Източник: Reuters, архив
|
Хималайските соли са вид каменна сол, която се добива от регион в Пакистан, в подножието на Хималаите. Счита се за една от най-чистите соли, като се смята, че носи и някои ползи за здравето.
Розовата хималайска сол е близка по състав с трапезната сол. В нея се съдържа 98% натриев хлорид. Останалата част се състои от минерали, в това число калий, магнезий и калций, придавайки ѝ розов оттенък. Наличието на тези минерали обяснява и различния вкус на тази сол, в сравнение с трапезната.
Организмът се нуждае от сол за множество функции…
Според изследователи консумацията на хималайска сол носи няколко ползи за здравето.
Мнозина предпочитат да използват хималайска сол, тъй като смятат, че съдържа по-малко натрий. В действителност и в двата вида сол натриевият хлорид е близо 98%. Розовата сол обикновено се предлага на по-големи кристали, в сравнение с трапезната, и съдържа по-малко количество натрий за една супена лъжица. Освен това вкусът ѝ е по-солен от този на трапезната, което означава, че се нуждаем от по-малко количество.
Друго предимство на хималайската сол е, че е по-натурална. Трапезната сол обикновено е силно рафинирана и смесена с вещества, като натриев алумосиликат и магнезиев карбонат. Те се използват като средство против образуване на буци. Хималайската сол се обработва значително по-малко и обикновено не съдържа такива примеси.
Смята се също така, че добавянето на щипка розова сол към храни и напитки помага на организма да постигне оптимален баланс на течностите, като по този начин се предотвратява дехидратацията.
Още полезна информация може да намерите в рубриката "Био продукти" на Puls.bg
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase