Грипът и сърдечносъдовите заболявания

Какви са отличителните черти на грипа?
22 яну 2017 12:20, Eкип на Puls.bg
0
Грипът и сърдечносъдовите заболявания
Източник: Reuters, архив

Грипът е едно от най-честите инфекциозни заболявания, които стават причина за възникването на ежегодни епидемии. За България е характерно осезаемо повишаване на случаите на грип, основно през месеците декември и януари. Изложени на висок риск от усложнения са децата, възрастни лица над 65-годишна възраст и пациенти с хронични заболявания, особено тези със сърдечносъдови проблеми.

Вирусите на грипа предизвикват основно симптоми от страна на горните дихателни пътища, поради факта, че това е входна врата за инфекцията. На фона на изразен токсикоинфекциозен синдром – отпадналост, лесна уморяемост, неработоспособност и безапетитие се наслагват към клиничната картина и хрема, кашлиц, фарингит (възпалено гърло).

Отличителна черта на грипа е внезапно настъпващото начало, пациентът може да посочи дори конкретен час, в който състоянието му се е влошило. Обикновено симптомите преминават в рамките на 4-5 дни до седмица. При засягане на сърцето началните симптоми могат да бъдат неспецифични и да се неглижират от пациента. Впоследствие симптомите се изострят и карат болния да потърси лекарска помощ.

Засягането на сърцето при боледуващи от грип не е задължително, едва при 1-2% от боледуващите е възможно грипният вирус да атакува структурата на сърдечния мускул. Най-често усложнения от страна на сърцето се наблюдават при пациенти с подлежащи сърдечно-съдови заболявания и претърпели кардиологични инциденти.

Повече за грипа и сърдечносъдовите заболявания може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари