Плаж, море... Имат ли лечебно действие?

Таласотерапията има много предимства за здравето
16 авг 2017 10:30, Eкип на Puls.bg
15
Плаж, море... Имат ли лечебно действие?
Reuters

Таласотерапията представлява съчетание между благотворните ефекти, които оказват върху организма морската вода, морските соли и климатът. Често се комбинира с калолечение и псамотерапия (лечение с топъл пясък). 

Морската вода може да бъде определена като сложен йонизиращ разтвор. Според някои автори тя представлява вид минерална вода, съдържаща обширна гама от различни необходими вещества за организма. Основното съединение, който има отношение към соления вкус на водата е натриевият хлорид, но освен това в нея се съдържат още магнезиев хлорид, магнезиев сулфат, калиев йодид, калциев карбонат и други.  Морската вода съдържа богата палитра от различни микроелементи – йод, бром, цинк, флуор, кобалт, манган и други.
 
Морската вода съдържа и голямо количество кислород, поради добрата му разтворимост в нея. Във водата се съдържат и някои биостимулиращи вещества – ферменти, витамини и дори хормони, дължащи се на планктона и морската фауна.
 
Морските къпания стимулират терморегулацията, активират кръвообращението и обмяната на вещества, оказват благотворен ефект върху дихателната система, някои жлези с вътрешна секреция, както и въздействие върху вегетативната нервна система.
 
Препоръчителна температура за къпане при здрави хора е минимум 16 градуса. Дозиране на продължителността на всяка къпане е в пряка зависимост от температурата на водата. Докато при 16-17 градуса всяко влизане във водата трябва да бъде с продължителност 3-5 минути, то при над 24-25 градуса продължителността се увеличава на 20-30 минути. При средни стойности на водата – около 20 градуса се препоръчва всяко къпане да бъде с продължителност приблизително 10-12 минути.

15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фекалните води на нашето море не са лековити, а заразни!!!
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази година бях в ***-Бяла. Водата мътна и миризлива и уж инспекторите щяха да затварят и 3-те плажа ама нещо се размина, за да не пропадне сезона! Честито на всички любители на фекаломорието!
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имат лечебно действие но в .....Хаити. У нас мръсотията е чудовищна!! Фекалиите в морето, почиващите пушат и фасовете в пясъка, боклуците също. Кой пази, никой! Да миже сезона, да откраднем колкото може а следващият сезон, каквото стане. Така е от 30 години и повече. Мутрите си направиха държава, управляват си я, брулят си я, сложиха си Мутраген за да им в по-лесно. Само ми кажете, колко години Митьо Дзъркела вилнее на Слънчака? И ако не му бяха забили няколко деветака, още щеше да вилнее.
11
1
 
14
 
! Отговори
Men преди 3 години
До Анонимен
Пълни глупости. Аз *** по плажа не хвърлям, не пуша, не съм копал тръби, които да излизават lajna в морето. Като турист очаквам приличен хотел, с чисти чаршафи и чисти помещения. От към море единственото ми изискване е водата да не смръди на lajna, а по пясъка да няма ***. Храната просто трябва да е вкусна. Е нито едно от тия неща ги няма по Черноморието и аз не съм виновен за това. В гърция ме посрещат в чисти хотели с вкусна храна, а морето е кристално.
10
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте писали глупости!
По-хубаво от нашето черноморие няма.Няма по-хубава от българската природа.Ходете по Гърция и им давайте парите си, но не сте прави.За това, че е някъде е мръсно ние сме си виновни.Това че ние се държим като свине на плажа - ядем и хвърляме отпадъци,пуши се и се оставят фасове в пясъка, пие се и се хвърлят кутии от кола,бира и т.н. кой е виновен. Да не говорим за "зелените",които къмпингуват и ходят по малка и голяма нужда ей-така. По-голям фекалин от българина няма.
9
1
 
10
 
! Отговори
Men преди 3 години
Заповядайте в най-големия спа център на балкатаните. Класическа фекалотерапия има само при нас в лайнозенец.
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Черноморието може и да е имало лечебно действие, но вече не е така. Водата е фекализирана и по-скоро ще те разболее.
7
2
 
3
 
! Отговори
до 6 преди 3 години
Само Крапец!
Най-доброто място. Макар че след 2000 г. започнаха да го развалят. Оня хотел, дето го построиха на мястото на пионерския лагер срещу старата кръчма и пристана за лодки разваля красотата на това диво място. Не съм бил там от 2004 г., предполагам има още нови хотели.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А-а-а-а, само плаж и море не стигат! Трябва и бира, мастика, мента и ракия!
5
4
 
15
 
! Отговори
юруш овцеее!!! преди 3 години
aми глупендерри, Черно море не е само на ЮГ !!!
На Крапец , Шабла и Дуранкулак като си сложиш хавлията на 500 м от теб няма никой....ама сте ОВЦЕ и ходите само по южното !!!!
А Албена има син флаг и колкото и да ми хвалите Гърция, такъв пясък като албенския в Гърция НЯМА!!!!!
4
4
 
12
 
! Отговори
До №4 преди 3 години
Интересен факт е, че (уж) никой не стъпва по нашето Черноморие, а в петък и събота цяла София, половин Пловдив и 1/3 от Стара Загора се изнася към морето.
Не го разбирайте като заяждане, просто констататция, понеже често пътувам по работа София - Ст.Загора и гледам на какви талази по "Тракия" се изнасят хората...
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тази *** неречена черноморие не стъпвам каквото ще да става.
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашето черноморие може да има лечебно действие само при хора с тежък, хроничен запeк.
1
2
 
21
 
! Отговори
Дофтору преди 3 години
В Черно море определено можем да практикуваме фeкaлoтерaпия!