Ананиев: Най-добрите лекарства в Европа – у нас!

Бюджетът бил разчетен без новите илачи, но ще има средства за всички
11 дек 2017 10:00,
16
Ананиев: Най-добрите лекарства в Европа – у нас!
Снимка: архив Reuters

Имаме най-добрите лекарства, които се предлагат в Европа, така че няма да има липса на добро лечение за българските граждани. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

"Нашата страна е с най-широката гама лекарства – най-ефективните лекарства, които се предлагат в цяла Европа. Във всяка една държава се предприемат ограничени мерки с оглед стабилизиране на здравноосигурителните фондове - това ще направим и ние през 2018 г. Искаме да изготвим един балансиран бюджет, за да може през 2019 г. да отстраним всички нередности, които се наблюдават в момента", обясни Ананиев пред bTV.

Още по темата

Той уточни, че новите 32 молекули (т.е. меджународното непатентно наименование на медикаментите - бел. ред.), които са предложени да влязат в сила от следващата година, ще носят допълнителен разход от 40 млн. лева.

"Освен това ще бъдат необходими още 20 млн. лева за молекулите, които навлязоха през 2017 г. Това прави общо 60 млн. лева над бюджета", каза министърът пред bTV.

"Който познава фармацевтиката, знае че лобистките интереси започват от влизането на лекарството на територията на България, преминават през влизането му в позитивния лекарствен списък и отиването му в съответните аптеки, та до изписването му и отиването му до гражданите. Има съмнения, че лекарите са притискани да изписват най-скъпите лекарства и тези, които работят в бранша, знаят, че има такива процеси. Нека да наречем това стимулиране на лекарите", каза още той.

Ананиев обясни, че бюджетът на НЗОК за 2018 г. е разчетен без допълнителните молекули, но това не значи, че няма средства за лечение на всички болести на гражданите.

"Политиката, която провежда Министерството на здравеопазването и НЗОК, осигурява баланс в използването на оригинални лекарства и генерици. В нашата медицина се използват генерици, които са доказали своите терапевтични качества", каза още той.

Министърът коментира и общите проверки с МВР и Прокуратурата, които са показали, че има медицински лица, които са участвали в задържане на лекарства.

"На следващото заседание на Министерския съвет ще вкарам допълнение на закона за хуманната медицина, където ще се създаде информационна система, която ще проследява пътя на лекарствата от влизането им в България до излизането им от страната. Ако видим, че има нередности, тогава започват работа нашите контролни органи", каза още Ананиев и уточни, че реекспортът на лекарства не може да бъде изцяло спрян, защото той има законова форма.

"Но новият закон ще регламентира ясни правила и отговорности на всички участници в този процес със съответните наказания, като сумите при констатиране на нарушение значително ще нараснат", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЯМА ДОБРИ ЛЕКАРСТВА.
13
1
 
1
 
! Отговори
Долна лъжа преди 6 години
Пробутват ни прескъпи ментета. Който не вярва,нека отвори една листовка. Ужас. Вижте страничните поражения. Едно ще лекуваш, с десет нови болести ще се сдобиеш. Аз вече се радвам на две,от които едната е язва на стомаха.Лекарства- убийци.
12
1
 
2
 
! Отговори
Гурбетчия преди 6 години
Блажени са веруищите.Амин.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май се е объркал и е изкал да каже най скъпите имайки предвид доходите на средно статистическия българин.
10
1
 
4
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Лъже нагло!Лекарствата в България, които се покриват от здравната каса са най-евтините за съответното лечение. Ако пациента иска да се лекува с лекарство, което е по-качествено и с по-малко странични ефекти си го доплаща, ако изобщо може да си го позволи!Основните загуби в здравеопазването са заради разтакаване по клинични пътеки и корупция в управлението на МЗ и болниците.Пример: личният праща с направление дете на педиатър с дерматологичен проблем, педиатъра тогава препраща към дерматолог.
9
1
 
9
 
! Отговори
ЛЪЖАТ преди 6 години
Лекарствата в България са на Втора Скорост , както Храните .Всички го знаем - най-малкия пример е Аулина - по 1 лев , в ЕС има ОКИ - по 25 стотинки и не прави дупки в Стомаха и Червата и действа с 10 часа повече .
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЯЛАТА МАФИЯ СЕ АКТИВИРА- ЗНАЧИ МИНИСТЪРА Е НА ПРАВ ПЪТ!
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И цените са най-високите
6
3
 
11
 
! Отговори
рррррррррр преди 6 години
Зам. министър от времето на крадеца Костов, та до преди един месец! Погрижи се да остави финансовото мнистерство в "добри ръце", т.е. в ръцете на роднината си с честните сини очи, винаги готов да си свали панталоните и да се хване за палците! Това е наверно някакава роднинска черта!Да направиш 35 бюджета и да оцелееш се иска да си голяма шушумига или "голем гявол"! Така че да излъже за него е като да плюне! Типичен дърт номенклатурчик, винаги снижаващ се когато трябва, но вече му е дошло времето
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е ли време на тази калинка да бъде пенциониран поради преклонна възраст? Незаменими хора няма!
4
11
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
Първо се запознай с лечението на подаграта като не си мед. лице и после говори че няма в БГ най доброто лекарство.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОЙ ПЛАТИ СТАТИЯТА???Такава долна лъжа скоро не бях виждал даже в жълтата преса!ЗА КАКВИ "МОЛЕКУЛИ" ГОВОРИМ??? ВИЕ ПРЕОБЪРНАХТЕ ХИМИЯТА "НАГОРЕ С КРАКАТА" !ФАРМАКО-МАФИЯТА ДИКТУВА В ПАРЛАМЕНТА, А НИЕ ТРЯБВА ДА ИМ ВЯРВАМЕ?!
2
4
 
22
 
! Отговори
Циник преди 6 години
По-дебелоока лъжа скоро не бях чел!Дядото страда от подагра - лекарството , което му помага - не може да се купи в България, защото ГО НЯМА!
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На хората ли се подиграваш, продажник?