Бял чай: Кои са полезните му свойства?

Богат е на растителни полифеноли
29 апр 2017 15:32, Eкип на Puls.bg
4
Бял чай: Кои са полезните му свойства?
Reuters

Вечнозелените храстовидни растения Camellia sinensis са познати по целия свят като „чай“. От листата на чаеното храстче се добиват както черния и зеления, така и белия чай.  

Макар да няма международно приета дефиниция за белия чай, неговите производители твърдят, че се събират най-младите листа на чаеното храстче, които се подлагат на възможно най-малко обработка и се сушат само на слънчева светлина. Те не се подлагат на окислителни процеси за удължаване на годността, което им придава много по-лек аромат и вкус от зелените и черни чайове.
 
Както и другите видове истински чай, белият също е богат на растителни полифеноли – група фитонутриенти, на които се преписват здравословните ползи на чая. Различните марки бял чай съдържат различни концентрации на полифеноли и най-вече – на катехинови полифеноли, но като цяло са почти идентични по съдържание със зелените чайове. 
 
Полифенолите имат добро антиоксидантно действие и могат да понижат вероятността от възпалителни увреждания и стареене на тъканите, а приемани редовно и в оптимални количества могат да окажат комбинирано антимикробно и пробиотично действие за стомашно-чревния тракт. 
 

4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
От 2 преди 1 година
Не знам защо замениха със звездички думата м+о+д+а?
2
0
 
4
 
! Отговори
ЗаПрабабитеГражданки преди 1 година
... да те покани твой приятел, чиято сестра или братовчедка устройва такъв жур (дневно парти).
Обикновено няколко младежи, уж случайно, минавали покрай този дом и се отбивали "да поднесат почитания" на домакините. Оставали уж изненадани, че попадат на девически жур. Извинявали се и казвали, че веднага си тръгват. Но домакините от учтивост ги спирали за да ги почерпят нещо сладко - обикновено от шоколада. Младежите хапвали почерпката на крак и си тръгвали.
Така ставали някои сгледи.
1
0
 
4
 
! Отговори
КогатоМомувалиНашите преди 1 година
прабаби-гражданки, имало мoда на определен вид дневни девически журове.
През пролетта, когато цъфнат овошките, каквито е имало и в дворовете на градските къщи, в дома на семейство, което има пораснала дъщеря поканват на гости нейни връстници. Облечените в бели рокли девойки пият бял чай и се черпят с бял шоколад край маса, сложена под цъфнало дърво.
Случвало се някои от тях да дойдат с майките си, които също пиели чай, но по-встрани.
Било въпрос на чест, ако си ерген, да те покани твой приятел..

Ежедневен бюти ритуал според типа кожа
Ежедневен бюти ритуал според типа кожа

Ежедневен бюти ритуал според типа кожа

Чудесни прически, които да опитате (галерия)
Чудесни прически, които да опитате (галерия)

Чудесни прически, които да опитате (галерия)