НЗОК – разследвана! 20 млн. платени без отпечатък

​Системата ги отхвърлила, но пък касата превела парите
22 май 2017 09:30, Петя Славова
23
НЗОК – разследвана! 20 млн. платени без отпечатък
Снимка: архив, Булфото

Прокуратурата разследва НЗОК за над 20 млн. лева, платени от касата на болниците. Парите са преведени за разходи, направени от медицинските заведения през ноември и декември 2016 г., въпреки че все още действащата тогава система за пръстови отпечатъци е отхвърлила сумите заради липса на изискваните по закон реквизити.

Прокурорската проверка е образувана по сигнал, като постановлението по нея е от 3 април, става ясно от документи, цитирани от "Монитор".

В рамките на проверката държавното обвинение е възложило на Изпълнителна агенция "Медицински одит“, позната още и като здравната ДАНС, да разследва случая, като в момента се проверява дали НЗОК е имала основания за направените плащания. Ще бъдат изисквани и обяснения от длъжностните лица, разрешили превеждането на сумите.

Още по темата

Според изданието, са преведени 20 376 470 лева за лечението на общо 24 195 болни. От тях за 14 517 болни през ноември 2016 г. са изплатени от касата 11 501 073 лева, а за други 9678 през декември също миналата година са броени 8 875 398 лева.

От касата твърдят, че това е станало, след като нейни инспектори са проверили дали в действителност такива хора са били лекувани по какви клинични пътеки, колко време е бил престоят им в болниците и кога са изписани.

От НЗОК обаче не уточниха колко такива случаи има, а отговорът им означава, че трябва да са направили проверка на над 24 000 пациентски случая, което е непосилна работа за няколко месеца.

От касата твърдят също, че са отхвърлили плащания за 1788 случая - 890 от ноември и 898 декември 2016 г.

Не уточняват обаче на какво основание е отказано плащането и за какви нарушения са санкционирани болниците с отказа да им бъдат приведени парите.

Системата за пръстов отпечатък бе въведена от здравния министър в предния кабинет "Борисов" Петър Москов. Тя влезе в сила от ноември 2016 г., но бе отменена в началото на тази година с решение на ВАС. Идеята за въвеждането й бе да се прекрати източването на НЗОК чрез плащания за фиктивни пациенти.

За целта лечебните заведения инвестираха средства за закупуването на четци, струващи по около 200 лева бройката, като сега заплашват, че ще съдят касата, ако не им възстанови похарчените за въвеждането на системата средства.


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Kean преди 3 години
Spirame da plastame zdravni vnoski.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До13, нали ако се въведат здравни застраховки или се демонополизация касата, партиите няма да има от къде да крадат
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка болница завършваща на "мед" има политически чадър и краде яко, познайте къде отиват парите
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що не пишете истината, 20млн. откраднати от политиците, а обвиняват болниците
8
0
 
0
 
! Отговори
Zarde преди 3 години
Tova laja.
7
1
 
6
 
! Отговори
зк преди 3 години
забранете здравната каса да раздава моите пари.
който иска да си дава парите от здравните осигуровки да каже.

здравната каса е престъпна организация, която е оневинена от политиците и техните закони. колко хора доброволно ще си дадат парите за лечение на хора, които не познават.

кога здравната каса ми плати изследване?
кога здравната каса ми плати лечението?
нима съм излекуван?

долу здравната каса. нека да има само частни болници.
тогава много бързо ще се оправят нещата.
90% от хората ще мръ
6
2
 
2
 
! Отговори
ззз преди 3 години
затваряйте всички държавни болници
спирайте държавната каса.
позволете на хората да си правят частни болници
, частни каси...
нали искахте капитализъм. сега драпате да се върне комунизмът в болниците.

щом си болен и нямаш милион умираш си и това е.
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България вече официално трябва да се разрешат кражбите със закон ,а да се преследват и наказват най жестоко всички които спазват закона!
Така ще се отгвори на актуалната обстановка в страната, и без това тези които спазват закона и искат да живеят по правила в тази държава ги смятат за луди!
Няма нито един наказан за едри кражби а напротив такива хора правят политическа кариера и управляват държавата а честните са принудени да я напуснат!
4
2
 
12
 
! Отговори
ами сега преди 3 години
ЛОГИЧНО Е ДА МИСЛИЕМ, ЧЕ ТЕЗИ 20 МИЛИОНА СА ТОЧНО ОТ ФАЛШИВИ ХОСПИТАЛИЗАЦИИ МАЙ? СИСТЕМАТА С ОТПЕЧАТЪЦИТЕ ЯВНО ТОЧНО ЗАТОВА БЕШЕ НЕУДОБНА, ЕТО, ЛЪСНА ГОРЧИВАТА ИСТИНА, ЧЕ МАЙ ЯКО КРАДЕ "БЯЛАТА МАФИЯ"?
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички болници трябва да работят на пазарен принцип, не само частните. Само така ще се вдигне качеството на "услугата" здравеопазване. НЗОК дере данъкоплатците всеки месец, длъжна е да им осигури адекватна помощ, без значение в държавна или частна болница....
2
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъснаха ли фалшификациите :) после отпечатаците били лоша идея :) много дборе е знаел какво прави Москов ама българина е глупаво създание.
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЗОК трябва да финансира само държавни болници. Само така ще имаме здравеопазване. Частните болници да си работят на пазарен принцип не с държавно финансиране, допълнителни здравни фондов, застраховки и т.н.