5 начина да намалите нивата на холестерола

Гответе с масла и олио от семена
13 мар 2020 23:10, Михаела Лазарова
1
5 начина да намалите нивата на холестерола
Снимка: istock

Ако имате висок холестерол или стойности, близки до горната граница, това не е добър знак за здравето ви. Място за притеснение определено има, но добрата новина е, че с подходящи диета, начин на живот и двигателна активност лошият холестерол бързо се повлиява и нивата му се нормализират.

Високият холестерол се свързва с повишен риск от преждевременна смърт, причинена от сърдечносъдови заболявания. Дори граничните стойности на лошия холестерол могат да повишат този риск с до 30%.

Ако промените начина си на живот, наблегнете на по-здравословни практики и движение, би трябвало да видите първите резултати след 6 седмици.

Какво можете да направите, за да нормализирате нивата на лошия холестерол?

По-малко месо

Диетата, богата на месни продукти доказано води до повишен риск от висок холестерол. Повечето животински протеини, дори тези с ниско съдържание на наситени мазнини, могат да повишат холестерола. Това показва изследване от 2019 година, публикувано в списание „American Journal of Clinical Nutrition“.

Изследователите наблюдавали възрастни между 21 и 65 години. Участниците в проучването, разделени в три групи, били помолени в продължение на 4 седмици да се хранят с диета с високо съдържание на червено месо, бяло месо и растителен протеин. Резултати с понижаване на холестерола били отчетени само при групата, която се хранела с растителни протеини.

Гответе с масла и олио от семена

Зехтинът има свойството да поддържа здравословни нива на холестерол, което го прави полезен за сърцето и кръвоносните съдове. Той обаче не е единствената алтернатива на рафинираното олио. Маслата от студено пресовани слънчогледови семена, шафран или ленено семе всъщност могат да имат още по-добър ефект върху нивата на лошия холестерол. Това показва изследване от 2018 година, публикувано в „Journal of Lipid“, пише livestrong.com.

Още по темата може да прочеете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Ал Бънди, като го натисна една навита му мацка, взе да мисли какво да й каже, че да се отърве от нея. И й каза: - Скъпа, искаш ли веднага да се оженим? И оная на часа го остави. Та и холестерола е така...