Официално от МЗ: Фондът за лечение на деца с нов директор

Досегашната шефка е обвинена в системни нарушения
2
Официално от МЗ: Фондът за лечение на деца с нов директор
Снимка: архив Булфото

Фондът за лечение на деца има нов директор. Д-р Мариета Райкова сменя д-р Тинка Троева, реши здравният министър Николай Петров.

От здравното министерство потвърдиха официално новината за рокадите във Фонда. Че д-р Троева е уволнена съобщиха вчера от Обществения съвет към организацията.

Мотивът за освобождаването на д-р Троева е системно нарушаване на Правилника за дейността и организацията, заобикаляне на разписани процедури и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти, обясниха от ведомството на Николай Петров.

Още по темата

Сигнал за нарушенията е изпратен и до прокуратурата.

От здравното министерство разказват и за един от случаите, заради които д-р Троева е уволнена. Става дума за дете, нуждаещо се от чернодробна трансплантация, което е изпратено за лечение в Хамбург, въпреки че е имало възможност да бъде лекувано в България.

Решението е взето след консултация с двама външни експерти, единият от тях дава становище, че трансплантацията може да се извърши в Университетска болница "Лозенец", а другия смята, че това трябва стане в чужбина.

От министерството са установили, че Фондът не е потърсил мнение на точните специалисти, което е нарушение на правилата. Въпреки това от директора на Фонда е издадена заповед за финансиране на диагностични процедури и консултации в Университетска клиника за детска и юношеска медицина, Хамбург. Трансплантацията е подпомогната с 120 000 евро, отпуснати отново със заповед на директора на Фонда.

Детето не било вписано и в регистъра на чакащите трансплантации у нас, което също е нарушение на правилата.

Въпреки нарушенията, трансплантацията на детето ще се осъществи в Германия, с оглед тежкото състояние и избягването на какъвто и да е риск за живота на пациента, уточниха от здравното министерство.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Pillar преди 1 година
Относно капацитета за бъбречна трансплантация в България:

mediapool.bg/bulgaria-nyama-opit-i-kapatsitet-za-detska-babrechna-transplantatsiya-kakto-mz-tvardi-news260493.html
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демек уволнили са я, защото е одобрявала лечения навреме, вместо да ги мотае докато детето се влоши и не може да се направи нищо за него. Лоша директорка, лоша. Явно са пропуснали да я уведомят, че тия пари са, за да се върнат в хазната, не да се лекуват дечицата.Колкото до трансплантациите в България - има си статистика и тя за деца изобщо не е добра.На bgtransplant.bg можете да видите колко трансплантации са направени и колко органа сме изнесли.И как липсва детайлна статистика за преживуемост

Ежедневен бюти ритуал според типа кожа
Ежедневен бюти ритуал според типа кожа

Ежедневен бюти ритуал според типа кожа

Чудесни прически, които да опитате (галерия)
Чудесни прически, които да опитате (галерия)

Чудесни прически, които да опитате (галерия)