Официално от МЗ: Фондът за лечение на деца с нов директор

Досегашната шефка е обвинена в системни нарушения
2
Официално от МЗ: Фондът за лечение на деца с нов директор
Снимка: архив Булфото

Фондът за лечение на деца има нов директор. Д-р Мариета Райкова сменя д-р Тинка Троева, реши здравният министър Николай Петров.

От здравното министерство потвърдиха официално новината за рокадите във Фонда. Че д-р Троева е уволнена съобщиха вчера от Обществения съвет към организацията.

Мотивът за освобождаването на д-р Троева е системно нарушаване на Правилника за дейността и организацията, заобикаляне на разписани процедури и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти, обясниха от ведомството на Николай Петров.

Още по темата

Сигнал за нарушенията е изпратен и до прокуратурата.

От здравното министерство разказват и за един от случаите, заради които д-р Троева е уволнена. Става дума за дете, нуждаещо се от чернодробна трансплантация, което е изпратено за лечение в Хамбург, въпреки че е имало възможност да бъде лекувано в България.

Решението е взето след консултация с двама външни експерти, единият от тях дава становище, че трансплантацията може да се извърши в Университетска болница "Лозенец", а другия смята, че това трябва стане в чужбина.

От министерството са установили, че Фондът не е потърсил мнение на точните специалисти, което е нарушение на правилата. Въпреки това от директора на Фонда е издадена заповед за финансиране на диагностични процедури и консултации в Университетска клиника за детска и юношеска медицина, Хамбург. Трансплантацията е подпомогната с 120 000 евро, отпуснати отново със заповед на директора на Фонда.

Детето не било вписано и в регистъра на чакащите трансплантации у нас, което също е нарушение на правилата.

Въпреки нарушенията, трансплантацията на детето ще се осъществи в Германия, с оглед тежкото състояние и избягването на какъвто и да е риск за живота на пациента, уточниха от здравното министерство.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Pillar преди 3 години
Относно капацитета за бъбречна трансплантация в България:

mediapool.bg/bulgaria-nyama-opit-i-kapatsitet-za-detska-babrechna-transplantatsiya-kakto-mz-tvardi-news260493.html
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демек уволнили са я, защото е одобрявала лечения навреме, вместо да ги мотае докато детето се влоши и не може да се направи нищо за него. Лоша директорка, лоша. Явно са пропуснали да я уведомят, че тия пари са, за да се върнат в хазната, не да се лекуват дечицата.Колкото до трансплантациите в България - има си статистика и тя за деца изобщо не е добра.На bgtransplant.bg можете да видите колко трансплантации са направени и колко органа сме изнесли.И как липсва детайлна статистика за преживуемост