Хималайска или трапезна сол – коя е по-полезната?

И в двата вида сол натриевият хлорид е близо 98%, но...
Обновена: 25 яну 2017 18:46 | 25 яну 2017 18:43,
3
Хималайска или трапезна сол – коя е по-полезната?
Източник: Reuters, архив

Хималайските соли са вид каменна сол, която се добива от регион в Пакистан, в подножието на Хималаите. Счита се за една от най-чистите соли, като се смята, че носи и някои ползи за здравето. 

Розовата хималайска сол е близка по състав с трапезната сол. В нея се съдържа 98% натриев хлорид. Останалата част се състои от минерали, в това число калий, магнезий и калций, придавайки ѝ розов оттенък. Наличието на тези минерали обяснява и различния вкус на тази сол, в сравнение с трапезната. 

Организмът се нуждае от сол за множество функции…

  • Свиване и отпускане на мускулите;
  • Поддържане баланса на течности и предотвратяване на дехидратацията;
  • Изпращане на импулси към нервната система;
  • Предотвратяване на ниското кръвно налягане. 

Според изследователи консумацията на хималайска сол носи няколко ползи за здравето.

Мнозина предпочитат да използват хималайска сол, тъй като смятат, че съдържа по-малко натрий. В действителност и в двата вида сол натриевият хлорид е близо 98%. Розовата сол обикновено се предлага на по-големи кристали, в сравнение с трапезната, и съдържа по-малко количество натрий за една супена лъжица. Освен това вкусът ѝ е по-солен от този на трапезната, което означава, че се нуждаем от по-малко количество. 

Друго предимство на хималайската сол е, че е по-натурална. Трапезната сол обикновено е силно рафинирана и смесена с вещества, като натриев алумосиликат и магнезиев карбонат. Те се използват като средство против образуване на буци. Хималайската сол се обработва значително по-малко и обикновено не съдържа такива примеси. 

Смята се също така, че добавянето на щипка розова сол към храни и напитки помага на организма да постигне оптимален баланс на течностите, като по този начин се предотвратява дехидратацията.

Още полезна информация може да намерите в рубриката "Био продукти" на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България едно време даже и на кравите не даваха да лижат каменна сол. Сега вече в магазините не можеш да намериш българска трапезна сол, трябва да си купуваш на кристали и да си я мелиш в мелничка....