Крачка напред: Работят върху ваксина срещу рака

Тя стимулира имунната система да атакува туморите като вируси
2 юни 2016 19:34,
27
Крачка напред: Работят върху ваксина срещу рака
Снимка: Архив Reuters

Международен екип от учени съобщава, че е направил "позитивна" крачка напред към създаването на универсална ваксина срещу рака, която стимулира имунната система да атакува туморите като вируси, съобщават ТАСС и в. "Индипендънт", позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

Изследователите отбелязват, че ваксината на базата на наночастици се разработва не с превантивна, а с лечебна цел, като очакват тя да е ефективна срещу всички видове рак, пише БТА.

Ранните тестове с мишки и трима пациенти са дали обнадеждаващи резултати. Окончателните резултати се очакват до една година.

Специалистите смятат, че производството на универсалната противоракова терапевтична ваксина може да започне до пет години.

В сп. "Нейчър" изследователите описват как са извлекли частици от генетичния РНК код на рака, вкарали са ги в наночастици и са ги инжектирали в кръвта на трима пациенти в напреднал стадий на онкологично заболяване. Имунната система на болните е реагирала чрез производството на клетките "убийци" - Т-клетките, чиято основна задача е да се борят с инфекции, а в случая - да атакуват туморите.

Ваксината се е оказала ефикасна и в борбата срещу агресивно развиващи се тумори при мишки, съобщават изследователите, ръководени от професор Угур Сахин от университета "Йоханес Гутенберг" в Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия неща ги учехме още преди тридесетина години в медицинския. Непрекъснато се откриват методи за борба с един или друг вид рак кои повече кои по-малко резултатни, но и с напредването на медицината се отдиферинцират и все повече видове раци. Истината е, че имунологията има голям потенциал в борбата. Както благодарение на нея човечеството пребори някои болести, така също тя ще е основното средство и срещу рака.
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименРазбира ти главата от наночастици. Всъщност терминът нано е вече остарял, защото технологиите отдавна са преминали под 30 nm. Нано- беше фантастика 90-те, а сега е нещо, с което вече се работи. Друг е въпросът дали темповете, с които се работи не са твърде бавни поради алчността на корпорациите, които предпочитат да изтискат колкото може повече печалба от по-старите и утвърдени технологии :(
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧИСТА НАУЧНА ФАНТАСТИКА!!!НАНОЧАСТИЦИТЕ СА ВЕЛИКО НЕЩО НО ТРУДНО СЕ КОНТРОЛИРАТ!!!МОЖЕ БИ СЛЕД 10-СЕТИЛЕТИЕ НАЙ-РАНО :D
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А дано. Това е огромен бич за човечеството
13
1
 
6
 
! Отговори
до 8 преди 7 години
Да не би да те тъпче някой насила? Отиди да живееш на село и си отглеждай био доматки, никой не те спира.
12
2
 
5
 
! Отговори
До 16 преди 7 години
Всъщност фармацевтичните компании печелят основно от масови лекарства, не изискващи рецепта като асперини, терафлута, сиропчета и т.н. Златната мина за фармацевтичните компании са вирусни епидемии като грипа.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бях склонен да вярвам на тази конспирация докато Стив Джобс не си отиде от рак.
10
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работят върху ваксина срещу рака, aма друг път! Рака отдавна се лекува, ама не и за простите.
9
3
 
17
 
! Отговори
Sas преди 7 години
ДАНО по- скоро навлезе на пазара
8
1
 
21
 
! Отговори
asdfg преди 7 години
това е огромен пробив. дано успеят и да има шанс за този бич на столетието... не е необходимо да се хейти безсмислено под такива новини, има предостатъчно в теми политика и хайлайф :)
7
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кой в тая държава разрешава да се продават храни който са вредни и предизвикват болестине може да се тъпчем с химии и *** и да искаме да сме здрави
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
лекарството е озаптяване на крадливите политици който тровят живота на хората
5
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може и да я пуснат, но подходът пак е грешен!Както винаги се "лекуват" симптомите, а не причината.
4
2
 
4
 
! Отговори
ДО 4 преди 7 години
От тази *Рецепта* са Диагностицирани хора с Рак на Панкреаса .Съжалявам .
3
11
 
10
 
! Отговори
УчЕн преди 7 години
чисто българска рецепта против рак- сносна женица,1кг мешана салата,2л грозданка,2 бири и Планета да свири
2
1
 
6
 
! Отговори
Конспирация преди 7 години
2 ти номер е конспиратор. Ей ако можеха фармацевтичните компании нямаше ли да въведат скъпо лекарство за рак ... Като коктейла за спин. Щеше ли да си отиде Стив Джобс? Пари има за правене от рака. Още не сме го разбрали този проблем и някой надценява фарма индустрията ама нейсе
1
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо не си представям фармацевтичната мафия да остави нещата така.Да загубят трилиони ,заради напъните някакви си истински учени.Тези хора не си играят на дребно,за съжаление го знам от собствен опит.Успех на всички затънали в тази битка и успех на истинските хора,които помагат!