Съхранение на столови клетки. Кои са ползите?

Съветите на д-р Асен Пачеджиев пред Puls.bg
11 май 2017 14:00, Eкип на Puls.bg
6
Съхранение на столови клетки. Кои са ползите?
Reuters

Какви са ползите от съхранението на стволови клетки за нашите деца, кои са начините на извличането и съхранението им, коментира д-р Асен Пачеджиев. Той е един от лекторите на предстоящия Форум бременност и детско здраве, който ще се проведе на 13 и 14 май в Sofia Event Center.  

Д-р Пачеджиев, какво представляват стволовите клетки и какъв потенциал имат те?
 
Стволови клетки са биологично „млади“ предшественици на зрелите клетки в тялото. Те присъстват в повечето тъкани и способстват за тяхното непрестанно самообновяване и самоподръжка, включително за „поправянето“ на увредените от травма или дегенеративен процес места. В медицината, вече близо 50 години, хемопоетичните стволови клетки се използват за трансплантация, с цел възстановяване на костно-мозъчните функции. Това е животоспасяващ лечебен метод, при различни злокачествени заболявания на кръвта и имунната система, като левкемии, лимфоми, злокачествени анемии, някои вродени грешки в обмяната. У нас, също се извършват стволово-клетъчни трансплантации. Напоследък се търсят възможности за по-широко приложение на стволовите клетки, извън контекста на трансплантацията. Бурното развитие в областта на биомедицината доведе до разработването на т.нар. „клетъчни терапии“. Оформя се нов клон от медицината, наречен „регенеративна медицина“.  При нея, на базата на стволови клетки и чрез методите на тъканното инженерство, се цели регенериране, т.е. оздравяване на увредени тъкани и органи, различни от костния мозък и кръвта.

Кои са източниците за извличане на стволови клетки и защо раждането се явява уникална възможност за това? 

Стволовите клетки се намират най-вече в тъканите, които подлежат на непрестанно обновяване, като костния мозък, епидермиса и кожните придатъци, стомашно-чревната лигавица. Костният мозък е традиционният източник, но най-много трансплантации сега се правят с клетъчен материал, извлечен от периферната кръв. Вече 25 години, като източник на стволови клетки за трансплантация се използва и остатъчната умбиликална кръв. Това е кръвта от пъпната връв и плацентата, която се отделя като биологичен отпадък при раждането. Досега са извършени около 36 000 трансплантации с умбиликална кръв. Умбиликалната кръв е особено ценна при алогенните трансплантации (когато донорът и реципиентът са различни индивиди), защото позволява значително по-лесно постигане на необходимата тъканна съвместимост между донор и реципиент. Голямо удобство е, че тази кръв може да бъде взета бързо, лесно и безболезнено. Освен това, тя може да бъде замразявана и съхранявана за дълъг период. Това са сериозни предимства, които позволиха, през последните 10 - 15 години да се развият т.нар. биобанки за умбиликална кръв. Те биват донорски (почиващи на алтруистичния принцип) и семейни („автоложни“), представящи дейността си, като вид „биологична застраховка“. У нас функционират една донорска и 7-8 семейни банки за умбиликална кръв, в които годишно постъпват над 2 000 проби.
 
Какви са новостите при използването и съхранението на стволови клетки?
 
При използването на стволови клетки, новостите са свързани с резултатите от клиничните проучвания, провеждащи се към момента. В най-напреднал етап са проучванията при лечение на детска церебрална парализа (ДЦП) и други форми на неврологичен дефицит при новородените. Обнадеждаващи са резултатите при лечение на захарен диабет I тип (ювенилен, диабет), аутизъм, болест на Крон, при някои сърдечно- и мозъчносъдови състояния, при лечението на хронични рани и др. От научно-медицинска гледна точка, най-голям интерес представлява удостоената с Нобелова награда за медицина и физиология (2012 г.) методика за репрограмиране на зрели клетки в стволови и обратно   -   т.нар. „индуцирани плурипотентни клетки“.
 

6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 4
Сещам се за един мноого дърт милиардер, който има 6 сърдечни трнсплантаци.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 3
От дървен, щото е еко.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ползите са, че когато на някой рептил му потрябва донор, ще знае точно кой да отвлече и разфасова.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А от какъв стол требе да са клетките?
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как? Това си е супер бизнес. Всяка година ких.
1
0
 
6
 
! Отговори
SAFC преди 1 година
"Столови"??? Вие сериозно ли?

Коледен маникюр със снежинки (галерия)
Коледен маникюр със снежинки (галерия)

Коледен маникюр със снежинки (галерия)

Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут
Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут

Как да работите под напрежение, без да достигате до бърнаут