Портокаловите кори – полезни

Мястото им не е на боклука, а при храната
6 фев 2017 20:57, Eкип на Puls.bg
7
Портокаловите кори – полезни
Източник: Reuters, архив

Обелките от портокали най-често биват изхвърлени на боклука, поради незнанието, че в тях се крие цяло богатство на полезни вещества. Портокаловите кори съдържат над 60 типа флавоноиди и над 170 различни фитонутриента като допълнение към разнообразните пектини, витамини, минерали и фибри. 

Флавоноидите са растителни химикали, които им служат за предпазване от атаки на микроби и насекоми и имат свойствата на мощтни антиоксиданти. За хората обаче те не са токсични понеже тялото абсорбира по-малко от 5% от поетите флавоноиди. Сами по себе си, те не повишават антиоксидантната защита на организма – бързо преминават през него и биват отделени.
 
Но, участвайки в метаболизма, те биват разградени чрез процес на деполимеризация, при който се отделя пикочна киселина. Тази киселина e изключително мощен антиоксидант – неутрализира свободни радикали в огромни количества. Свободните радикали са атоми, молекули или йони със свободни, несдвоени електрони – те могат бързо и рязко да реагират с почти всяка биологична материя, водейки до нейното увреждане.
 
Основната причина да се отделят корите на портокала, е защото са горчиви. Този вкус се дължи на невероятно високата концентрация на фитохимикала нобилетин – полезен флавоноид, който освен антиоксидантни свойства притежава и  добре известна противовъзпалителна активност. Той потиска експресията на гени, участващи във възпалителните процеси, като блокира свързването на протеиновия комплекс NF-kappaB с ДНК...
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
А сега де преди 7 години
Все пак, портокали и банани в България няма как да си произвеждаш сам. Пръскат се с химикали, защото се прекарват през огромния разстояния с кораби, пълни с плъхове, паяци и какво ли не друго.За съжаление, това е реалността, иначе те и маймуните ядат бананите с корите, защото са блъскани с фибри и витамини, ама това нещо ако го изядеш купено от магазина, може и да се разболееш. Все пак, по-добре е да ядем портокали без кори, откоклото изобщо да не ядем портокали.
2
0
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 7 години
Номер 2 - "А химията" се е произнесъл отлично. За съжаление няма плод или зеленчук, купен от магазините, който да не е пръскан с отрови и то многократно, срещу вредители. Голямата цел е печалбата и всеки един от нас да се гътне, преди да доживее до мизерната пенсия. Това е геноцид, от който спасение няма. Който сам си произвежда, има шансове да поживее по-дълго време. Корабът потъва нормално.
1
1
 
13
 
! Отговори
аз преди 7 години
аман от глупости