Промени в женското тяло през втория триместър

Как бременността влияе на женския организъм?
16 мар 2017 22:12, Eкип на Puls.bg
0
Промени в женското тяло през втория триместър
Източник: Reuters, архив

Вторият триместър от бременността за голяма част от жените е най-спокойният и най-плавно притичащият период. Измененията, които подготвят майчиния организъм за износване и раждане на бебето продължават. Този триместър е свързан и с едни от най-емоционалните събития през бременността, усещането на първите движения и установяване на пола...

 
Развиващият се плод осъществява двигателна активност през цялата бременност. Постепенното му нарастване и изпълване на маточната кухина все по-плътно осигуряват възможност за усещане на движенията му от майката. Те започват да се регистрират от нея най-често от  16 – 20 гестационна седмица. За жените, за които бременността е първа, това се случва по-късно, около 20  гестационна седмица.
 
При провеждане на ултразвуково изследване през втория триместър на бременността много често акушер-гинеколозите успяват с голяма точност да определят пола на плода. В зависимост от положението му по време на гинекологичния преглед това най-често се случва между 18 – 22 гестационна седмица.
 
Промени в организма на бъдещата майка
 
1. По време на бременността се наблюдават изменения, които са свързани с пигментацията на кожата. Областите, които най-често се засягат, са лицето, гениталиите, ареолите и кожата на корема.
 
Нарушенията, свързани с формиране на петна, които са с хиперпигментация по лицето се означават като chloasma gravidarum. Най-често се образуват по носа и бузите на жената.
 
Срединната линия, разположена между пъпа и перинемума на жената се означава като linea alba -  бяла линия преди забременяване. По време на бременност тя се пигментира и потъмнява и се означава като linea nigra. 
 
Настъпилите промени по кожата на жената по време на бременност са свързани с повишените нива на прогестерон и естрогени. Обикновено няколко седмици след раждане започва обратно развитие на хиперпигметираните области и при голяма част от жените потъмняването напълно изчезва. 
 
Отново поради увеличените хормонални нива по време на бременност при голяма част от жените може да се установи повишено окосмяване по лицето, ареолите или корема...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари