40% от световното население е с психично разстройство

Стресът е главният виновник за проблемите на хората
12 апр 2019 06:30,
39
40% от световното население е с психично разстройство
Снимка: BulFoto архив

Поне една четвърт от световното население има психични разстройства. Тези данни сподели проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия към Александровска болница в София, информира БНР.

Още по темата

"Даже в друго изследване този брой стига до 40%. Отнесено към нашето население, приблизително една четвърт имат някакви психични разстройства", обясни тя. "Това означава тежките заболявания – шизофрения, биполярно афективно разстройство приблизително по 1% от населението, но, да кажем, тревожност – генерализирана тревожност, паническо разстройство, фобии, посттравматичен стрес – честите разстройства, там са над 11%", допълва проф. Вихра Миланова.

Към всичко това се добавят и различните фобии на зависимост – към алкохол, психоактивни вещества, модерните – към хазарт, интернет, компютър. Също така се добавят различни депресивни състояния – те са също така една голяма част. Добавят се и хората, които имат и хранителни разстройства. Става един много голям дял. Това обаче не означава, че това са болни хора извън обществото, коментира психиатърът. Повечето от тези състояния не са трайни. Те са временни. Една част от тях минават спонтанно, други – с помощта на психиатри или на други специалисти, са преодолими.

Има тенденция за увеличаване на онези психични заболявания, които са свързани със стреса в ежедневието.

"Така наречените чести заболявания – тревожност, някои форми на депресия, панически разстройства, фобии – това са заболявания, които са относително по-„леки". Те са свързани много повече със стреса в ежедневието и затова и хората, които търсят помощ при специалист, нараства.", категорична е професорката.

11 април е Световен ден за борба с шизофренията. Шизофренията изисква продължително лечение, обясни още проф. Вихра Миланова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"да публикуват данни за период преди 50 години, при лошия комунизъм. Не мисля, че сега сме по-добре."Не знам статистика, но имам познат психиатър, от добрите. От него знам, че през последните десетилетия има бум на психическите заболявания. Вероятно наркотиците, които толкова младежи опитват, имат значение, сигурно и други фактори. Но по неговите думи, положението с психическото здраве сега е несравнимо по-тежко, отколкото през социализма.
25
0
 
0
 
! Отговори
alecsander преди 5 години
До alecsanderЗа да се използва адресът, посочен в текста по-горе, трябва да се добавят след // знаците
24
1
 
4
 
! Отговори
Бал преди 5 години
Другите 60 не са се прегледали
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У нас 80% са с личностни разстройства, просташки манталитет и злобо-дърташки наклонности.
22
1
 
7
 
! Отговори
патил преди 5 години
Всеки които пие или взима наркотици при спиране развива психическо заболяване
21
0
 
6
 
! Отговори
Процедурата-lV част преди 5 години
Медикаментите за поддържащата терапия на един болен от шизофрения само за един месец струват минимум 430 лева (2 опаковки Ziprexa 10 mg) това е само основния медикамент. Ако е на Rispolept depo е още по-скъпо. Ако е здравно осигурен тогава е напълно безплатно с Протокол. Обществото си спестява едни 140 лева месечно за социална инвалидна пенсия. Шизофренията е призната от Европейския мозъчен съвет (EBC) за неврологично заболяване наред с мозъчните тумори и инсултите.
20
0
 
9
 
! Отговори
Процедурата-lll част преди 5 години
Ядат и пият в обикновеното псих. отделение 1 седмица и се разхождат из града и при изписването-Епикризата. След 1-2 месеца пак са там по желание и още една Епикриза. Щом е лежал 2 пъти се счита за рецидив и хоп ТЕЛК-а им дава 67% за тревожното разтройство, а на тежко болния шизофреник - 0% и той няма как да се защити. Като няма инвалидна пенсия шизофреникът остава без здравни осигуровки и не може да взема безплатно с Протокол медикаментите за поддържащата терапия.
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълно е с ненормалници! А. А това е, зщалт стана модерно, д си ненормален. Я някакви IT-та, дето четат по цял де, я някакви исдагран звезди, жени отказващи да раждат и подобни...
18
0
 
7
 
! Отговори
Процедурата- ll част преди 5 години
Болният се довежда в съда от психиатричното отделение, където е настанен със съдебна охрана и се връща обратно в отделението по същия начин (където първоначално е попаднал по спешност). След влизането в сила на съдебното решение пациентът се транспортира до специализираното психиатричното заведение с кола на болницата. И точно тези тежко болни пациенти са с нулите от ТЕЛК-овете, а другите, които постъпват по желание в псих. отделения с диагнози тревожни разтройства са там на свободен режим.
17
0
 
6
 
! Отговори
Процедурата - l част преди 5 години
Реално пациент с диагноза шизофрения, който не е бил на задължително лечение по Закона за здравето след ЧНД (частно наказателно дело) заведено от психиатър диагнозата трябва да се счита за недоказана. В тези дела участва прокурор и съда въз основа на представената съдебно-медицинска експертиза и явяването на болния в съдебната зала взема решение за въдворяването му на задължително лечение в специализирано психиатрично заведение посочва се в кое и за какъв срок.
16
1
 
14
 
! Отговори
Forever преди 5 години
Как определиха процента и за нашето население,като в България масово се издават фалшиви диагнози,не се знае кой от какво реално е болен.
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, не ми беше нужно проучване за да разбера че половината човеци са луди щототова се вижда с просто око.Нормални хора няма как да избират за водачи индивиди като Борисов, Тръмп, Орбан, Ердоган и т.н.
14
0
 
9
 
! Отговори
Луд гидия преди 5 години
Лудите ..лудите, те да са живи!....{^^}
13
3
 
6
 
! Отговори
Циник преди 5 години
До гущераНаистина сме много, а в този сайт сме 99.9 %:-)
12
4
 
7
 
! Отговори
БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР преди 5 години
Много сме, силни сме......
11
5
 
5
 
! Отговори
Психаря преди 5 години
"Към всичко това се добавят и различните фобии на зависимост към алкохол....Някой може ли да ми преведе твоа изречение и по-точно, да ми обясни предназначението на думата "фобии" в него. "Фобия на зависимост", ама че странно.
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля, че сред мюсюлманите процента е доста по-висок. 90 процента от тях слушат фанатични воеве в джамиите как ще дойде деня, в който те ще тръгнат протев целия свят на джихад и ще ни победят и ние трябва да избираме смърт или ч а лма, като за християните щело да има компромис като в Османската империя, да сме роби и да плащами данъците - испенча, харадж, джизие и най-вече еничарски данък и диш-хакъ, за това че нахлулите ни в домовете ПОГАНЦИ като ни ядат яденито си изтриват зъбите...Нормални ли
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е вярно. Само около 14% !!! Отвори сайта на ЦИК и сам ще се убедиш че за ГЕРБ никога не са гласували повече от 14℅ ....
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно ми е да публикуват данни за период преди 50 години, при лошия комунизъм.Не мисля, че сега сме по-добре.
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости.