Липсата на кадри в здравеопазването не е проблем само в България

В страната ни има добре работещи държавни, общински и частни болници
18 фев 2020 22:50, Нели Христова
17

"Актуализация на клиничните пътеки имаше скоро. Реална стойност за извършената дейност ще има, когато плащането се случва по друг начин. В обозримо бъдеще не виждам перспектива това да се случи в следващите година или две", каза в студиото Bulgaria ON AIR председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Според него въвеждане на единна здравна карта ще може да позволи да имаме поглед върху процесите.

"Повечето болници имат добре организирана информационна система за пациентите. Остава последната стъпка - тези отделни парченца да се обединят в едно цяло. Твърде екзотично ми се струва предложението за райониране на здравеопазването", коментира д-р Маджаров.

По думите му всяка изминала година болниците стават все по-модерни и навлизат нови медикаменти в страната.

"Огромната част от доплащанията на пациентите са за лекарства за домашни лечения. Това доплащане за лекарства трябва драстично да се намали", добави председателят на БЛС.

По негово мнение не трябва да бъде повишавана здравната вноска.

Д-р Иван Маджаров коментира и темата за липсата на кадри в здравеопазването и заплатите на лекарите и медицинските сестри.

"Липсата на лекари е проблем не само за България, ние ставаме донор на добре обучени кадри за високоплатените страни. Има много добре работещи държавни, общински и частни болници", изтъкна той.

Гостът на Ганиела Ангелова бе категоричен, че в големите градове болниците трябва да бъдат на конкурентен принцип, а в по-слабо населените градове държавата рано или късно трябва да вземе мерки.

"Рейтинг на болниците може да има там, където може да сравним нещо. Няма как една болница в обезлюден район да бъде сравнявана с такава в регион с много болници. Правилен е пътят да има рейтинг, защото това дава информация коя болница осигурява качествени грижи", смята д-р Маджаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Ганев преди 4 години
Кастова система с най-големи безобразия. Отдавна тази система трябваше да се реформира... Представете си 430 болници, от които минимум 150 са ИЗЛИШНИ. Дава ли си сметка българина защо и за какво още плаща - САМО ЗА ПЪЛНЕНЕ НА ДЖОБОВЕТЕ и нищо повече...Тази система е бъкана с техника и тези персони си мислят че правят нещо сложно . В 21 век ДОКТОР преглед не прави -добре че техниката си върши работата.. Системета е със заболяване /вирусно/ - МАНИЯ ЗА ВЕЛИЧИЕ и реализиране на болни амбиции..
10
0
 
1
 
! Отговори
Веско преди 4 години
"Липсата на кадри в здравеопазването не е проблем само в България" ***,при тоя словоред излиза,че само в България има достатъчно кадри в здравеопазването.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Липсата на лекари е проблем не само за България, ние ставаме донор на добре обучени кадри за високоплатените страни- и за съжаление безстрастно допуснахте от,, благородство,, и ,,хуманизъм,, и с безразличните погледи на политици ,които са избрани да бранят интересите на българската държава .
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като си седите и само гледате , а не протестирате по площадите ,, така ще е.Камъни по главите на неуките рекетьори трябва , а не ехидно да се подсмихват и да ни клатят.
7
0
 
4
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Медиците може да намаляват,но боя,който им нанасят лАмпените все повече се увеличава.Трябва да се подчертае,че последните са с най-малки заслуги нормалното фунциониране на здравната система,но в замяна на това са с най-голями претенции към нея
6
1
 
6
 
! Отговори
Iozeff преди 4 години
След около 50-60г ,като въведът здравната карта,ще са останали 1-2млн небългари и те със здраве ще си я ползват! Катастрофа!
5
2
 
5
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
в здравеопазването има бяла мафия
4
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кадрите бягат към запад !!!А не към рашия
3
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямаш ли пари за подкупи си пътник.
2
2
 
15
 
! Отговори
Петкоооо преди 4 години
Така е няма проблем.Какъв проблем да има, като гледат да тв уморат.
1
3
 
22
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Всички болници действат на един принцип - много пациенти, много клинични пътеки и почти никакво замисляне по конкретния казус, рядкост са лекарите, които наистина искат да помогнат, особено заплетени случаи.