Начини, по които часовата разлика влияе на съня

Как могат да се контрират неприятните ефекти?
2 мар 2017 20:37, Eкип на Puls.bg
2
Начини, по които часовата разлика влияе на съня
Източник: Reuters, архив

Дали с цел ваканция или във връзка с професионален ангажимент, на всеки човек, поне веднъж в живота му, се е налагало да смени часовия пояс. Това обаче в някои случаи се оказва сериозно предизвикателство за вътрешния биологичен часовник на организма и адаптацията към новото време и място може да се окаже труден и неприятен процес, свързан както с проблеми в режима на съня, така и с появата на дневна сънливост, липса на концентрация, храносмилателни смущения и други. 

Как влияе смяната на часовия пояс на нашия организъм?
 
В основата на нормалното функциониране на човешкия организъм стои т.нар. биологичен часовник. Основни функции като регулацията на телесната температура, контрола на плазмените нива на хормоните, храненето, съня и други процеси се подчиняват на определен 24-часов цикъл, известен още като циркадианен ритъм.
 
Експозицията на светлина има определяща роля във функционирането на биологичния часовник, чийто център се локализира в т.нар. хипоталамус. Именно светлината е основния стимул, който поддържа организма буден, а липсата на светлина от друга страна е предпоставка за секрецията на мелатонин, който има основна роля в настъпването на съня.
 
Смяната най-често на два и повече часови пояса често води до смущение във вече заложения циркадианен ритъм на човека, което води и до съответните смущения във всички контролирани от него процеси, в това число и съня.
 
В коя посока на пътуване най-често се наблюдават по-сериозни смущения?
 
Установено е, че по-сериозни оплаквания при смяна на много часови пояси се наблюдават при пътуване на изток, във връзка с „удължаването” на деня. Пътуването в западна посока се понася по-добре, което се обяснява с по-скоро настъпващото време за сън, което в случаите на дълго пътуване е желана предпоставка за почивка на организма. Пътуването от северния към южния полюс или обратно не води до сериозно влошаване на циркадианния ритъм, но може да е свързано с промяна на сезони и сериозни температурни разлики, които също могат да окажат негативен ефект върху организма.
 
Какви нарушения настъпват при смяна на много часови пояси?
 
Оплакванията могат да бъдат различни, в зависимост от броя на сменените часови пояси, физическото и психическото състояние на човека, неговата възраст и подлежащи заболявания и други.
 
Характерни симптоми са:
- Нарушение на съня – както по типа на трудно заспиване или ранно събуждане, така и на трудно събуждане сутрин;
- Болка или чувство за тежест в главата;
- Умора и днвена сънливост;
- Раздразнителност;
- Лека депресия, обърканост или трудна концентрация;
- Загуба на апетит;
- Гастроинтестинални смущения – констипация или диария.
 
Оплакванията често преминават за няколко дена, без да се налага лекарска намеса, но това зависи и от индивидуалния случай.
 
Какво можем да направим, за да настрим организма си на новия часови пояс?
 
Пълния текст прочетете на този линк към Puls.bg

2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари