Позитивни и негативни страни на консумацията на бадемово мляко

Ползи и потенциални вреди
20 юли 2021 21:45, Илияна Николова
2
Позитивни и негативни страни на консумацията на бадемово мляко
Снимка: istock

Все повече хора се обръщат към алтернативните видове мляко заради различни съображения. Някои хора имат непоносимост към лактоза. Други следват веган диета, а трети вярват, че алтернативните видове млека са изцяло по-здравословни от стандартните животински, с които сме свикнали от векове.

Ядковите млека са сред най-предпочитаните. Бадемовото мляко е едно от тях. То определено има редица хранителни ползи за здравето. Съдържа значително по-малко калории от млечните продукти. В една чаша бадемово мляко се съдържат приблизително 30 калории, докато в една чаша обезмаслено краве мляко калориите са около 86. Пълномасленото прясно мляко съдържа около 120-130 калории, което е значително повече.
 
Бадемовото мляко е по-бедно на въглехидрати за разлика от животинското мляко. Когато купувате бадемово мляко обаче трябва да внимавате в етикетите, защото в някои от разновидностите се добавя допълнителна захар.
 
Друго предимство на бадемовото мляко е, че не дразни стомаха при хора, страдащи от лактозна непоносимост или алергия. Има обаче една съставка, която се влага в бадемовото мляко и която придава характерната за млеката кремообразна и гладка текстура. Това е карагенан – вид въглехидрати, извлек от водорасли.
 
Кои са потенциалните вреди от бадемовото мляко?
 
Бадемовото мляко може да не е особено подходящ избор за деца, тъй като те имат високи хранителни нужди в подрастващия период. Бадемовото мляко е добър източник на протеини, но при обработката голяма част от тях отпадат. Това може да ви накара да огладнеете бързо след консумацията му. Случва се така заради това, че по-голямата част от бадемовото мляко всъщност е вода.
 

2
Още от Здраве
Как да предпазите бедрата от подсичане в летните горещини?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бадемовото мляко е за баровци.