Портокаловите кори – полезни

Мястото им не е на боклука, а при храната
6 фев 2017 20:57, Eкип на Puls.bg
7
Портокаловите кори – полезни
Източник: Reuters, архив

Обелките от портокали най-често биват изхвърлени на боклука, поради незнанието, че в тях се крие цяло богатство на полезни вещества. Портокаловите кори съдържат над 60 типа флавоноиди и над 170 различни фитонутриента като допълнение към разнообразните пектини, витамини, минерали и фибри. 

Флавоноидите са растителни химикали, които им служат за предпазване от атаки на микроби и насекоми и имат свойствата на мощтни антиоксиданти. За хората обаче те не са токсични понеже тялото абсорбира по-малко от 5% от поетите флавоноиди. Сами по себе си, те не повишават антиоксидантната защита на организма – бързо преминават през него и биват отделени.
 
Но, участвайки в метаболизма, те биват разградени чрез процес на деполимеризация, при който се отделя пикочна киселина. Тази киселина e изключително мощен антиоксидант – неутрализира свободни радикали в огромни количества. Свободните радикали са атоми, молекули или йони със свободни, несдвоени електрони – те могат бързо и рязко да реагират с почти всяка биологична материя, водейки до нейното увреждане.
 
Основната причина да се отделят корите на портокала, е защото са горчиви. Този вкус се дължи на невероятно високата концентрация на фитохимикала нобилетин – полезен флавоноид, който освен антиоксидантни свойства притежава и  добре известна противовъзпалителна активност. Той потиска експресията на гени, участващи във възпалителните процеси, като блокира свързването на протеиновия комплекс NF-kappaB с ДНК...
 
 

7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
А сега де преди 1 година
Все пак, портокали и банани в България няма как да си произвеждаш сам. Пръскат се с химикали, защото се прекарват през огромния разстояния с кораби, пълни с плъхове, паяци и какво ли не друго.
За съжаление, това е реалността, иначе те и маймуните ядат бананите с корите, защото са блъскани с фибри и витамини, ама това нещо ако го изядеш купено от магазина, може и да се разболееш.
Все пак, по-добре е да ядем портокали без кори, откоклото изобщо да не ядем портокали.
2
0
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 1 година
Номер 2 - "А химията" се е произнесъл отлично. За съжаление няма плод или зеленчук, купен от магазините, който да не е пръскан с отрови и то многократно, срещу вредители. Голямата цел е печалбата и всеки един от нас да се гътне, преди да доживее до мизерната пенсия. Това е геноцид, от който спасение няма. Който сам си произвежда, има шансове да поживее по-дълго време. Корабът потъва нормално.
1
1
 
13
 
! Отговори
аз преди 1 година
аман от глупости

Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете
Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете

Начини да носите бретона, докато се опитвате да го пуснете

5 тренда в грима от 90-те, които се завръщат през 2019
5 тренда в грима от 90-те, които се завръщат през 2019

5 тренда в грима от 90-те, които се завръщат през 2019