От 2022-а: НЗОК поема всичко нужно за хората с увреждания

Те ще бъдат подкрепени и в процеса и трудова реализация
3
От 2022-а: НЗОК поема всичко нужно за хората с увреждания
Снимка: БГНЕС

Националната здравноосигурителна каса ще поема изцяло всички помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия, от които се нуждаят хората с увреждания. Това ще се случи дo края на 2021 година и става възможно с приетите от правителството промени в Закона за хората с увреждания.

Мярката ще се осъществява по утвърдени механизми и стандарти за качество.

С новите разпоредби се разширява кръгът на лицата, обект на защитената заетост. Включват се и лицата с психични разстройства и интелектуални затруднения. Така се създават възможности тези групи хора да бъдат подкрепени в процеса на трудовата им реализация на пазара на труда, съобщиха от правителствената пресслужба.

Ще се осигури и по-дълъг времеви хоризонт за подготовка на институционализирането на Държавната агенция за хората с увреждания към Министерския съвет. В тази връзка до края на 2021 г. ще бъдат предприети всички необходими действия за извършване на обстоен анализ, с цел въвеждане на прецизни и ясни регулации, свързани с устройството, дейността и правомощията на новата структура.


3
Още от Здраве
5 стъпки, с които да облекчите болките в ставите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
3030 Боко не е преди 2 седмици
на власт.
2
1
 
2
 
! Отговори
Слава Боку преди 2 седмици
Имам интелектуални затруднения с Кант. Не разбирам амфиболните схеми и паралогизми на практическиа разум в светлината на монадолагията и трансценденталната субективност.
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Едни маски не можете да осигурите..., кой ли ви вярва