Тетанус, тиф, бяс... Без доставчик на ваксини сме!

Министър Семерджиев иска промени в наредбата за имунизации
14 мар 2017 09:44, Петя Славова
7
Тетанус, тиф, бяс... Без доставчик на ваксини сме!
Снимка: архив, Булфото

Тръжната процедура за доставка ваксини от задължителния имунизационен календар беше прекратена със заповед на служебния здравен министър и вицепремиер д-р Илко Семерджиев. В решението, качено на сайта на ведомството, се посочва, че причината е в липса на подадени оферти, пише "Труд".

Става въпрос за имунизации с обособени позиции, както следва – №3: ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит; №4: ваксина срещу бяс; № 5: ваксина срещу коремен тиф; № 6: човешки специфичен именоглобулин срещу кримска хеморагична треска; №7: серум срещу антракс; №8: противобутилинов серум.

Процедурата за задействане на обществена поръчка за имунизациите беше открита в последните дни на кабинета "Борисов" от бившия министър Петър Москов и неговия заместник д-р Адам Персенски. Тя е на стойност 22,7 млн. лева.

Причините за липсата на желаещи участници се изясняват. Част от тях са свързани с много специфични изисквания, поставени пред доставчиците от българска страна, което значително стеснява кръга; ненавременно планиране на нужния брой имунизации; административни пречки.

Решението за прекратяване на тръжната процедура може да бъде обжалвано в срок до 20 март пред Комисията за защита на конкуренцията.

Очаква се здравното ведомство да обяви нова процедура или да се мине към пряко договаряне.

За да се решат проблеми от този тип, министър Семерджиев инициира промени в наредбата за имунизации, като се предвижда търговете да се правят за период от три години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Мари преди 7 години
Първо седнете и прочетете по някой ред за болестите, които покриват ваксините и тогава коментирайте, че ставате смешни с тези просташки изказвания!!
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ваксината срещу тетанус пък е най-тъпата възможна!!! И покрива само 6 месечен период! Ама бизнес ли бе да го опишеш! Само от ваксини в малка държава като България с тази ниска раждаемост се правят милиарди на година - сигурен доход, какво остава в световен мащаб. В развитите държави поне ваксините са по избор, а тук ни бодат като в свинеферма на конвейр...
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Москов Менгелето, и аз да ти.... ***!
4
2
 
4
 
! Отговори
Аха! преди 7 години
Служебният министър явно е решен да върне краденето в здравната система - щом иска отмяна на търга и свободно договаряне,значи бърза да открадне докато е на власт! Ееееех , крадлива комунистическа *** !
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кои ли ром в държавата ни ползва сметките дано тоя оператор го пломбират
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гладните софиянци да ги храним баси срамота дано сее наядат в софия по специално мтел
1
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МОСКОВ МОСКОВ ДА ТИ .......майката.