Подуване на корема – На какво се дължи?

Ябълките създават стомашни проблеми
23 дек 2017 10:54, Eкип на Puls.bg
7
Подуване на корема – На какво се дължи?
Reuters

Един от най-притеснителните и непонятни за много хора феномени е как само едно леко похапване може да преобрази прибраната им и стегната зона в областта на стомаха в подут корем и да отключи неприятното чувство за тежест и болка. 

Подутият корем определено е неприятно състояние, което може да създава хронични оплаквания или да се появява само в отделни моменти. И в двата случая дискомфортът е налице, а най-удачното превантивно средство е да се избягват храните, които отключват проблема.
 
Подуването на корема е следствие от натрупването на газове или течности по протежението на стомашно-чревния тракт. Основна причина за това е невъзможността определени хранителни продукти да бъдат напълно разградени. Храните, които най-често създават подобни проблеми, са тези, богати на неразградими, но подлежащи на ферментация прости захари. Те преминават през стомаха, без да бъдат повлияни от ензимите в стомашния сок и не се усвояват в тънките черва.
 
Достигайки дебелото черво обаче, те се ползват като хранителен източник от бактериите в чревната флора. Протича процес на ферментация, при който част от неразградимите и неусвоими хранителни вещества се трансформират в други, като при реакцията се отделят голямо количество газове. Те водят до специфичното подуване на корема и създават характерния дискомфорт.
 
Храните, които създават най-сериозен риск от подуване на корема, са:
 
Кръстоцветните зеленчуци – броколи, карфиол, брюкселско зеле. Опасността от подуване на корема е най-сериозна при консумирането им в сурово състояние или във вид на туршия;
 

7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и като те налегнат едни пърдежи....! кейп канаверал ряпа да яде!
4
4
 
11
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
До жокер, Ти във всяка една тема я свързваш с Борисов. Като ти е толкова на сърцето отиди му направи една свиpка!
3
6
 
7
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Оноди ме комшията може да съм забременял, защо се интересувате ?
2
7
 
14
 
! Отговори
Жокер преди 5 години
Той Бокото си каза: Не ям суджуци, ям ябълки
1
0
 
15
 
! Отговори
На лакомия преди 5 години
Без храна няма мазнина