод е, че симптомът отвън ни дава информация за проблема във вътрешните органи. Давайки хомеопатичното лекарство, ние всъщност подобряваме техните функции.
 
По думите на д-р Томова хомеопатията дава много добри резултати при автоимунни и алергични заболявания. Бих казала, че почти няма заболявания, при които методът да не дава добър ефект. Разбира се за това се изисква време, търпение и внимание от страна на пациентите и лекаря.

Относно храната тя обяснява, че всяка храна има свое място в живота ни. В зависимост от състоянието и начина, по който функционира организмът на човека, могат да бъдат препоръчани различни типове хранения.

"Храната е нашето лекарство", казал го е Херодот. В този смисъл препоръчвам специфичен тип хранене, който е съобразен с необходимостите и възможностите на организма в момента. Апаратурата, с която работя, има възможност да прави вегатест, в който се препоръчват храните, които са най-подходящи към момента", казва специалистът. В хранителните режими, които съпътстват хомеопатичното лечение, д-р Томова препоръчва хранене според кръвната група.

Отдавна се знае, че хората с различни кръвни групи имат сходни по химически състав ензими и всяка кръвна група може да разгражда едни храни по-добре за сметка на други. Нейните препоръки са за консумация на храни, които не затрудняват ензимната ни система, за да не се хаби енергия за храносмилане на неподходящите храни. Получавайки информацията от вегатеста и хранителния режим според кръвната група, всеки може да намери неговия тип хранене.

Много е важно при лечението да се правят и допълнителни неща като дихателна гимнастика, която е извън нашето подсъзнателно, ежедневно дишане. Ние сме аеробни същества и ни трябва кислород, за да се поддържат всички жизнени процеси за организма ни, припомня хомеопатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Здравейте, от доста време търся хомеопат,но не мога да намеря подходящ.Мой приятели ми препоръчаха добър хомеопат варна homeopathy-bulgaria/ - и ми дадоха този сайт,дали имате мнения и препоръки?
18
4
 
5
 
! Отговори
Капитан Кук преди 8 години
В Австралия официално е забранена хомеопатията като шарлатания.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До DiogenАми.. не са се лекували. На късмет. Александър Велики например е нямал късмет и е умрял от пневмония. Покрай революцията в медицината, до която водят методите на Парацелз (основоположник са съвременната фармакотерапия) се нарояват един куп псевдомедицини, някои от които служат за основа на Ханемановата хомеопатия, която се появява в този си вид преди около 200 г.
16
6
 
8
 
! Отговори
Diogen преди 8 години
на противниците на хомеопатията -отговорете ми само на този въпрос: преди да се открият антибиотиците, какво е било, с хиляди години досега, как са се лекували хората? ... a?
15
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
имунитета или ще се справи или не при това при всеки пациент разнично демек хомеопатията работи на принципа от 12 век ходиш при селския поп ръсите с китката чете два три реда надъшваш се с увереност и после е БОЖА РАБОТА
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напълно съгласен ,доста съм изпробвал ....ефекта нула. Има едно обаче което го изпробвах преди няколко години,това е немското Ифлуцид. Преди това боледувах от грип и настинки непрекъснато.Когато усетя ,че се разболявам сериозно, го взимам в ударна доза през 30 мин.-нещо като самолечние (това е много повече от препоръчаното в листовката ) .След около 10 до 24 часа съм напълно здрав и то от веднъж .Препоръчвам го на приятели ,но на никой не е подействало досега. .Явно сичко е индивидуално .
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хомеопата е толкова далеч от Медик колкото и доктор по право да речем
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"Задайте си въпроса сами - имат ли материален интерес фармацевтичните компании хората да са здрави?"Имат разбира се, болните роби са непродуктивни. Когато някой се разболее трябва максимално бързо да бъде върнат на плантацията, и тук идват на помощ фармацията и медицината.
11
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"На хомеопатията ще и дойде времето след поне 30-50 година още. Не сте порастнали още за толкова интелигентен тип лекатство. Към този момент ваксинки за простолюдието."Кое му е "интелигентното" на лекарството? Ходило е на училище ли? Ако не можеш да докажеш въздействие на метод на лечение с достатъчно висок процент, защо го защитаваш? Ами от лична изгода, естествено. Дори при да ги наречем "врачките" се изследва процента на верните предсказания и се отчитат.
10
11
 
5
 
! Отговори
Коментатор днесаджия преди 8 години
На хомеопатията ще и дойде времето след поне 30-50 година още. Не сте порастнали още за толкова интелигентен тип лекатство. Към този момент ваксинки за простолюдието.
9
9
 
4
 
! Отговори
Човек преди 8 години
Т.н. Др. Пламенка Томова да си скъса дипломата и да ходи да пасе патките на село. Писна ми от асторлози, гадтелки, хомеопати и други псиxoпати.
8
4
 
3
 
! Отговори
за 10 преди 8 години
Лъжи по малко. Сведения за ваксиниране имаме в най древните автори, няма място да се впускам в цитати, истината е, че ни предлагат нещо, което много прилича на мошенничество, почти както при филипинските "лекари-хирурзи" с безкръвните ив операции. Когато хомеопатията си защити позициите с клинична документация и изследвания по съответния ред, тогава ще я призная за медицина.
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Производителите на лекарства са търговски дружества, работещи за печалба и разпределящи я между акционерите. Задайте си въпроса сами - имат ли материален интерес фармацевтичните компании хората да са здрави? Зад хомеопатията не стои фармацевтична индустрия, която да лобира и плаща милиони комисионни на здравните каси, болници и лекари по света. Затова и нищо не знаете за хомеопатията.
6
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хомеопатията няма претенции да е универсално лечение за всичко и не отрича другите видове медицина, за разлика от "традиционната" медицина, която основно работи за фармацевтичната индустрия. Едни от най-важните лекарства в съвременната медицина са открити с методите на хомеопатията - ваксините, противоотровите, антиалергичните препарати и т.н. Преди да давате "компетентно" мнение е хубаво малко да се запознавате с темите, които коментирате.
5
5
 
2
 
! Отговори
аааа, бъ. преди 8 години
Аз пО си предпочитам хетеропатията, такива хомо истории ги оставям за еврогайците
4
7
 
16
 
! Отговори
без доказателства преди 8 години
Хомеопатията не е призната от здравните каси, нито в България, нито в Европа. Което означава, че нейното въздействие не е медицински доказано.
3
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хомеопатията е една от най-големите измами в медицината, ако изобщо можем да причислим подобно шарлатанство към нея. Британски професор от Харвард от години има предложение за награда 1 млн.$, който успее да му докаже, че хомеопатията лекува. Все още никой не е взел наградата...Така, че си правете извода как давате пари за вода.
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дори и най-надъханите хомеопати които познавам (вкл. и търговски представители на фирмите) лекуват децата си с антибиотици когато се наложи. Не си позволяват да си правят експерименти при една пневмония или дори бронхит.
1
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Липсват научни доказателства в подкрепа на горните твърдения. С водички и бонбончета да борим вирусни и бактериални инфекции? Куку