Генното инженерство е средство за по-добър живот и решаване на някои от най-големите проблеми в света

Хората трябва да разберат напредъка на генетичното модифициране
Обновена: 21 май 2018 14:42 | 21 май 2018 14:41,
2
Генното инженерство е средство за по-добър живот и решаване на някои от най-големите проблеми в света

Компаниите, които инвестират в здравни технологии стават все по-активни в световен мащаб. Те се превръщат в пионери, от които се очаква да водят здравния сектор напред чрез революционни открития и иновации. За да разберем малко повече за един от лидерите в световен мащаб, се обърнахме към компанията Merck – научно-технологична компания в областта на здравеопазването, науката за живота и производствени решения и същевременно един от фармацевтичните лидери.

Разговаряме с Мария Събева, маркетингов директор на Merck в частта Life Science (наука за живота) за Източна Европа и Русия.

Г-жо Събева, разкажете малко повече за Merck. С какво се занимава компанията по отношение на набиращата все по-голяма популярност Life Science?

Merck има доста богато портфолио с решения за различни индустрии и за да е по-лесно за нашите настоящи и бъдещи клиенти, ние ги разделяме в три основни направления:

  • Research Solutions - това са решенията, които имаме за научната общност – университети, институти за развойна дейност и всяко предприятие, в което тече определен вид развойна дейност - от фармацевтични компании до депа за отпадъци. Фокусът е върху производствата, както и върху лаборатории, извършващи контролнa дейност – на околната среда, храните и безопасността им, на водите, качеството на готови продукти, включително лекараства.
  • Applied Solutions - тук говорим за аналитични процеси от началото им, като вземането на една проба, до края им – получаването на резултат. През целия производствен цикъл имаме какво да предложим на една компания. По-конкретни примери са намаляване времето за получаване на резултат, себестойността (разходите) за него, както и минимизиране до известна степен влиянието на човека в крайния резултат. Основната цел е чрез нашите технологии да се стигне до качествен резултат.
  • Process Solutions - това са нашите производствени решения. Сред тях се включват висококачествени технологии, включително за еднократна употреба, както и суровини за директно влагане в производството. Такъв пример са помощните средства за получването на активни фармацевтични градиенти. С други думи, за създаването на една таблетка от конкретно лекарство е нужно между 1 и 2% активно вещество, а останалото са помощни средства. Ние можем да предложим такива. Друг пример са течните форми на едно лекарство – за тях са нужни биореактори за еднократна употреба, тъй като изчистването на биореактор за многократна употреба след протичането на биофармацевтичен процес е сложно и има възможност за пропуск и грешки. Ние предлагаме такива биореактори, като една от най-популярните им употреби е при производството на ваксини.

    Тук влизат и други средства за еднократна употреба. Много голям процент от производствата на биологични продукти използват оборудване за еднократна употреба. Преди години приборите и уредите в медицинските кабинети и производствата са били изварявани и слагани в стерилизатори, но в днешно време този метод се използва много по-рядко. Вече масово се използват средства за еднократна употреба и ние можем да предложим богато портфолио от такива, които осигуряват критичното качество за един резултат – стерилност.

Коя промишленост бихте споменали, когато искате накратко да опишете какво Merck може да предложи?

Фармацевтичната промишленост е един добър пример за това как протича един производствен цикъл - от самия продукт, който се влага в едно производство, технологиите, с които се създава този продукт за влагане, изходната суровина и нейният качествен контрол, както и крайният готов продукт и неговият качествен контрол. Във всяка една стъпка от този процес имаме продукт или технология, която да предложим.

Ако искате да отличите една от най-интересните си и иновативни технологии, коя бихте споменали?

Въпреки че всичко, което предлагаме е иновативно за конкретната индустрия, бих споменала CRISPR/Cas9 като най-значима от гледна точка на обществото. Нейната цел може най-кратко да се опише като комерсионализиране на генното модифициране и типизиране. Тази система е създадена преди 12 години от двама научни специализанти и се основава на това да реши проблеми, свързани с генетични мутации и от страна на хората, и от страна на земеделието (растения, животни). Например, създаването на по-устойчиви растения, които осигуряват по-здравословни продукти или създаване на породи животни, които да решат проблема с глада в различни части на света. Става въпрос за грешки, открити в ДНК – грешният участък се премахва и се слага правилната комбинация от нуклеотиди, които образуват ДНК.

Как се приема тази технология от обществото?

Със смесени чувства, ако трябва да бъдем честни. Важно е да се отбележи, че от 2 години има световен мораториум по отношение генното инженерство върху човешки организми, т.е. неговото спиране. Целта е по-добра информираност на обществото, защото се заговори за създаването на "дизайнерски деца", т.е. да се модифицира ДНК по удобен за някого начин - по-интелигентни деца, повече мускули, ядене без дебелеене и прочие. Трябва хората и да разберат напредъка на технологията, тъй като преди доста години разчитането на една генна карта струваше 10 милиона долара, а днес всеки може да го направи за около 1000 долара.

Въпреки страховете на хората, научната общност и нейните изследвания през последните 10 години показват, че всяко изрязване на поредица от нуклеотиди при човешки организми има неочаквани резултати. Едно е да се вкарват различни гени за подобряване качествата на едногодишно растение, но съвсем друго при човешки организъм, тъй като периодът, в който се изследва промяната, т.е. един човешки живот, е много по-дълъг, а и не е ясно какво ще се случи при следващи поколения.

В такъв случай какво е важно да знаят хората за генното модифициране?

Трябва да знаят защо се прави, какви са истинските мотиви, а именно спасяване или подобряване здравето на хората, животните и природата, т.е. решаване на някои от най-големите проблеми в света. Една от големите надежди е чрез тези изследвания да се създаде персонализирана медицина в истинския смисъл на думата - всеки пациент да получава правилната доза лекарство, която да му помогне, както и да се открие лечение на някои от най-опасните болести, с които човечеството днес се бори.

Също така CRISPR/Cas9 помага за установяване ефекта на различни вещества върху нашите клетки. Чрез клетъчни култури под микроскопско наблюдение се разбира как определено лекарство влияе върху една жива клетка. И тази система е единствената на пазара, която може да пресъздаде такъв сценарий. Така можем предварително да разберем как едно лечение би се отразило на човек, без дори да сме го започнали.

С какво още помага Merck в сферата на изследванията?

Едно от най-важните условия за правилното функциониране на лабораториите, а от там коректност на резултатите, които показват, е използването на т.нар. "свръхчиста вода" за лабораторни нужни. Тъй като водата е основен елемент при изследвания, много е важно да не се внасят допълнителни замърсители с нея, тъй като това може да доведе до грешни резутлати. Нашите системи за почистване на вода вече са се превърнали в стандарт за индустрията.

Какви са плановете на Merck, какво може да споделите?

През последните години извършихме много придобивания. Най-значимото е преди 3 години на един от големите ни конкуренти - Sigma-Aldrich. Стойността на сделката възлизаше на $17 млрд. и бе една от водещите сделки за 2015 г. в световен мащаб. Това ще доведе до промяна в продуктовия брандинг в сферата на Life Science - съвсем скоро ще обявим 6 нови продуктови бранда, които ще бъдат обединени по линията на сходното им приложение.

Като част от дългосрочната си стратегия и честване на 350 години от създаването си по цял свят, Мерк България подкрепи мултидисциплинарната конференция "
Вдъхновяваща наука и иновации", която се проведе в София на 03 май 2018 г. Там бяха обсъдени забележителните научни открития и постижения свързани с човешкото здраве, както и какво предстои да се случи в областта на медицината и науката през следващите години. Участие взеха лекари, учени, социални предприемачи и представители на различни институции. Организатор на събитието беше фондация "В помощ на здравето" и асоциация "Грижа за пациента".

Основана през 1668 г., Merck е най-старата компания в света производител на фармацевтични продукти и химикали. Семейството, основател на компанията, остава мажоритарен собственик на публичната корпорация. Merck, Дармщат, Германия притежава правата върху името и марката Merck в световен мащаб. Единствените изключения са САЩ и Канада, където компанията развива бизнес направленията си под имената EMD Serono, Millipore Sigma и EMD Performance Materials. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

2
Още от
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Искам два!
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"средство за по добър живот."А болест като Моргелонс щеше ли да я има, ако нямаше ГМО?