Кога се формират челюстта и лицето на ембриона?

Това се случва от 4-тата до 7-мата седмица
Обновена: 29 яну 2017 18:19 | 29 яну 2017 18:18, Eкип на Puls.bg
0
Кога се формират челюстта и лицето на ембриона?
Източник: Reuters, архив

Началото на човешкото развитие е моментът на оплождане на яйцеклетката от сперматазоида. Оплодената човешка клетка се нарича зигота. Тя представлява голяма единична клетка, която чрез бързо делене се превръща в кълбо от клетки, наречено морула. 

Морулата се намира в маточните тръби, която към края на първата седмица достига до матката. В това време матката е подготвена да я приеме под контрола на естрогена и прогестерона. На 4-тия ден морулата нараства, издува се и формира кухина, която вече се нарича бластоцист. На единия полюс във вътрешността му се струпва вътрешна клетъчна маса, която представлява истинският предшественик на ембриона. От двете страни на тази маса се формират две кухини, а в центъра клетъчната маса се организира в ембрионален диск. Бластоцистът бързо се прикрепва към стената на матката и там бързо нараства. 

Ембрионалният диск представлява обща стена на две съседни кухини. На 12-ти ден се формират два слоя - ектодермален и ендодермален.

Към края на втората седмица се образува гаструла - процес на морфогенеза. Между ендодерм и ектодерм се вмъква трети слой, наречен мезодерм. Тези три слоя от клетки се наричат зародишеви листа и дават началото на човешкия организъм.

Развитието на лицето става от 4-тата до 7-мата седмица.

Повече за развитието на лицето и челюстта на ембриона може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари